За три квартали в країну ввезли понад 26 тис. т сичужних сирів і 4 тис. т плавленого сиру, що в рази більше, ніж за попередні роки. Таким чином, цього року вже більш ніж третина українського ринку сичужних сирів зайнята сирами європейського виробництва.
Зазначається, що ця частка буде зростати надалі. Конкурувати з дешевих європейським товаром все складніше.
Навіть обвал курсу гривні не заважає імпортерам закуповувати сир. Зокрема, минулого місяця в Україну завезено 3,2 тис. т сичужного сиру, в тому числі 1,8 тис. т твердого/напівтвердого. Ціни поставок набагато скромніші, ніж у вітчизняних виробників.
«Наприклад, Гауду/Едам завозять по 133 грн/кг після розмитнення. Дорожчи види сирів — Маасдам, Радомер, Королівський — часто обходяться імпортерам не дорожче 160 грн/кг. На цьому тлі звичайний український сир Російський/Голландський з ціною для дистриб’юторів 155-165 грн/кг вже зі знижкою виглядає блідо. При цьому нечисленні експортери намагаються продавати український голландський сир дорожчий, ніж голландці продають свій Маасдам», — йдеться у повідомленні.
Тому експорт сиру з України наразі в 10 разів менший за імпорт. Зокрема, за минулий місяць з країни було вивезено лише 306 т сичужного (напівтвердого) сиру. За три квартали експорт склав 2,9 тис. т. Основні поставки здійснювалися в Казахстан (69%), Молдову (23%) та Узбекистан (3%).
ІЦ УАК за матеріалами АгроЮг
agroconf.org