Аграрний тиждень. Україна
» » Як пережити спекотні місяці при вирощуванні індиків з мінімальними втратами
» » Як пережити спекотні місяці при вирощуванні індиків з мінімальними втратами

    Як пережити спекотні місяці при вирощуванні індиків з мінімальними втратами


    Як пережити спекотні місяці при вирощуванні індиків з мінімальними втратами

    Відомо, що індики потребують інтенсивної відгодівлі, тому птиця повинна отримувати комбікорм з по- тужним складом поживностей для по силення нарощування м’яса. Індики вважаються більш чутливими щодо якості харчування в порівнянні з інши ми видами птахів (бройлери, качки, кури-несучки та інші). Особливо важко вирощувати індиків в літню пору, коли птиця погано споживає корм, стає більш вразливою до стресу, а також виникає ризик втрати поголів’я через гіпертермію (тепловий колапс). Зокре ма, у індиків в кінцевій фазі відгодівлі виникають вищі втрати (10-20%), коли раптово підвищується температура в поєднанні з високою вологістю (температура вище 30оС, вологість 75%, Enthalpie-значення > 67 кДж/кг). Індики на відгодівлі (старше 14 тижнів) при таких умовах не можуть виділяти тепло і компенсувати підвищений метаболізм і, як наслідок, гинуть. Тому краще в спекотні та задушливі дні вжити запобіжних заходів, щоб уникнути втрат від гіпертермії.
     
    1.     Профілактичні заходи
    1.1.                     Зниження щільності посад ки. При посадці на 7-му тижні життя в період з червня по серпень в пташни ках, які не мають додаткових заходів профілактики гіпертермії, повинна зменшуватися щільність посадки: 40 кг/м2 (- 10%) для індичок (максимум 4,3 гол./ м2) і 45 кг/ м2 (- 10%) для індиків (максимум 2,4 гол./ м2).
     
    1.2. Важливо знати майбутній прогноз погоди, який передбачає спекотні дні, і заздалегідь мати план про філактичних заходів.
     
    1.3. Додаткові заходи
    1.3.1. Перевірка вентиляції

     
    У закритих пташниках з примусовою вентиляцією і капітальною конструкцією (бетон, цегла, газобетон) необхідно гарантувати такі мінімальні літні потоки повітря в залежності від статі птиці:
     
    -індички, жива вага 9 кг:
    ≥ 17,2 м3/год;
    -індики, жива вага 21 кг:
    ≥ 32,4 м3/год.
     
    Конструкція вентиляції відповідно до цих значень не гарантує, що буде адекватний повітрообмін при значен нях ентальпії до 67 кДж/кг в зовніш- ньому повітрі. Ґрунтуючись на практичному досвіді, цей повітрообмін в зоні знаходження птиці гарантований в закритих, теплоізольованих пташниках з примусовою вентиляцією при наступних мінімальних обсягах при пливного повітря:
     
    -для індичок: ≥ 4 м³/год/кг ж.в. для індиків: ≥ 5 м³/год/кг ж.в.
     
    Для відкритих пташників в простішому виконанні (шторка з утепленим дахом, так званий лузіанский тип) при екстремальних літніх температурах і при слабкому русі повітря рекомен дується застосовувати такі заходи примусової вентиляції:
     
    •      установка додаткових вентиля- торів в існуючі повітряні шахти;
     
    •      використання поворотних вентиляторів з мінімальною потужністю близько 22 000 м3/год, кожен на відстані близько 30 м один від од ного вздовж поздовжньої стіни;
     
    •      використання повітряних вентиляторів по центру пташника з мінімальною потужністю близь ко 40 000 м3/год, які розганяють повітряний потік до наступного вентилятора, що засмоктує і транспортує його далі; відстань між вентиляторами близько 30 м;
     
    •      використання стельових вентиля- торів з мінімальною потужністю, кожен близько 35 000  м³/год на площу пташника близько 200 м².
     
    Функціональні можливості системи сигналізації, аварійного генератора, клапанів для впускання повітря, повітропроводів і вентиляторів при жарких погодних умовах повинні перевірятися щодня.
     
    Примусова вентиляція:
    Мінімальний річний обсяг витрат повітря повинен бути підвищений за рахунок збільшення розрядження в пташнику (близько 30 Па).
     
    Природна вентиляція:
    Ефективність вільної вентиляції залежить від довжини і висоти бічної повітряної шторки (висота від 1,0 м до 1,5 м по обидва боки), а також розташування приміщення у напрямку до
    «рози вітрів» (бажано поперек). Для такого типу пташника необхідні заходи примусової вентиляції.
     
