З 25 по 26 березня 2019 року координатори Проекту з безпечності молока у співпраці з молокопереробними підприємствами в Миколаївській області провели чергові навчання для середніх молочних господарств.
Ключовими темами дводенного тренінгу стали аналіз небезпечних факторів у виробництві молока та контроль у критичних точках, важливість забезпечення простежуваності на фермі та забезпечення здоров’я та благополуччя тварин з фокусом на зменшення застосування антибіотиків.
Учасники також мали змогу ознайомитися з Концепцією пілотного проекту SAFOSO «Програма контролю сирого молока» та функціоналом програмного додатку «Молочний модуль», що був представлений координатором Компоненту 3 Іриною Висоцькою проект «Залучення приватного сектору до системи контролю безпечності харчових продуктів».
Учасники отримали інформацію про кращі практики управління небезпечними факторами у місці виробництва та зберігання первинної продукції відповідно до вимог законодавства та санітарних норм.
Також у ході тренінгу учасники розглянули питання управління фактором залишків антибіотиків у молоці в контексті зменшення їх застосування.
Учасники заходу обговорили найбільш поширені проблеми здоров’я тварин на господарствах з виробництва молока та контролю за умовами утримання тварин, забезпечення благополуччя та управління стадом в цілому.