Аграрний тиждень. Україна
» » Купуємо ковбасу: «промислова» vs. «домашня»
» » Купуємо ковбасу: «промислова» vs. «домашня»

    Купуємо ковбасу: «промислова» vs. «домашня»


    Сьогодні на вітчизняному ринку можна побачити різні м’ясні продукти — і промислового виробництва, і домашнього, так звані «з рук». Експерти Асоціації «Свинарі України» вирішили проаналізувати обидва «види» продукції за низкою пунктів і з’ясували, яких ризиків потрібно остерігатися.

    «НАТУРАЛЬНІСТЬ» ПОГОЛІВ’Я

    Існує міф, що свиней у промислових свинокомплексах годують значною кількістю хімічних добавок, через які тварини набирають вагу у надкороткий строк, а отже їх м’ясо стає небезпечним для споживання. Тоді як у присадибних господарствах, у так званих «бабусь», свині споживають виключно натуральні корми, без домішок.

    Свині у промислових комплексах дійсно ростуть швидше. Їм згодовують корми, збалансовані за вмістом жирів, енергії, білків тощо та добавки — аналог вітамінних комплексів для людей. Не останню роль грає і правильно підібрана генетика.

    ПОХОДЖЕННЯ СИРОВИНИ

    «Домашні» ковбаси. Частий аргумент на користь такої продукції — екологічніше м’ясо, отримане від домашньої свині. Втім, ґарантувати походження сировини для ковбас «з рук» неможливо: невідомо чи свиней виростили у власному присадибному господарстві чи придбали у перекупників. Та й виробник навряд чи зможе надати супутні документи на тварин, де вказано звідки вони і чи обстежував їх ветлікар перед забоєм.

    Промислова продукція. Зазвичай м’ясопереробники працюють зі свиногосподарствами, адже мають сталі об’єми виробництва і закуповують тварин партіями. Перед продажем зі свинокомплексу та перед забоєм свиней обов’язково оглядає ветлікар, у них відбираються аналізи для дослідження на низку захворювань. Якщо виявляють хвору тварину — її вибраковують. Промисловий виробник ковбас має супутні документи, які засвідчують звідки прибули свині, стан їх здоров’я тощо.

    СКЛАД ПРОДУКТУ

    «Домашні» ковбаси. Навряд чи хтось, крім самого виробника, скаже, які інгредієнти містить та чи інша продукція. Етикетка відсутня, склад перевірити неможливо, доведеться вірити «на слово».

    Промислова продукція. Сертифікований м’ясопереробник має технологію виробництва, якої зобов’язаний дотримуватися. Такі потужності регулярно перевіряють контролюючі органи.

    УМОВИ ВИРОБНИЦТВА І БЕЗПЕЧНІСТЬ

    «Домашні» ковбаси. Найперше питання — чи має виробниче приміщення експлуатаційний дозвіл? Якщо ні, це означає, що продукція виробляється незаконно, контролюючі органи не знають про такого оператора і не можуть перевірити продукцію на безпечність. Не менш важливі питання — Як зберігають ковбаси? Чи є холодильне обладнання? Всім відомо, що при неналежних умовах зберігання м’ясна продукція швидко псується і стає небезпечною для здоров’я людини.

    Промислова продукція. Насамперед, промислові потужності офіційно зареєстровані, а отже мають усе необхідне обладнання, без якого не змогли б отримати дозволу для роботи. Нині в Україні кожен сертифікований виробник зобов’язаний дотримуватися принципів НАССР*, які передбачають виробництво безпечної харчової продукції і контроль за всіма процесами.

    Ще одна «перевага» ковбаси «з рук» — її вартість, яка може бути нижчою від цін у магазинах. Зазвичай, собівартість продукції можна здешевити за рахунок дешевшої сировини.

