Про це пише Kurkul.com.
Першим товарним виробником цих ягід в Україні є директор Першого інвестиційного кооперативу «Горіх Причорномор’я» в селі Троїцьке на Одещині Павло Тулба.
Орієнтується фермер на переробку. Основна ідея — диверсифікувати ризики при вирощуванні волоських горіхів і завантажити обладнання для їхньої переробки ягодами шипшини.
Для кооперації Павло Тулба шукає партнерів, які на своїх площах вирощуватимуть кущі, а потім будуть привозити врожай на переробку.
«Шукаємо партнерів, яким продаємо посадковий матеріал, приїжджаємо і висаджуємо їм «під ключ». Продали партнерам і засадили 40 га. Вони будуть доглядати кущі і везти урожай нам на переробку. І собі висаджуємо на двох ділянках приблизно 80 га. Закінчимо посадку до кінця березня — початку квітня», — сказав Павло Тулба.
За його словами, у Європі є менші плантації шипшини. В Данії така на 60 га, а ягоди продають в Австралію. У Болгарії вирощують шипшину для виробництва ароматичних олій із цвіту.
Із цілих заморожених ягід шипшини готують настоянки. Насіння використовують для олій, шкірку — для фармацевтичної продукції, чаїв, як вітамінну добавку для продуктів харчування. В Україні є чимало підприємств, які виготовляють із шипшини «Холосас».
«На сьогодні шипшина не є сільськогосподарською культурою в Україні, і це проблемно. Зараз ми реєструємо власний сорт, щоб отримати ліцензію на вирощування, і намагаємося через Мінагрополітики визнати шипшину сільгоспкультурою», — зауважив Павло Тулба.
Нагадаємо, Україна в 2019 році експортує перші партії органічної лохини.
agravery.com