Офіційно в Україні заборонено вирощувати ГМ-сою, проте трейдери, та й самі виробники не приховують, що таких посівів вистачає. Перед українськими агровиробниками сьогодні фактично стоїть питання, який шлях обрати: конкурувати з Бразилією і США за найнижчу вартість сої чи переходити на більш високі за вартістю ринки не-ГМ продуктів харчування та кормів ЄС.
Існує міф, що ГМ-насіння дає вищий урожай, проте саме по собі воно не збільшує врожайність. Співзасновник і президент асоціації «Дунайська соя» Маттіас Крьон в інтерв’ю асоціації «Український клуб аграрного бізнесу» розповів, що найвищі врожаї в світі на сьогоднішній день мають європейські фермери, які використовують не-ГМ насіння, наприклад, італійські виробники. «Якщо ви подивитеся статистику ФАО, це стає очевидно. Фермери в Європі мають вищі врожаї, ніж фермери у США чи Бразилії», - повідомив він.
Основною перевагою ГМ сої є дешевша собівартість і простота застосування, але ціни на не-ГМ сою у світі вищі. Вартість не-ГМ соєвого шроту на сьогодні на 40 - 100 євро більша, ніж ГМ (ціна коливається залежно від періоду). Крім того, у довгостроковій перспективі на посівах ГМ-сої збільшується використання гербіцидів через стійкість культури. Проте значні інвестиції насіннєвих компаній призведуть до підвищення врожайності матеріалу, щоправда, не через ГМ характеристики, а тому, що прогрес у селекції з часом вплине і на ГМ-матеріал.
Асоціація Український клуб аграрного бізнесу