У середньому кожен українець споживає 4,66 кг сиру на рік. Таким чином, споживання цього продукту в Україні вчетверо менше, ніж у країнах ЄС.
Загалом, за обсягами вживання сиру на душу населення наша країна займає останнє місце в Європі. Так, у ЄС в середньому одна людина з’їдає 18,3 кг сиру на рік. Показник споживання на душу населення у США складає 17,48 кг, у Австралії – 11,78 кг, а в Канаді 14,41 кг. Про такі показники повідомила Ірина Гарслян, директорка зі стратегічного розвитку компанії Nielsen в Україні та Білорусі.
Попри таку статистику, обсяги споживання сиру в Україні поступово зростають. Утім, висхідна тенденція сприяє збільшенню імпорту молочної продукції, оскільки українські виробники не можуть повністю задовольнити попит. До того ж часто закордонні сири дешевші, ніж українські. Лідерами з постачання сиру на ринок України є Польща, Німеччина та Франція.
Ще один тренд на ринку молочних продуктів України – зростання популярності безлактозних продуктів та рослинних замінників молока та сиру. Асортимент таких продуктів постійно розширюється.
ІЦ УАК за матеріалами agroreview
agroconf.org