Аграрний тиждень. Україна
» » «Неефективні» українські свинарі не поступаються кращим європейським!
» » «Неефективні» українські свинарі не поступаються кращим європейським!

    «Неефективні» українські свинарі не поступаються кращим європейським!


    Порівняння собівартості виробництва свинини в Україні у 2019-му з аналогічним показником інших країн світу свідчить про пристойний «командний залік» вітчизняних свиногосподарств порівняно з низкою європейських країн. Такі висновки оприлюднюють аналітики Асоціації «Свинарі України» за підсумками бенчмаркінгових досліджень АСУ та Interpig*.

    Cобівартість виробництва свинини в окремих країнах світу без урахування ПДВ, 2019 р.



    За результатами бенчмаркінгу* промислових свиногосподарства України, який щорічно проводить Асоціація «Свинарі України», середньозважений показник собівартості вирощування товарної свинини з урахуванням обсягів виробництва учасників бенчмаркінгу АСУ в 2019-му складав 31,4 грн/кг у 2019-му. Підсумки аналогічного міжнародного дослідження Interpig cвідчать, що середні витрати свинарів Німеччини та Нідерландів, були вищими: у 2019-му виробництво свинини живою масою «коштувало» 1,23 євро/кг та 1,24 євро/кг відповідно, чи 35,6 грн/кг та 36,2 грн/кг у національній валюті. Зазначимо, що обидві країни є вагомими глобальними постачальниками свинини, в тому числі до України.

    Дещо нижчі середньозважені витрати мають виробники свинини у Данії та Іспанії, які мають найкращі результати щодо собівартості серед країн ЄС. Так, Данія за рахунок високого рівня самозабезпеченості кормами має нижчу питому вагу витрат на годівлю в структурі собівартості. Іспанія має кращі середні показники конверсії корму, тобто вищу ефективність годівлі, яка компенсує дорожчі корми. Крім цього, питомі капітальні інвестиції в основні виробничі засоби в Іспанії практично вдвічі менші, ніж у Данії, що дає значну перевагу через менші постійні витрати свиногосподарств.

    Проте навіть ці два європейських флагмани мають істотно вищі виробничі витрати порівняно з свинарями з США, Канади та Бразилії. Враховуючи рівень забезпеченості цих країн кормовими культурами, тамтешні свинарі мають найнижчі витрати на годівлю в світі. Крім цього, значну перевагу свинарям згаданих країн дають менші капітальні інвестиції ніж у країнах ЄС, нижчі питомі витрати на оплату праці за рахунок меншої кількості найманих працівників та «дешевшій» робочій силі у Бразилії. З іншого боку, показники продуктивності тварин та товарності вирощеного поголів’я в окремих країнах ЄС помітно вищі.

    «Діапазон, в якому коливається собівартість виробництва свинини в Україні дуже широкий. Так, за даними учасників бенчмаркінгу АСУ, у 2019-му показник варіював в межах 27,4-40,6 грн/кг без ПДВ. Це майже співпадає з діапазоном показника роком раніше. При цьому, окремі оператори (19% респондентів) навіть змогли знизити собівартість виробництва, зокрема за рахунок оптимізації витрат на корми», — заявляють аналітики Асоціації «Свинарі України». «Звичайно, участь у бенчмаркінгових дослідженнях не забезпечить данську продуктивність чи виробничі витрати на рівні Бразилії. Проте саме такі орієнтири необхідні, щоб знайти свій шлях інтенсифікації виробництва при оптимальних виробничих витрат», — зауважують в галузевому об’єднанні.

    Бенчмаркінг АСУ — порівняння виробничих та економічних показників діяльності свиногосподарств з метою виявлення резервів підвищення інтенсивності та ефективності виробництва свинини.

    До дослідження за 2019-й рік долучилися 32 промислових свиногосподарства України, що забезпечили 25% промислової пропозиції свинини на внутрішньому ринку.

    Interpig — міжнародне бенчмаркінгове дослідженню в царині свинарства, яке охоплює промислових виробників свинини з 17-ти країн світу.

    Джерело: Pigua.info





    Схожі новини
  • Зменшилася промислова переробка м’яса всіх видів, крім свинини!
  • За січень-вересень 2019 р. промислова переробка свинини в Україні в зросла на 4,4%
  • Свинарі реалізували на забій 3,6 млн свиней
  • Українські свинарі працюють над підвищенням ефективності — АСУ
  • Бенчмаркінг в українському свинарстві або вчитися вести бізнес краще у «своїх»

  • Додати комментар
    reload, if the code cannot be seen

    Забороняється використовувати не нормативну лексику, принижувати інших користувачів, розміщувати посилання на сторонні сайти, та додавати рекламу в коментарях.