    Нині в Україні присутня африканська чума свиней, і випадки, коли населення приховує спалахи хвороби – непоодинокі. Хворих тварин намагають збути хоч за яку ціну. Ризик того, що така свинина опиниться у «домашній» ковбасі — доволі високий.


    В Асоціації «Свинарі України» зауважують: «купувати чи ні продукцію «з рук» — особиста справа кожного, але треба розуміти, що цей сегмент виробництва неконтрольований. І продавці, і покупці діють на власний страх і ризик, а останні несуть відповідальність за своє здоров’я самі».

    Асоціація «Свинарі України» — неприбуткова, добровільна організація. Дата створення —14 липня 2011-го. Наразі АСУ об’єднує 39 господарств, які забезпечують 41% промислового виробництва свинини в Україні. Основною ціллю Асоціації є захист прав та інтересів підприємств у галузі свинарства, досягнення світових стандартів виробництва продукції завдяки впровадженню сучасних технологій. АСУ виступає організатором галузевих подій, зокрема Міжнародного конгресу «Прибуткове свинарство». Це одна з наймасштабніших свинарських подій не лише в Україні, але й за її межами. Майданчик для відвертої розмови про все, що стосується вітчизняної галузі свинарства. Серед учасників — свинарі, кращі українські та закордонні фахівці у царині свинарства, представники держави, експерти міжнародних організацій. Цього року захід відбудеться 4 червня у виставковому центрі «АККО Інтернешнл».

    Джерело: Pigua.info





    Схожі новини
  • Через АЧС Україна вже втратила майже $5 млн
  • Чисельність свиней в Україні опустилася нижче 7 млн голів
  • Геномодифікована продукція може потрапити на якійсь стадії навіть у готову імпорту ковбасу, - розповіла аналітик Марія Колесник
  • М’ясні консерви вироблялися виключно зі здорових тварин, вивезених із зони виявлення АЧС
  • ПРЯМА МОВА...Ігор КОЦЮМБАС

  • Додати комментар
    reload, if the code cannot be seen

    Забороняється використовувати не нормативну лексику, принижувати інших користувачів, розміщувати посилання на сторонні сайти, та додавати рекламу в коментарях.

Купуємо ковбасу: «промислова» vs. «домашня»


Сьогодні на вітчизняному ринку можна побачити різні м’ясні продукти — і промислового виробництва, і домашнього, так звані «з рук». Експерти Асоціації «Свинарі України» вирішили проаналізувати обидва «види» продукції за низкою пунктів і з’ясували, яких ризиків потрібно остерігатися.

«НАТУРАЛЬНІСТЬ» ПОГОЛІВ’Я

Існує міф, що свиней у промислових свинокомплексах годують значною кількістю хімічних добавок, через які тварини набирають вагу у надкороткий строк, а отже їх м’ясо стає небезпечним для споживання. Тоді як у присадибних господарствах, у так званих «бабусь», свині споживають виключно натуральні корми, без домішок.

Свині у промислових комплексах дійсно ростуть швидше. Їм згодовують корми, збалансовані за вмістом жирів, енергії, білків тощо та добавки — аналог вітамінних комплексів для людей. Не останню роль грає і правильно підібрана генетика.

ПОХОДЖЕННЯ СИРОВИНИ

«Домашні» ковбаси. Частий аргумент на користь такої продукції — екологічніше м’ясо, отримане від домашньої свині. Втім, ґарантувати походження сировини для ковбас «з рук» неможливо: невідомо чи свиней виростили у власному присадибному господарстві чи придбали у перекупників. Та й виробник навряд чи зможе надати супутні документи на тварин, де вказано звідки вони і чи обстежував їх ветлікар перед забоєм.

Промислова продукція. Зазвичай м’ясопереробники працюють зі свиногосподарствами, адже мають сталі об’єми виробництва і закуповують тварин партіями. Перед продажем зі свинокомплексу та перед забоєм свиней обов’язково оглядає ветлікар, у них відбираються аналізи для дослідження на низку захворювань. Якщо виявляють хвору тварину — її вибраковують. Промисловий виробник ковбас має супутні документи, які засвідчують звідки прибули свині, стан їх здоров’я тощо.