    1.3.2. Охолоджуючий ефект за рахунок збільшення швидкості повітря

     
    Швидкість повітря в пташнику може бути збільшена (при підвищенні температури по- над 26оС) шляхом заміни      вентиляційних клапанів або установки додаткових вентиляторів; при цьому швидкість повітря в приміщенні для тварин не повинна пере вищувати 3,0 м/с. При температурі в пташнику вище 35оС швидкість пові- тря не повинна перевищувати 6,0 м/с.
     
    Підвищення швидкості повітря бажано робити в пташнику по зонам для того, щоб індики могли покинути ці області в разі необхідності (дискомфорту).
     
    Рекомендується  такий    своєрідний «повітряний душ» організувати при- близно в 1/3 площі пташника.
     
    1.3.3. Охолоджуючий ефект за рахунок зволоження повітря
     
    За рахунок зволоження приплив- ного повітря або повітря в пташнику можна домогтися зниження темпера тури від 3 до 5оС.
     
    При цьому вологість повітря в пташнику не повинна перевищувати 80%. Система зволоження повинна використовуватися завчасно до очікуваної максимальної добової темпера- тури (менше 50% відносної вологості зовнішнього повітря). Необхідно на- лаштувати систему так, щоб не допускати зволоження / намокання індиків і підстилки. Потрібно також уникати безперервної роботи системи зволоження, так як збільшується ризик зро стання бактеріального навантаження.
     

     


    Примусова вентиляція / природна вентиляція
     
    Використовується для:
     
    •     зволоження повітря (дрібнодис персне розбризкування туману в районі стелі);
     
    •     зволоження припливного повітря (дрібнодисперсна подача туману в припливні клапани).
     

    Примітка: Якщо є ризик гіпертермії (температура зовнішнього повітря ta ≥ 30оС, безвітряно і душно) - бажано не зволожувати повітря в пташнику!
     
    1.3.4. Затемнення
     
    Пташники і транспортні засоби для перевезення птиці повинні бути захищені від прямого сонячного світ- ла в денний і вечірній час.
     
    Примусова вентиляція:
     
    •     Затемнення вікон (світлі тони, рулонні штори з алюмінієвим покриттям).
     
    •     Довготривале затемнення чагарниками і деревами.
     
    Природна вентиляція:
     
    •     Захист від сонця перед клапанами припливного повітря захід-південно-захід (сітчаста плівка з алюмінієвим покриттям, прикріплена до краю даху).
     
    •     Довготривале затемнення через крони дерев (вільна зона при пливного повітря.
     
    •     Формування тіней і аеродинамічних труб).
     
    1.3.5.  Годівля
     
    Для стабілізації кровообігу годування зупиняють за кілька годин до очікуваної максимальної добової температури. Бажано кормові лінії підняти вгору, якщо обладнання має таку можливість. Відновлення годування повинно здійснюватися тільки після зниження температури ввечері та вночі зі скасуванням темної фази в ці дні. Якщо кормові лінії немож ливо підняти, тоді вони залишаються внизу, але при цьому повинні бути заповнені.
     
    1.3.6. Питна вода
     
    Питна вода повинна бути доступна постійно – 24 години на добу. Свіжа прохолодна вода при високих температурах повітря повинна подаватися безпосередньо, без проміжних резервуарів.
     
    Через корм
    Ефективний функціональний продукт «6 в 1» - ПерФорМер. Його унікальний склад дозволяє (в дозі 250-
    500 г/тонну) збільшити споживання корму та поліпшити приріст, знижуючи конверсію корму, за рахунок посилення вироблення ферментів (панкреатин тощо) і формування доброчинної  мікрофлори  кишечника.
     
    ПерФорМер гальмує ріст патогенних бактерій, завдяки цьому є фітогенним  стимулятором росту. При тепловому стресі в дозі 1,5 кг/тонну були отримані дуже хороші результати збереження індиків в жарких країнах, таких            як: Єгипет, Ізраїль, Іспанія, Туреччина. Тепловий стрес мінімізується за рахунок складу ПерФорМер:
     
    •      Бутират Натрію (30% зах.)
    •      Бензойная кислота
    •      Глюконова кислота
    •      Лауринова кислота С:12
    •      Капринова кислота С:10
    •      Каприлова кислота С:8
    •      Евкаліптова олія
    •      Юкка Шидигера
    •      Корична олія
    •      Евгенол
    •      Олія орегано
     