«Неефективні» українські свинарі не поступаються кращим європейським!


Порівняння собівартості виробництва свинини в Україні у 2019-му з аналогічним показником інших країн світу свідчить про пристойний «командний залік» вітчизняних свиногосподарств порівняно з низкою європейських країн. Такі висновки оприлюднюють аналітики Асоціації «Свинарі України» за підсумками бенчмаркінгових досліджень АСУ та Interpig*.

Cобівартість виробництва свинини в окремих країнах світу без урахування ПДВ, 2019 р.



За результатами бенчмаркінгу* промислових свиногосподарства України, який щорічно проводить Асоціація «Свинарі України», середньозважений показник собівартості вирощування товарної свинини з урахуванням обсягів виробництва учасників бенчмаркінгу АСУ в 2019-му складав 31,4 грн/кг у 2019-му. Підсумки аналогічного міжнародного дослідження Interpig cвідчать, що середні витрати свинарів Німеччини та Нідерландів, були вищими: у 2019-му виробництво свинини живою масою «коштувало» 1,23 євро/кг та 1,24 євро/кг відповідно, чи 35,6 грн/кг та 36,2 грн/кг у національній валюті. Зазначимо, що обидві країни є вагомими глобальними постачальниками свинини, в тому числі до України.

Дещо нижчі середньозважені витрати мають виробники свинини у Данії та Іспанії, які мають найкращі результати щодо собівартості серед країн ЄС. Так, Данія за рахунок високого рівня самозабезпеченості кормами має нижчу питому вагу витрат на годівлю в структурі собівартості. Іспанія має кращі середні показники конверсії корму, тобто вищу ефективність годівлі, яка компенсує дорожчі корми. Крім цього, питомі капітальні інвестиції в основні виробничі засоби в Іспанії практично вдвічі менші, ніж у Данії, що дає значну перевагу через менші постійні витрати свиногосподарств.

Проте навіть ці два європейських флагмани мають істотно вищі виробничі витрати порівняно з свинарями з США, Канади та Бразилії. Враховуючи рівень забезпеченості цих країн кормовими культурами, тамтешні свинарі мають найнижчі витрати на годівлю в світі. Крім цього, значну перевагу свинарям згаданих країн дають менші капітальні інвестиції ніж у країнах ЄС, нижчі питомі витрати на оплату праці за рахунок меншої кількості найманих працівників та «дешевшій» робочій силі у Бразилії. З іншого боку, показники продуктивності тварин та товарності вирощеного поголів’я в окремих країнах ЄС помітно вищі.

«Діапазон, в якому коливається собівартість виробництва свинини в Україні дуже широкий. Так, за даними учасників бенчмаркінгу АСУ, у 2019-му показник варіював в межах 27,4-40,6 грн/кг без ПДВ. Це майже співпадає з діапазоном показника роком раніше. При цьому, окремі оператори (19% респондентів) навіть змогли знизити собівартість виробництва, зокрема за рахунок оптимізації витрат на корми», — заявляють аналітики Асоціації «Свинарі України». «Звичайно, участь у бенчмаркінгових дослідженнях не забезпечить данську продуктивність чи виробничі витрати на рівні Бразилії. Проте саме такі орієнтири необхідні, щоб знайти свій шлях інтенсифікації виробництва при оптимальних виробничих витрат», — зауважують в галузевому об’єднанні.

Бенчмаркінг АСУ — порівняння виробничих та економічних показників діяльності свиногосподарств з метою виявлення резервів підвищення інтенсивності та ефективності виробництва свинини.

До дослідження за 2019-й рік долучилися 32 промислових свиногосподарства України, що забезпечили 25% промислової пропозиції свинини на внутрішньому ринку.

Interpig — міжнародне бенчмаркінгове дослідженню в царині свинарства, яке охоплює промислових виробників свинини з 17-ти країн світу.

Джерело: Pigua.info





Схожі новини
  • Зменшилася промислова переробка м’яса всіх видів, крім свинини!
  • За січень-вересень 2019 р. промислова переробка свинини в Україні в зросла на 4,4%
  • Свинарі реалізували на забій 3,6 млн свиней
  • Українські свинарі працюють над підвищенням ефективності — АСУ
  • Бенчмаркінг в українському свинарстві або вчитися вести бізнес краще у «своїх»

  • Додати комментар
    reload, if the code cannot be seen

    Забороняється використовувати не нормативну лексику, принижувати інших користувачів, розміщувати посилання на сторонні сайти, та додавати рекламу в коментарях.