16 січня 2020 року фахівці Головного управління Держпродспоживслужби в Житомирській області провели семінар-нараду з представниками районних (міського) управлінь Дердпродспоживслужби щодо пріоритетних та основних завдань Держпродспоживслужби на 2020 рік.
У ході обговорення детальну увагу було акцентовано на питаннях проведення заходів з профілактики грипу птиці та плану дій у разі виявлення вірусу або підозри на захворювання птиці.
Перший заступник начальника Головного управління Держпродспоживслужби в Житомирській області Ігор Волківський зазначив, що сьогодні високопатогенний грип птиці залишається однією з основних проблем для світового птахівництва: крім економічних збитків, які спричиняє це захворювання птахівничій галузі, дуже важливим аспектом є небезпека для здоров'я людини, а також потенційні ризики виникнення нового пандемічного варіанту вірусу.
Продовжуючи обговорення, учасники заходу ознайомилися з етіологією зазначеного захворювання, його клінічними ознаками, схемою діагностичних досліджень, динамікою розповсюдження захворювання в Україні та у світі в цілому упродовж останніх років.
У свою чергу в.о. начальника управління безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини Микола Міщенко зазначив, що на сьогодні головним завданням для фахівців ветеринарного напрямку є недопущення заносу збудника грипу птиці на територію України, тому важливим елементом в системі контролю заносу цього збудника та біозахисту населення лишається проведення постійного моніторингу вірусу пташиного грипу, аналіз епізоотичної ситуації, своєчасне виявлення інфікування тварин та ліквідації вогнищ.
На завершення учасники обговорили план заходів з профілактики грипу птиці та план дій у випадку виявлення або підозри на захворювання птиці.