У Верховній Раді України 14.04.2014 року зареєстровано законопроект № 4693 "Про встановлення ставок вивізного (експортного) мита на соєві боби, подрібнені або неподрібнені”, яким пропонується уведення 15%-го (але не менше €35) експортного мита на цю культуру як засобу збільшення доходів держбюджету та стимулюванням виробництва соєвого шроту як продукту з більш високою часткою доданої вартості.
Варто зазначити, що у світі спостерігається поступове зростання обсягів споживання як сої (у середньому 3% на рік), так і соєвого шроту. При цьому обсяги споживання останнього на 1% перевищують темпи його виробництва. Тренд на подальше зростання попиту на сою та соєвий шрот є очевидним.
Основними виробниками та експортерами сої у світі є США, Бразилія, Аргентина, імпортерами – Китай, країни ЄС, Японія. Загальний обсяг виробництва сої у 2013 році складав 502,3 млн.тонн, експорт – 108,8 млн.тонн, імпорт – 123,1 млн. тонн.
ТОП-5 ринку сої
Бразилія і США експортують, відповідно, 48% та 42% від обсягу виробництва сої, при цьому є лідерами експорту соєвого шроту. У цих країнах немає обмежень експорту сої.
В Аргентині мито на експорт соєвих бобів становить 35%. Звідси експортується 17% від обсягів виробництва соєвих бобів та 93% - соєвого шроту. Основні імпортери аргентинського соєвого шроту – країни ЄС та Азії.
До речі, Парагвай у жовтні 2013 відмовився від планів уведення 10% експортного мита на сою щоб не гальмувати розвиток соєвої галузі.
Більшість провідних країн-експортерів соєвого шроту не застосовує обмежень експорту сої, вони і є провідними експортерами сої.
ТОП-5 ринку соєвого шроту
Виробництво сої в Україні є експортно-орієнтованим. Основні імпортери української сої – країни ЄС, Африки та Близького Сходу.
Рейтинг країн - найбільших імпортерів української сої (січень-грудень 2013 р.)
Раніше Україна була імпортером соєвого шроту, але протягом 2009-2013 рр. через збільшення переробки вітчизняної сої імпорт соєвого шроту до України знизився у 15 разів - з 79,7 тис тонн до 6,1 тис. тонн. При цьому експорт соєвого шроту за вказаний період зріс майже у 12 разів, до 14,8 тис. тонн.
Як бачимо, Україна не лише змогла забезпечити свою "протеїнову безпеку", а й значно наростила обсяги експорту шроту.
За цей час виробництво сої в Україні зросло у 1.5 рази до 2,6 млн.тонн, з яких у 2013 році було експортовано 1,5 млн.тонн (58% від виробництва). А внутрішній попит на сою за цей період зріс лише на 35%.
Як видно, саме попит з боку світового ринку і експорт є драйвером подальшого нарощування виробництва сої в Україні.
Але запровадження експортних обмежень у вигляді вивізного мита, без сумніву, пригнічуватиме такий "драйв" та може призвести до зниження обсягів виробництва сої, зниження внутрішніх цін на неї, прибутковості вирощування.
Использование специальной техники для сельскохозяйственных задач позволяет повысить качество и сохранность сухих
Докладніше