Питання запровадження у загальноосвітніх і дошкільних навчальних закладах системи управління безпечністю харчових продуктів (НАССР) та пов’язані з цим проблеми щодо шкіл-інтернатів і педагогічних ліцеїв обласного підпорядкування обговорено під час зустрічі у рамках проведення курсів підвищення кваліфікації педагогів на базі обласного інституту післядипломної освіти імені К. Ушинського.
Керівник Держпродспоживслужби області ознайомив присутніх із законодавчою базою, яка зобов’язує впроваджувати НАССР на харчоблоках усіх без винятку навчальних і навчально-виховних закладів.
«На сьогодні в області проведена значна робота в цьому напрямку, навчальні заклади активно почали запроваджувати на своїх потужностях систему НАССР, - зазначив начальник Головного управління Держпродспоживслужби в Чернігівській області Юрій Павлішен, - залучають до цієї роботи експертів, розробляють необхідну документацію, щодо цього не існує шаблонів. Згадана мною система розробляється для кожного закладу індивідуально, з урахуванням особливостей виробничого об’єкту. Також здійснення фахівцями Держпродспоживслужби паспортизації харчоблоків дає змогу виявити так звані «слабкі місця» і ліквідувати недоліки».
Крім того, Юрій Павлішен наголосив на співпраці закладів освіти з органами місцевого самоврядування у напрямку їх фінансової підтримки. «Така робота в більшості районів проведена і кошти у місцевих бюджетах передбачені, - зазначив він, - зокрема, їх можна буде використати для проведення необхідних досліджень, на покращення матеріально-технічної бази навчальних закладів».
Начальник Головного управління також ознайомив присутніх з основними положеннями розробленого спільно з обласною державною адміністрацією та управлінням освіти і науки ОДА Регіонального плану забезпечення безпечності харчування у закладах освіти та дошкільних навчальних закладах на 2020-2022 роки, де, в тому числі, прописані і вимоги щодо обов’язкового запровадження системи НАССР.