Аграрний тиждень. Україна
» » В Україні скорочується виробництво експортних позицій молочних продуктів
» » В Україні скорочується виробництво експортних позицій молочних продуктів

    В Україні скорочується виробництво експортних позицій молочних продуктів


    За даними Державної статистики за перше півріччя поточного року в Україні було вироблено 1 млн т молочної продукції, а у червні ― 186,6 тис. т. 

    Про це повідомляє milkua.info.

    У структурі готової продукції найбільшу частку займає молоко та вершки різних видів і жирності ― 488 тис. т, 48,2%. З нього молока з жирністю до 1% ― 221,5 тис. т (45,4%), молока вище 1% жирності ― 236,9 тис. т (48,5%). Загальні об’єми виробництва в порівнянні з минулим роком не змінилися.

    Друга позиція у частці виробництва готової молочної продукції належить групі молочнокислих товарів ― йогуртам, кефірам, сметані та ін. ― 20,8%. Їх у цей період було вироблено 210,3 тис. т. Це на 1,2% більше, ніж в минулому році ― 207,9 тис. т.

    Ділять третю сходинку по об’ємах виробництва морозиво та сири. Так, морозиву належить 9,6% виробництва із загальною кількістю 97,3 тис. т що відповідало аналогічному періоду минулого року. А от виробництво сирів з їх часткою 9,5% продемонструвало падіння до 96,4 тис. т (-3,9%), порівняно з минулим роком ― 100,3 тис. т. Найбільшого скорочення виробництва зазнали тверді сорти ― -8,6%, до 43,4 тис. т порівняно з минулим роком ― 47,5 тис. т.

    Також скоротилося виробництво плавленого сиру до 13,5 тис. т (-1,8%). Стабільним залишилося лише виробництво свіжих неферментованих та кисломолочних сирів ― 35,9 тис. т (+0,4%). Прогноз щодо виробництва сиру залишається негативним. Це зумовлено постійно зростаючим тиском на внутрішній ринок імпортної пропозиції якісних сирів за конкурентною ціною з ЄС, передусім з Польщі. Допомогти пожвавити виробництво сирів могла б зовнішня торгівля, проте вона в цьому році демонструє лише спад і не останню роль в цьому відіграє дефіцит сировини у переробці.

    Не найкращі часи настали і для виробництва масла вершкового, одного з ключових експортних товарів. Обвал ціни на нього на світових ринках та пропозиція з боку ЄС ― одного з найбільших світових виробників цього продукту, змусило національних виробників скорочувати виробництво. Як наслідок, за півроку виробництво масла знизилося до 43,1 тис. т (-21%), порівняно з минулим роком ― 54,6 тис. т. Минулого тижня на світових ринках ціна продовжила знижуватися. Так, на новозеландській молочній біржі GDT масло подешевшало на 3,4%, до 4,025 дол./т, а на європейському спотовому ринку ― на 2,7%, до 3,925 дол./т. В таких умовах надії на зростання виробництва українського продукту наразі немає.

    Серйозних втрат зазнало також виробництво сухого знежиреного молока. За перше півріччя воно скоротилося на 20,9%, до 17,7 тис. т порівняно з минулим роком ― 22,4 тис. т. Така ситуація, знову ж таки, продиктована зовнішніми чинниками, основний з яких ― зниження ціни на світових ринках. Додатковий тиск чинить також і нестача сировини на українському ринку, у зв’язку з чим переробникам доводиться переорієнтовуватися на інші, ситуативно більш вигідні експорторієнтовані продукти. Таким у поточному році виявилося сухе незбиране молоко, ціна якого у першому півріччі була найбільш привабливою для трейдерів. Відповідно, зростання виробництва СНМ було найвищим серед інших молочних продуктів ― +67,6%, до 10,9 тис. т. Згущеного молока за півроку загалом було вироблено 16,3 тис. т що на 6% менше, ніж у минулому році.

    Виробництво сироватки скоротилося до 30,4 тис т що на 12,3%, ніж у минулому році. Тренд спаду виробництва в найближчі місяці, очевидно, виглядатиме беззмінно, що зумовлено різким скороченням світового попиту. Основною причиною тут є скорочення попиту на кормову сироватку з боку Китаю, який скорочує поголів’я свиней у зв’язку із масштабними спалахами африканської чуми свиней.

    Не дивлячись на попит та високі світові ціни на казеїн у першому півріччі, його виробництво за півроку скоротилося на 20,5%, до 3 тис. т. Причиною падіння було переорієнтування виробництва на інший експортний продукт ― СНМ. Одночасного суттєвого нарощування виробництва кількох експортних продуктів в українських виробників уже немає у зв’язку з нестачею сировини.

    Джерело: Usba.com.ua





    Схожі новини
  • Виробництво йогуртів та кисломолочного сиру зросло в листопаді
  • Виробництво молока в Україні за 4 місяці 2013 зросло на 2,7%
  • У II кварталі 2013 року можливе зниження цін на молочну продукцію
  • За 11 місяців 2012 року Україна експортувала молочних продуктів на 508,1 мільйона доларів
  • У першому півріччі 2012 році виробництво сільськогосподарської продукції зросло на 7,4 %

  • Додати комментар
    reload, if the code cannot be seen

    Забороняється використовувати не нормативну лексику, принижувати інших користувачів, розміщувати посилання на сторонні сайти, та додавати рекламу в коментарях.

