Прем’єр-міністр України Микола Азаров у своєму вступному слові перед початком засідання уряду пояснив, чому в Україні зростають ціни на овочі, передає кореспондент УНН.
М.Азаров зазначив, що наразі в Україні виробляється майже на 50% менше овочів, зокрема картоплі, ніж за радянських часів.
Прем’єр також наголосив, що за останні 20 років в Україні майже повністю згорнуто "великотоварне виробництво картоплі та овочів", зруйновано структуру овочесховищ і плодоовочевих баз, які забезпечували населення такою продукцією.
"Відповідно, наші споживачі інвестують у розвиток виробництва овочів і фруктів Туреччини, Єгипту, Польщі, Німеччини, звідки завозиться продукція, якої не вистачає в Україні, або яку ми не можемо по-господарськи зберегти. Тому ціни, зазвичай, значно вищі, за ті, які можуть запропонувати вітчизняні товаровиробники, якби у попередні роки цілеспрямовано надходили інвестиції у виробництво та інфраструктуру зберігання овочів і фруктів", - додав М.Азаров.
Він також зауважив, що роздрібні ціни на продукцію овочівництва мають постійні тенденції до зростання. "Так за першу декаду травня зросли ціни на моркву - на 3%, спочатку року на 26%; капусту – на 2%, з початку року на 21%; картоплю на 1,5%, з початку року на 22%. Ми не будемо миритись з такою ситуацією", - наголосив прем’єр.
Джерело: УНН