Аграрний тиждень. Україна
» » Вітчизняні аграрії відчули переваги вирощування батату
» » Вітчизняні аграрії відчули переваги вирощування батату

    Вітчизняні аграрії відчули переваги вирощування батату


    Вітчизняні аграрії відчули переваги вирощування батату

    Однією з ніш є вирощування поки ще екзотичного для України овоча – батата. Батат боязко зайшов на український сільськогосподарський ринок в 2017 році, давши тим, хто зацікавився ним всього 20 тонн врожаю – крапля в морі в порівнянні з тією ж картоплею, якої збирається по 140 кг на кожного жителя нашої країни. Однак, апетит приходить під час їжі, і вітчизняним аграріям вдалося розкуштувати переваги батата, тому що в 2018 році його було зібрано вже 190 тонн.

    Що ж такого особливо в цьому овочі, ще званому солодкою картоплею? Виявляється, батат популярний у всьому світі, особливо в країнах з посушливим кліматом, де погано ростуть інші культури. Батат мало п’є і прекрасно росте на бідних ґрунтах. Єдине, чого йому потрібно багато, так це сонячного світла. Споживчі властивості батату вище всяких похвал. Його варять, тушкують, печуть, як і картоплю, але його можна вживати і в сирому вигляді – робити салати, а також десерти, джеми, варення і сотні інших страв. Крім того, бабат містить велику кількість антиоксидантів, глюкози, фруктози і сахарози, одночасно маючи глікемічний індекс у півтора рази менший, ніж печена картопля. Тобто, при вживанні батату знижений ризик розвитку діабету, невипадково він входить до складу багатьох лікувальних дієт.

    Ось такий універсальний овоч можна вирощувати на землях України, особливо в її південних регіонах. Це заняття стає перспективним з урахуванням розвитку попиту на батат і на нашому внутрішньому ринку, і на ринку Євросоюзу. Звичайно, при поточному обсязі виробництва, в Україні важко зібрати повноцінну партію для продажу за кордон. Здається, що це тимчасові труднощі, тим більше, що бататом зацікавився Інститут овочівництва і баштанництва НААН України, і вже навіть з’явилися вітчизняні сорти цієї культури, такі як «Вінницький рожевий» і «Дружківський».

    Традиційно, в максимальному виграші будуть ті фермери, хто прийде на бататовий ринок в числі перших, так як з ростом валового збору ціни на нього неминуче знизяться.

    ІЦ УАК за матеріалами AgroNews

    agroconf.org





    Схожі новини
  • Батат приборкує український ринок?
  • Україна знаходиться на 4 місці в світі за обсягами експорту сорго
  • Не все так погано
  • Ситуативні дотації виробництва породжують майбутні дефіцити - експерт
  • Експерти прогнозують, що овочі дешевшатимуть

  • Додати комментар
    Кликните на изображение чтобы обновить код, если он неразборчив

    Забороняється використовувати не нормативну лексику, принижувати інших користувачів, розміщувати посилання на сторонні сайти, та додавати рекламу в коментарях.

Вітчизняні аграрії відчули переваги вирощування батату


Вітчизняні аграрії відчули переваги вирощування батату

Однією з ніш є вирощування поки ще екзотичного для України овоча – батата. Батат боязко зайшов на український сільськогосподарський ринок в 2017 році, давши тим, хто зацікавився ним всього 20 тонн врожаю – крапля в морі в порівнянні з тією ж картоплею, якої збирається по 140 кг на кожного жителя нашої країни. Однак, апетит приходить під час їжі, і вітчизняним аграріям вдалося розкуштувати переваги батата, тому що в 2018 році його було зібрано вже 190 тонн.

Що ж такого особливо в цьому овочі, ще званому солодкою картоплею? Виявляється, батат популярний у всьому світі, особливо в країнах з посушливим кліматом, де погано ростуть інші культури. Батат мало п’є і прекрасно росте на бідних ґрунтах. Єдине, чого йому потрібно багато, так це сонячного світла. Споживчі властивості батату вище всяких похвал. Його варять, тушкують, печуть, як і картоплю, але його можна вживати і в сирому вигляді – робити салати, а також десерти, джеми, варення і сотні інших страв. Крім того, бабат містить велику кількість антиоксидантів, глюкози, фруктози і сахарози, одночасно маючи глікемічний індекс у півтора рази менший, ніж печена картопля. Тобто, при вживанні батату знижений ризик розвитку діабету, невипадково він входить до складу багатьох лікувальних дієт.

Ось такий універсальний овоч можна вирощувати на землях України, особливо в її південних регіонах. Це заняття стає перспективним з урахуванням розвитку попиту на батат і на нашому внутрішньому ринку, і на ринку Євросоюзу. Звичайно, при поточному обсязі виробництва, в Україні важко зібрати повноцінну партію для продажу за кордон. Здається, що це тимчасові труднощі, тим більше, що бататом зацікавився Інститут овочівництва і баштанництва НААН України, і вже навіть з’явилися вітчизняні сорти цієї культури, такі як «Вінницький рожевий» і «Дружківський».

Традиційно, в максимальному виграші будуть ті фермери, хто прийде на бататовий ринок в числі перших, так як з ростом валового збору ціни на нього неминуче знизяться.

ІЦ УАК за матеріалами AgroNews

agroconf.org





Схожі новини
  • Батат приборкує український ринок?
  • Україна знаходиться на 4 місці в світі за обсягами експорту сорго
  • Не все так погано
  • Ситуативні дотації виробництва породжують майбутні дефіцити - експерт
  • Експерти прогнозують, що овочі дешевшатимуть

  • Додати комментар
    Кликните на изображение чтобы обновить код, если он неразборчив

    Забороняється використовувати не нормативну лексику, принижувати інших користувачів, розміщувати посилання на сторонні сайти, та додавати рекламу в коментарях.