Українські аграрні підприємці вже досить давно зрозуміли переваги вирощування перепелів перед традиційним птахівництвом. Ця компактна курочка не потребує багато місця для утримання, невибаглива в їжі. Її яйця і м'ясо дуже смачні і корисні, особливо для дитячого організму. Завдяки цим перевагам, поголів'я перепелів в нашій країні за останні 12 років зросло в 20 разів - з 150 тис. до 3 млн. Правда, в 2015-2017 роки відбулося деяке зниження кількості цього птаха через падіння купівельної спроможності населення, але його темпи вже зійшли нанівець, і очікується новий період зростання, адже внутрішній ринок перепелиних продуктів насичений всього на 20%, повідомляють аналітики Pro-Consulting.
Динаміка поголів'я перепелів в Україні в 2009-2017 рр.
* 2015-2017гг. Дані без урахування
тимчасово окупованій території АР Крим та м. Севастополь, також без
урахування частини зони проведення антитерористичної операції.
Джерело: за даними операторів ринку, оцінка Pro-Consulting
Організувати ефективний перепелиний
бізнес в Україні можна по бізнес-плану, розробленому аналітиками
Pro-Consulting. Він передбачає утримання 10 тис. птахів для виробництва
яєць і м'яса. Побічним продуктом, який також користується популярністю
на ринку, стане послід.
У бізнес-плані враховані всі нюанси
створення перепелиної ферми - вибір місця розміщення, обладнання
пташника, організація виробничого процесу.
Найбільш раціональний варіант
розташування підприємства передбачає логістичну доступність як
виробників кормів для птахів, так і ринків збуту готової продукції.
При виборі обладнання ми
орієнтувалися на вже перевірені, що довели свою ефективність конструкції
виробництва однієї з наступних компаній: ТОВ «Техна», ПАТ «Завод«
Ніжинсільмаш», ТОВ «БД Агрікалче (Україна)», ТОВ «ІНКІ», ТОВ« Ван Хоф
Юкрейн Лтд ». Закупівлю автоматичної системи вентиляції та опалення
планується провести через посередників, що мають прямі контракти з
європейськими виробниками і добре себе зарекомендували на ринку:
«Торговий дім ОЛЛТАН», ТОВ «Саграт», ТОВ «Альтернатива ЧК».
Загальна сума інвестицій складе
60-65 тис. євро, з якої на обладнання піде 63%, на закупівлю пташенят -
27%, придбання вантажно-транспортних засобів - 12%.
Після завершення організаційного
періоду і запуску ферми, 8 тис. перепілок-несучок та 2 тис. півників
почнуть видавати продукцію і приносити дохід. Вже з першого місяця
можлива буде реалізація посліду, якого одна пташка здатна щомісяця
виробити близько 0,7 кг. Підрослі перепілки почнуть нести яйця з
другого-третього місяця, і продуктивність однієї складе 26 штук в
місяць. Через півроку після запуску ферми можна буде щомісяця продавати і
450-500 кг дієтичного м'яса.
Загальний річний обсяг виручки
перепелиної ферми, що вийшла на повну виробничу потужність, складе, за
нашими розрахунками, 100-120 тис. євро, що майже в два рази більше
початкових вкладень.