Україна в 2020 році експортувала до ЄС 217 210 т органічної продукції проти 282 427 т у 2019 році. Про це йдеться у звіті Європейської комісії. Вцілому за результатами 2020 року імпорт органічної продукції до ЄС знизився на 1,9% порівняно з 2019 роком (2,79 млн т проти 2,85 млн т), а імпорт з України впав майже на чверть.
Загалом на 22% знизився імпорт напоїв та на 11% — сировини. Зокрема, зменшились обсяги імпорту макухи на 22%, цукру — на 10%, олійних (окрім сої) — на 12% та зернових: пшениці — на 34% та інших — на 41%. Всі ці культури є основними в органічному експорті України.
У звіті Європейської комісії відзначається, що Україна посіла перше місце за обсягами поставок до ЄС продукції зернових (без урахування пшениці та рису), друге місце за обсягами постачання олійних культур (-33,7%) та сої (+67,8%).
Також Україна посідає 6-те місце в категорії постачання продуктів тваринництва — це мед та яйця. На 7-му місці — з постачання продукції продуктової групи «овочі та фрукти» разом із продуктами їхньої переробки.
ІЦ УАК за матеріалами agroportal
agroconf.org
Подальший розвиток АПК потребує створення інноваційних технологій виробництва, післязбиральної обробки та зберігання
Докладніше