Україна в 2020 році експортувала до ЄС 217 210 т органічної продукції проти 282 427 т у 2019 році. Про це йдеться у звіті Європейської комісії. Вцілому за результатами 2020 року імпорт органічної продукції до ЄС знизився на 1,9% порівняно з 2019 роком (2,79 млн т проти 2,85 млн т), а імпорт з України впав майже на чверть.
Загалом на 22% знизився імпорт напоїв та на 11% — сировини. Зокрема, зменшились обсяги імпорту макухи на 22%, цукру — на 10%, олійних (окрім сої) — на 12% та зернових: пшениці — на 34% та інших — на 41%. Всі ці культури є основними в органічному експорті України.
У звіті Європейської комісії відзначається, що Україна посіла перше місце за обсягами поставок до ЄС продукції зернових (без урахування пшениці та рису), друге місце за обсягами постачання олійних культур (-33,7%) та сої (+67,8%).
Також Україна посідає 6-те місце в категорії постачання продуктів тваринництва — це мед та яйця. На 7-му місці — з постачання продукції продуктової групи «овочі та фрукти» разом із продуктами їхньої переробки.
ІЦ УАК за матеріалами agroportal
agroconf.org