СКЛАД ПРОДУКТУ

«Домашні» ковбаси. Навряд чи хтось, крім самого виробника, скаже, які інгредієнти містить та чи інша продукція. Етикетка відсутня, склад перевірити неможливо, доведеться вірити «на слово».

Промислова продукція. Сертифікований м’ясопереробник має технологію виробництва, якої зобов’язаний дотримуватися. Такі потужності регулярно перевіряють контролюючі органи.

УМОВИ ВИРОБНИЦТВА І БЕЗПЕЧНІСТЬ

«Домашні» ковбаси. Найперше питання — чи має виробниче приміщення експлуатаційний дозвіл? Якщо ні, це означає, що продукція виробляється незаконно, контролюючі органи не знають про такого оператора і не можуть перевірити продукцію на безпечність. Не менш важливі питання — Як зберігають ковбаси? Чи є холодильне обладнання? Всім відомо, що при неналежних умовах зберігання м’ясна продукція швидко псується і стає небезпечною для здоров’я людини.

Промислова продукція. Насамперед, промислові потужності офіційно зареєстровані, а отже мають усе необхідне обладнання, без якого не змогли б отримати дозволу для роботи. Нині в Україні кожен сертифікований виробник зобов’язаний дотримуватися принципів НАССР*, які передбачають виробництво безпечної харчової продукції і контроль за всіма процесами.

Ще одна «перевага» ковбаси «з рук» — її вартість, яка може бути нижчою від цін у магазинах. Зазвичай, собівартість продукції можна здешевити за рахунок дешевшої сировини.

Нині в Україні присутня африканська чума свиней, і випадки, коли населення приховує спалахи хвороби – непоодинокі. Хворих тварин намагають збути хоч за яку ціну. Ризик того, що така свинина опиниться у «домашній» ковбасі — доволі високий.


В Асоціації «Свинарі України» зауважують: «купувати чи ні продукцію «з рук» — особиста справа кожного, але треба розуміти, що цей сегмент виробництва неконтрольований. І продавці, і покупці діють на власний страх і ризик, а останні несуть відповідальність за своє здоров’я самі».

Асоціація «Свинарі України» — неприбуткова, добровільна організація. Дата створення —14 липня 2011-го. Наразі АСУ об’єднує 39 господарств, які забезпечують 41% промислового виробництва свинини в Україні. Основною ціллю Асоціації є захист прав та інтересів підприємств у галузі свинарства, досягнення світових стандартів виробництва продукції завдяки впровадженню сучасних технологій. АСУ виступає організатором галузевих подій, зокрема Міжнародного конгресу «Прибуткове свинарство». Це одна з наймасштабніших свинарських подій не лише в Україні, але й за її межами. Майданчик для відвертої розмови про все, що стосується вітчизняної галузі свинарства. Серед учасників — свинарі, кращі українські та закордонні фахівці у царині свинарства, представники держави, експерти міжнародних організацій. Цього року захід відбудеться 4 червня у виставковому центрі «АККО Інтернешнл».

Джерело: Pigua.info





Схожі новини
  • Через АЧС Україна вже втратила майже $5 млн
  • Чисельність свиней в Україні опустилася нижче 7 млн голів
  • Геномодифікована продукція може потрапити на якійсь стадії навіть у готову імпорту ковбасу, - розповіла аналітик Марія Колесник
  • М’ясні консерви вироблялися виключно зі здорових тварин, вивезених із зони виявлення АЧС
  • ПРЯМА МОВА...Ігор КОЦЮМБАС

  • Додати комментар
    reload, if the code cannot be seen

    Забороняється використовувати не нормативну лексику, принижувати інших користувачів, розміщувати посилання на сторонні сайти, та додавати рекламу в коментарях.