У Верховній Раді України 14.04.2014 року зареєстровано законопроект № 4693 "Про встановлення ставок вивізного (експортного) мита на соєві боби, подрібнені або неподрібнені”, яким пропонується уведення 15%-го (але не менше €35) експортного мита на цю культуру як засобу збільшення доходів держбюджету та стимулюванням виробництва соєвого шроту як продукту з більш високою часткою доданої вартості.
Варто зазначити, що у світі спостерігається поступове зростання обсягів споживання як сої (у середньому 3% на рік), так і соєвого шроту. При цьому обсяги споживання останнього на 1% перевищують темпи його виробництва. Тренд на подальше зростання попиту на сою та соєвий шрот є очевидним.
Основними виробниками та експортерами сої у світі є США, Бразилія, Аргентина, імпортерами – Китай, країни ЄС, Японія. Загальний обсяг виробництва сої у 2013 році складав 502,3 млн.тонн, експорт – 108,8 млн.тонн, імпорт – 123,1 млн. тонн.
ТОП-5 ринку сої
Бразилія і США експортують, відповідно, 48% та 42% від обсягу виробництва сої, при цьому є лідерами експорту соєвого шроту. У цих країнах немає обмежень експорту сої.
В Аргентині мито на експорт соєвих бобів становить 35%. Звідси експортується 17% від обсягів виробництва соєвих бобів та 93% - соєвого шроту. Основні імпортери аргентинського соєвого шроту – країни ЄС та Азії.
До речі, Парагвай у жовтні 2013 відмовився від планів уведення 10% експортного мита на сою щоб не гальмувати розвиток соєвої галузі.
Більшість провідних країн-експортерів соєвого шроту не застосовує обмежень експорту сої, вони і є провідними експортерами сої.
ТОП-5 ринку соєвого шроту
Виробництво сої в Україні є експортно-орієнтованим. Основні імпортери української сої – країни ЄС, Африки та Близького Сходу.
Рейтинг країн - найбільших імпортерів української сої (січень-грудень 2013 р.)
Раніше Україна була імпортером соєвого шроту, але протягом 2009-2013 рр. через збільшення переробки вітчизняної сої імпорт соєвого шроту до України знизився у 15 разів - з 79,7 тис тонн до 6,1 тис. тонн. При цьому експорт соєвого шроту за вказаний період зріс майже у 12 разів, до 14,8 тис. тонн.
Як бачимо, Україна не лише змогла забезпечити свою "протеїнову безпеку", а й значно наростила обсяги експорту шроту.
За цей час виробництво сої в Україні зросло у 1.5 рази до 2,6 млн.тонн, з яких у 2013 році було експортовано 1,5 млн.тонн (58% від виробництва). А внутрішній попит на сою за цей період зріс лише на 35%.
Як видно, саме попит з боку світового ринку і експорт є драйвером подальшого нарощування виробництва сої в Україні.
Але запровадження експортних обмежень у вигляді вивізного мита, без сумніву, пригнічуватиме такий "драйв" та може призвести до зниження обсягів виробництва сої, зниження внутрішніх цін на неї, прибутковості вирощування.