Вчені Інституту продовольчих ресурсів (Войцехівською Л.У., Костюк О.А., Шелаковою Т.В.) розробили технологію виробництва нових композиційних харчових добавок для варених і напівкопчених ковбас, які містять суміші ефірних олій пряно-ароматичних рослин, аскорбінову кислоту, сироваткові білки молока та екстракт зеленого чаю. Про це повідомили в Національный академії аграрних наук України. Створені на основі природних компонентів, добавки мають антимікробну і антиокислювальну дію, поліпшують якість згадуваних видів ковбас, подовжують термін їхнього зберігання на дві доби.
Відповідна нормативна документація на виробництво харчових композиційних добавок для ковбасних виробів узгоджена з Міністерством охорони здоровя України (ТУ У 15.8-00419880-099:2010).Напівкомпозиційні добавки вже використовуються на м?ясопереробному підприємстві «Колос» (м. Чернівці). Вартість добавок становить 60 грн. за 1 кг, що удвічі менше, ніж вартість аналогічних імпортних добавок.