В Україні скорочується виробництво експортних позицій молочних продуктів


За даними Державної статистики за перше півріччя поточного року в Україні було вироблено 1 млн т молочної продукції, а у червні ― 186,6 тис. т. 

Про це повідомляє milkua.info.

У структурі готової продукції найбільшу частку займає молоко та вершки різних видів і жирності ― 488 тис. т, 48,2%. З нього молока з жирністю до 1% ― 221,5 тис. т (45,4%), молока вище 1% жирності ― 236,9 тис. т (48,5%). Загальні об’єми виробництва в порівнянні з минулим роком не змінилися.

Друга позиція у частці виробництва готової молочної продукції належить групі молочнокислих товарів ― йогуртам, кефірам, сметані та ін. ― 20,8%. Їх у цей період було вироблено 210,3 тис. т. Це на 1,2% більше, ніж в минулому році ― 207,9 тис. т.

Ділять третю сходинку по об’ємах виробництва морозиво та сири. Так, морозиву належить 9,6% виробництва із загальною кількістю 97,3 тис. т що відповідало аналогічному періоду минулого року. А от виробництво сирів з їх часткою 9,5% продемонструвало падіння до 96,4 тис. т (-3,9%), порівняно з минулим роком ― 100,3 тис. т. Найбільшого скорочення виробництва зазнали тверді сорти ― -8,6%, до 43,4 тис. т порівняно з минулим роком ― 47,5 тис. т.

Також скоротилося виробництво плавленого сиру до 13,5 тис. т (-1,8%). Стабільним залишилося лише виробництво свіжих неферментованих та кисломолочних сирів ― 35,9 тис. т (+0,4%). Прогноз щодо виробництва сиру залишається негативним. Це зумовлено постійно зростаючим тиском на внутрішній ринок імпортної пропозиції якісних сирів за конкурентною ціною з ЄС, передусім з Польщі. Допомогти пожвавити виробництво сирів могла б зовнішня торгівля, проте вона в цьому році демонструє лише спад і не останню роль в цьому відіграє дефіцит сировини у переробці.

Не найкращі часи настали і для виробництва масла вершкового, одного з ключових експортних товарів. Обвал ціни на нього на світових ринках та пропозиція з боку ЄС ― одного з найбільших світових виробників цього продукту, змусило національних виробників скорочувати виробництво. Як наслідок, за півроку виробництво масла знизилося до 43,1 тис. т (-21%), порівняно з минулим роком ― 54,6 тис. т. Минулого тижня на світових ринках ціна продовжила знижуватися. Так, на новозеландській молочній біржі GDT масло подешевшало на 3,4%, до 4,025 дол./т, а на європейському спотовому ринку ― на 2,7%, до 3,925 дол./т. В таких умовах надії на зростання виробництва українського продукту наразі немає.

Серйозних втрат зазнало також виробництво сухого знежиреного молока. За перше півріччя воно скоротилося на 20,9%, до 17,7 тис. т порівняно з минулим роком ― 22,4 тис. т. Така ситуація, знову ж таки, продиктована зовнішніми чинниками, основний з яких ― зниження ціни на світових ринках. Додатковий тиск чинить також і нестача сировини на українському ринку, у зв’язку з чим переробникам доводиться переорієнтовуватися на інші, ситуативно більш вигідні експорторієнтовані продукти. Таким у поточному році виявилося сухе незбиране молоко, ціна якого у першому півріччі була найбільш привабливою для трейдерів. Відповідно, зростання виробництва СНМ було найвищим серед інших молочних продуктів ― +67,6%, до 10,9 тис. т. Згущеного молока за півроку загалом було вироблено 16,3 тис. т що на 6% менше, ніж у минулому році.

Виробництво сироватки скоротилося до 30,4 тис т що на 12,3%, ніж у минулому році. Тренд спаду виробництва в найближчі місяці, очевидно, виглядатиме беззмінно, що зумовлено різким скороченням світового попиту. Основною причиною тут є скорочення попиту на кормову сироватку з боку Китаю, який скорочує поголів’я свиней у зв’язку із масштабними спалахами африканської чуми свиней.

Не дивлячись на попит та високі світові ціни на казеїн у першому півріччі, його виробництво за півроку скоротилося на 20,5%, до 3 тис. т. Причиною падіння було переорієнтування виробництва на інший експортний продукт ― СНМ. Одночасного суттєвого нарощування виробництва кількох експортних продуктів в українських виробників уже немає у зв’язку з нестачею сировини.

Джерело: Usba.com.ua





Схожі новини
  • Виробництво йогуртів та кисломолочного сиру зросло в листопаді
  • Виробництво молока в Україні за 4 місяці 2013 зросло на 2,7%
  • У II кварталі 2013 року можливе зниження цін на молочну продукцію
  • За 11 місяців 2012 року Україна експортувала молочних продуктів на 508,1 мільйона доларів
  • У першому півріччі 2012 році виробництво сільськогосподарської продукції зросло на 7,4 %

  • Додати комментар
    reload, if the code cannot be seen

    Забороняється використовувати не нормативну лексику, принижувати інших користувачів, розміщувати посилання на сторонні сайти, та додавати рекламу в коментарях.