Продаж сиру у 2020 р. виріс, але виключно за рахунок імпорту, про це повідомляє «Інфагро».
«Виробникам сиру довелося віддати третину ринку постачальникам європейського товару. Конкурувати з продавцями товару з ЄС досить складно — у них і ціна нижча, і асортимент інший. Навіть при нинішній вартості гривні собівартість імпорту сирів залишається досить низькою і вітчизняні сири конкуренції не витримують», — пояснюють експерти.
За попередніми оцінками, споживання сичужних сирів (разом з сирними продуктами) в Україні в першому півріччі зросла на 14%.
«І якби не «зліт» імпорту, то і випуск вітчизняних сирів міг би значно збільшитися. За результатами січня-червня доводиться констатувати падіння виробництва на 6% до 60,5 тис. т. Наслідками червня 9,5 тис. т (сичужний сир + сирний продукт), що на 10% менше травневого показника», — уточнюють фахівці.
З урахуванням всіх факторів експерти прогнозують подальше падіння виробництва сиру і в другому півріччі.
ІЦ УАК за матеріалами Kurkul
agroconf.org