Яким був експорт бичків телят молочніх порід за 2018 рік і перспективи
наступного року, нарощування експортного потенціалу виробниками молока,
привабливість інвестицій в цей бізнес, відкритість ринків, а також якими
мають бути параметри бичків, наскільки стабільна ціна на яловичину у
світі і що краще експортувати м'ясо чи живих тварин, хто вже цим
займається, чи складний механізм оформлення документів, які вимоги щодо
здоров'я тварин та де фермери можуть отримати актуальну інформацію з
питань експорту бичків. Про це повідомив економіст інвестиційного центру
ФАО Андрій Ярмак.
Перші успіхи у розвитку цієї ніші експерт крментує так:
"Два з половиною роки тому ми запустили інформацію про відгодівлю бичків
молочних порід ВРХ в Україні, оцінивши потенціал експорту в 2 млрд. доларів США на рік. Тоді ціна на м'ясо була 1 долар за кг.
Ми розробили стандартні бізнес-плани відгодівлі та забою ВРХ (їх завжди можна знайти і скачати безкоштовно тут https://ukrainefood.org/
Я стверджував тоді і продовжую це повторювати зараз, що більш
прибуткової ніші на агроринку немає. Але є нюанс – потрібно навчитися
працювати разом. Працюючи окремо ми зменшуємо свої прибутки дуже
суттєво.
Поки що виробники працюють переважно окремо. Але приємно,
що вже близько 100 фідлотів створено! Це шалений розвиток протягом
всього пари років.
Ті, що працюють разом, отримують вже не 1 долар, а до 2 доларів за кг живої ваги.