Аграрний тиждень. Україна
» » Україна у трійці світових виробників гречки
» » Україна у трійці світових виробників гречки

    Україна у трійці світових виробників гречки


    Національні виробники повністю задовольняють внутрішній попит на крупи. Частка української продукції в 2012-2016 роках на внутрішньому ринку становила понад 99%, а частка імпорту — всього 0,5-0,9%.

    Однак ринок круп в Україні розвивається досить нерівномірно. Наприклад, в зв'язку з анексією Криму, в 2014-2015 роках істотно скоротилися обсяги виробництва рису. На півострові залишилися основні виробничі потужності — поля і заводи. Крім того був перекритий доступ до Північно-Кримським каналом, що стало причиною загибелі врожаю рису.

    Але вже в 2016 році вітчизняний ринок рису виріс на 54%. Збільшення обсягів стало можливим завдяки активному збільшенню посівних площ в Миколаївській, Одеській та Херсонській областях. Ціна на рис стабілізувалася, а це спровокувало збільшення попиту на крупу. Крім того завдяки застосуванню краплинного зрошення, вирощування цієї культури в Україні вийшло на новий рівень.

    Щорічно українці з'їдають близько 155000-180000 тонн гречки. Крупа входить в традиційний склад продуктового кошика. Попит на гречку пояснюють культом здорового харчування. Однак в останні роки пропозиція на крупу на ринку падає.

    Виробництво гречки в 2016 році скоротилося на 20%. Одна з причин - низька рентабельність. Крім того, причиною скорочення посівних площ стала девальвація національної валюти. Незважаючи на це, на глобальному ринку України входить до трійки світових виробників гречки, поступаючись тільки Росії і Китаю.

    Пшенична крупа традиційно посідає третє місце за обсягами споживання. Обсяги її виробництва в останні кілька років збільшуються через доступною вартості і падіння доходів населення. Так, в 2015 році було відзначено зростання попиту на пшеничну крупу до 23,5%.

    У 2014 році спостерігалося зниження врожайності пшоняної крупи на 29% в порівнянні з попереднім роком. Це було пов'язано з втратою частини ринку через військові дій на сході країни. У минулому році обсяги виробництва пшеничної крупи знову виросли на 15%. У минулому році зростання спостерігалося також і в сегменті вівсяних, кукурудзяних і перлових круп, що пов'язано з високою врожайністю і більш низькими цінами в порівнянні з іншими продуктами сегмента.

    //agravery.com/uk/posts/show/ukraina-vhodit-do-trijki-svitovih-virobnikiv-grecki





    Схожі новини
  • Держава планує дотувати найрентабельнішу культуру 2015 року
  • Чому дорожчає гречка
  • У найближчі роки попит на зернові збережеться
  • Дефіциту гречки не буде
  • Подорожчання гречки має негативні наслідки для інших товарів

  • Додати комментар
    reload, if the code cannot be seen

    Забороняється використовувати не нормативну лексику, принижувати інших користувачів, розміщувати посилання на сторонні сайти, та додавати рекламу в коментарях.

Україна у трійці світових виробників гречки


Національні виробники повністю задовольняють внутрішній попит на крупи. Частка української продукції в 2012-2016 роках на внутрішньому ринку становила понад 99%, а частка імпорту — всього 0,5-0,9%.

Однак ринок круп в Україні розвивається досить нерівномірно. Наприклад, в зв'язку з анексією Криму, в 2014-2015 роках істотно скоротилися обсяги виробництва рису. На півострові залишилися основні виробничі потужності — поля і заводи. Крім того був перекритий доступ до Північно-Кримським каналом, що стало причиною загибелі врожаю рису.

Але вже в 2016 році вітчизняний ринок рису виріс на 54%. Збільшення обсягів стало можливим завдяки активному збільшенню посівних площ в Миколаївській, Одеській та Херсонській областях. Ціна на рис стабілізувалася, а це спровокувало збільшення попиту на крупу. Крім того завдяки застосуванню краплинного зрошення, вирощування цієї культури в Україні вийшло на новий рівень.

Щорічно українці з'їдають близько 155000-180000 тонн гречки. Крупа входить в традиційний склад продуктового кошика. Попит на гречку пояснюють культом здорового харчування. Однак в останні роки пропозиція на крупу на ринку падає.

Виробництво гречки в 2016 році скоротилося на 20%. Одна з причин - низька рентабельність. Крім того, причиною скорочення посівних площ стала девальвація національної валюти. Незважаючи на це, на глобальному ринку України входить до трійки світових виробників гречки, поступаючись тільки Росії і Китаю.

Пшенична крупа традиційно посідає третє місце за обсягами споживання. Обсяги її виробництва в останні кілька років збільшуються через доступною вартості і падіння доходів населення. Так, в 2015 році було відзначено зростання попиту на пшеничну крупу до 23,5%.

У 2014 році спостерігалося зниження врожайності пшоняної крупи на 29% в порівнянні з попереднім роком. Це було пов'язано з втратою частини ринку через військові дій на сході країни. У минулому році обсяги виробництва пшеничної крупи знову виросли на 15%. У минулому році зростання спостерігалося також і в сегменті вівсяних, кукурудзяних і перлових круп, що пов'язано з високою врожайністю і більш низькими цінами в порівнянні з іншими продуктами сегмента.

//agravery.com/uk/posts/show/ukraina-vhodit-do-trijki-svitovih-virobnikiv-grecki





Схожі новини
  • Держава планує дотувати найрентабельнішу культуру 2015 року
  • Чому дорожчає гречка
  • У найближчі роки попит на зернові збережеться
  • Дефіциту гречки не буде
  • Подорожчання гречки має негативні наслідки для інших товарів

  • Додати комментар
    reload, if the code cannot be seen

    Забороняється використовувати не нормативну лексику, принижувати інших користувачів, розміщувати посилання на сторонні сайти, та додавати рекламу в коментарях.