В Україні скорочується частка молока, яке здається на переробку населенням. Про це на своєму Facebook повідомив Максим Фастєєв, аналітик молочного ринку.
За його словами, зазвичай найвища частка молока від населення спостерігається в червні. В поточному році вона склала всього 37%, хоча очікувалося всі 40%. Для порівняння, у 2012-му цей показник знаходився на рівні 50% від загального обсягу сировини для переробки.
Аналітик вважає, що до 2022 року переробка молока могла б мати такий розклад:
Фастєєв також додає, що 10 років тому другосортне молоко займало до 60% ринку переробки. А сорт екстра в Україні тоді навіть не існував.
До речі, за підсумками 1 півріччя 2018 р. українські молочні заводи переробили 2,1 млн т молока базисної жирності. Приблизно 67% сировини надійшло від сільськогосподарських підприємств. Частка молока екстра склала 21%, вищого сорту – 38,9%, першого – 33,9%. Другого сорту надійшло лише 6%.