Ринок сухофруктів і горіхів в Україні зростає. Однак зміни в цьому секторі відбуваються швидше за рахунок імпорту, а не внутрішнього виробництва.
Про це повідомляють аналітики Pro-Consulting з посиланням на власне дослідження ринку сухофруктів 2015-2019 років.
Незважаючи на наявний потенціал виробництва абрикосів і персиків, курагу в Україні практично не виробляють, а завозять з Туреччини. Вітчизняні сухофрукти представлені на ринку горіхів і сухофруктів в Україні в основному яблуками, родзинками і чорносливом.
«Аналіз ринку сухофруктів і горіхів в Україні свідчить також про зростання попиту на такі продукти, як курага, родзинки, чорнослив, фініки, інжир. Разом з тим, дослідження показує, що, незважаючи на наявний потенціал виробництва абрикосів і персиків, курагу в Україні практично не виробляють, а завозять з Туреччини. Вітчизняні сухофрукти представлені на ринку горіхів і сухофруктів в Україні в основному яблуками, родзинками і чорносливом», – йдеться у матеріалі.
Зазначається, що площі під персиковими і абрикосовими садами в останні роки практично не змінилися, а вирощений на них урожай продається в свіжому вигляді в період збору або переробляється, але не методом сушки.
«Причиною такого стану речей є висока собівартість виробництва сухофруктів через подорожчання енергоносіїв», – зазначають експерти.
ІЦ УАК за матеріалами Агробізнес Сьогодні
agroconf.org