У середньому кожен українець споживає 4,66 кг сиру на рік. Таким чином, споживання цього продукту в Україні вчетверо менше, ніж у країнах ЄС.
Загалом, за обсягами вживання сиру на душу населення наша країна займає останнє місце в Європі. Так, у ЄС в середньому одна людина з’їдає 18,3 кг сиру на рік. Показник споживання на душу населення у США складає 17,48 кг, у Австралії – 11,78 кг, а в Канаді 14,41 кг. Про такі показники повідомила Ірина Гарслян, директорка зі стратегічного розвитку компанії Nielsen в Україні та Білорусі.
Попри таку статистику, обсяги споживання сиру в Україні поступово зростають. Утім, висхідна тенденція сприяє збільшенню імпорту молочної продукції, оскільки українські виробники не можуть повністю задовольнити попит. До того ж часто закордонні сири дешевші, ніж українські. Лідерами з постачання сиру на ринок України є Польща, Німеччина та Франція.
Ще один тренд на ринку молочних продуктів України – зростання популярності безлактозних продуктів та рослинних замінників молока та сиру. Асортимент таких продуктів постійно розширюється.
ІЦ УАК за матеріалами agroreview
agroconf.org
Подальший розвиток АПК потребує створення інноваційних технологій виробництва, післязбиральної обробки та зберігання
Докладніше