Солодкого мало: До Нового року український цукор може подорожчати до 25 грн/кг
В Україні активно дорожчає цукор. За останній місяць оптові ціни на солодкий пісок зросли на 11% (до 12,05 грн/кг), а роздрібні — на 15% (до 14,3 грн/кг). Порівняно з минулим роком, подорожчання склало 54% в опті і 45% в роздробі, повідомляють у Міністерстві аграрної політики.
Найдешевше свою продукцію, за даними аграрного відомства, віддають чернігівські виробники (по 9,4 грн/кг), дорожче — вінницькі, харківські, львівські, кіровоградські заводи (по 13 – 13,1 грн/кг). Насправді, міністерська статистика трохи прикрашена: у деяких магазинах за кілограм цукру вже просять 16-18 грн/кг
Аналітик компанії «Украгроконсалт» Андрій Кім називає три причини подорожчання цукру. Перша — зниження його виробництва в Україні до критичного рівня. В останні два роки вітчизняний ринок був перенасичений солодким продуктом. Фермери дуже захоплювалися буряком, а цукрозаводчики не могли встояти перед спокусою переробити її якомога більше. В результаті ціни на цукор впали нижче собівартості. У минулому році виробники оцінювали собівартість виробництва тонни продукції 6,9 тис. грн, але були змушені віддавати її оптовикам по 6 тис. грн.
У нинішньому сезоні, втомившись від руйнівних цін, аграрії помітно зменшили площі під буряком, а переробники — закупівлі сировини. Виробництво цукру в підсумку знизилося з торішніх 1,8-2 млн. т до 1,3 млн./т.
Другий фактор, який спровокував зростання цін, підвищення цукрових котирувань на міжнародних біржах, вважає Кім. За останній місяць цукор в світі подорожчав навіть більше, ніж в Україні — на 17-18%.
Ажіотаж викликаний неврожаєм в основних цукрових регіонах світу — в Індії і на Кубі.
Але найголовнішою у створенні цукрового ажіотажу може виявитися третя причина подорожчання — спроби виробників, оптовиків і роздрібних створити штучний ажіотаж і потім добре на ньому заробити.
«Переписуючи цінники, виробники намагаються перестрахуватися. Адже в наступному році агрохолдингам доведеться сіяти буряки, а ціни на насіння, засоби захисту рослин, добрива прив’язані до валютного курсу», — пояснює Андрій Кім.
Профільний міністр Олексій Павленко називає нинішнє підвищення цін спекулятивним. «З урахуванням перехідних запасів, можна стверджувати, що рівень забезпечення цукром населення України становитиме 100%», — говорить глава аграрного відомства, додаючи, що «у разі виявлення фінансових спекуляцій Мінагрополітики буде звертатися в компетентні органи».
Якщо АМКУ найближчим часом не втрутиться в ситуацію, ціни будуть рости і далі. Переробники шукають все нові й нові аргументи, щоб виправдати подорожчання своєї продукції. Зокрема, заявляють про підвищення собівартості виробництва до 10 грн./кг, хоча експерти і ставлять це під сумнів.
«Передумов для зростання собівартості нема, тим більше, що газ подешевшав», — дивується Андрій Кім. Швидше за все, отримати свою частку прибутку спробують і ритейлери. Експерти прогнозують, що до кінця листопада роздрібні ціни на цукор можуть підвищитися до 20 грн./кг, а до Нового року — до 25 грн./кг.
//news.finance.ua/ua/news/-/362907/solodkogo-malo-do-novogo-roku-ukrayinskyj-tsukor-mozhe-podorozhchaty-do-25-grn-kg