Продажі слабші, ціни, відповідно, теж. Така основна теза м’ясопереробників, які минулого тижня брали участь у моніторингу закупівельних цін на живець свиней.
Про це повідомляє Аналітичний відділ Асоціації свинарів України.
У відповідь на слабкий попит, ціна свинини живою вагою цього тижня відчутно «скотилася»: тварин І-ї категорії закуповували переважно по 27-29 грн/кг, ІІ-ї категорії — по 25-27,5 грн/кг. Епізодично свиней м’ясного типу закуповували навіть дешевше — по 26,5 грн/кг.
Більшість представників м’ясопереробної галузі мають песимістичні настрої та очікують, що обсяги реалізації свинини у травні будуть відчутно меншими за квітневі продажі. Дехто прогнозує двократне зменшення, інші вважають, що продажі «просядуть» на 20-40%. Виділяють декілька причин такого спаду.
Серед них низька платоспроможність населення після тривалих та витратних свят, початок сезону свіжих овочів та городини, несприятливі погодні умови для пікніків.
Крім цього, на ціну тисне зменшення обсягів закупівлі живця через значні залишки та активну пропозицію з боку виробників. Досить вагомим є також посилення цінової конкуренції з боку тих гравців ринку, які мають власну сировинну базу.
Деякі гравці ринку відзначають, що споживач тільки зараз починає відчувати пониження цін. Відповідно, бажану реакцію попиту можна очікувати лише за умови, якщо низхідна динаміка триватиме.
//agravery.com/uk/posts/show/na-rinku-svinini-padaut-prodazi-ta-cini