2019 році на ринок Євросоюзу Україна експортувала половину всієї ягоди, в основному як сировину для подальшого заморожування.
«Ще в 2013 році навіть росіянам було важко знайти в Україні полуницю, яку можна було б довезти до їх ринків. А в 2016 році вперше ми експортували рекордний обсяг – 2 тис. тонн. Потім експорт почав знижуватися», – розповіла аналітик оптового ринку «Шувар» Тетяна Гетьман.
Україна в 2019 році «просіла» в експорті черешні. При цьому серед ринків збуту майже не було країн ЄС – залишилися тільки Молдова і Білорусь.
До 2014 року майже вся черешня продавалася в Росію. Після закриття цього ринку істотно нічого не змінилося – Україна сфокусована на ринках Білорусі і Молдови.
У 2017 році вітчизняні компанії спробували диверсифікувати експорт. З’явилося більше шести країн, які купували українську черешню.
«Втім, в 2018 році ми цей досвід не повторили, тому що зовнішні ціни були незадовільними (хоча і внутрішня ціна була теж низькою). А вже в наступному році значно «просіли» в експорті », — сказала Тетяна Гетьман.
ІЦ УАК за матеріалами AgroTimes
agroconf.org