    Через воду
    Для зниження теплового стресу ми рекомендуємо схему комбінації продуктів, які задаються птиці через корм і воду, тому що, як вже зазначалося, птиці потрібно в жарку погоду менше корму, але більше води. При цьому спеціальні комплекси органічних кислот і кориці в продукті ОптіЦід ДВЦ рідкий, дозволяють поліпшити клітин-не дихання організму і допомогти кровоносній системі та органам витримати тепловий стрес. Склад ОптіЦід ДВЦ рідкий представлений спеціальним комплексом коротколанцюгових рідких кислот і трибутирину, з фітопрепаратами для зниження рН шлунку і стабілізації відділів тонкого і товстого кишечника. Добре застосовується для оптимізації травлення при дисбак теріозі, формує імунну систему. Органічна мідь зачищає і перешкоджає утворенню бактерій в системі напування. У складі продукту містяться:
     
    •      Мурашина кислота
    •      Амоній форміат
    •      Пропіонова кислота
    •      Амоній пропіонат
    •      Трибутирин
    •      Коричний альдегід
    •      Сульфат / ацетат міді.
    Якщо у Вас виникли додаткові питання, звертайтеся
    до представників компанії
    «АгроПлюсІнвест»
    info@agroplusinvest.com.ua,
    +380 67 177 34 18, +380 67 396 07 70,
    www.agroplusinvest.com





    Схожі новини
  • Яка порода індиків наразі найпопулярніша?
  • Вирощування індиків знову стало рентабельним
  • Експорт бройлерів минулого року приніс Україні $500 млн
  • Світлодіодні технології освітлення. Біологічний вплив на індиків.
  • Скасування обмежень щодо імпорту птиці по хворобі Ньюкасла

  • Додати комментар
    reload, if the code cannot be seen

    Забороняється використовувати не нормативну лексику, принижувати інших користувачів, розміщувати посилання на сторонні сайти, та додавати рекламу в коментарях.

Як пережити спекотні місяці при вирощуванні індиків з мінімальними втратами


Як пережити спекотні місяці при вирощуванні індиків з мінімальними втратами

Відомо, що індики потребують інтенсивної відгодівлі, тому птиця повинна отримувати комбікорм з по- тужним складом поживностей для по силення нарощування м’яса. Індики вважаються більш чутливими щодо якості харчування в порівнянні з інши ми видами птахів (бройлери, качки, кури-несучки та інші). Особливо важко вирощувати індиків в літню пору, коли птиця погано споживає корм, стає більш вразливою до стресу, а також виникає ризик втрати поголів’я через гіпертермію (тепловий колапс). Зокре ма, у індиків в кінцевій фазі відгодівлі виникають вищі втрати (10-20%), коли раптово підвищується температура в поєднанні з високою вологістю (температура вище 30оС, вологість 75%, Enthalpie-значення > 67 кДж/кг). Індики на відгодівлі (старше 14 тижнів) при таких умовах не можуть виділяти тепло і компенсувати підвищений метаболізм і, як наслідок, гинуть. Тому краще в спекотні та задушливі дні вжити запобіжних заходів, щоб уникнути втрат від гіпертермії.
 
1.     Профілактичні заходи
1.1.                     Зниження щільності посад ки. При посадці на 7-му тижні життя в період з червня по серпень в пташни ках, які не мають додаткових заходів профілактики гіпертермії, повинна зменшуватися щільність посадки: 40 кг/м2 (- 10%) для індичок (максимум 4,3 гол./ м2) і 45 кг/ м2 (- 10%) для індиків (максимум 2,4 гол./ м2).
 
1.2. Важливо знати майбутній прогноз погоди, який передбачає спекотні дні, і заздалегідь мати план про філактичних заходів.
 
1.3. Додаткові заходи
1.3.1. Перевірка вентиляції

 
У закритих пташниках з примусовою вентиляцією і капітальною конструкцією (бетон, цегла, газобетон) необхідно гарантувати такі мінімальні літні потоки повітря в залежності від статі птиці:
 
-індички, жива вага 9 кг:
≥ 17,2 м3/год;
-індики, жива вага 21 кг:
≥ 32,4 м3/год.
 
Конструкція вентиляції відповідно до цих значень не гарантує, що буде адекватний повітрообмін при значен нях ентальпії до 67 кДж/кг в зовніш- ньому повітрі. Ґрунтуючись на практичному досвіді, цей повітрообмін в зоні знаходження птиці гарантований в закритих, теплоізольованих пташниках з примусовою вентиляцією при наступних мінімальних обсягах при пливного повітря:
 
-для індичок: ≥ 4 м³/год/кг ж.в. для індиків: ≥ 5 м³/год/кг ж.в.
 
Для відкритих пташників в простішому виконанні (шторка з утепленим дахом, так званий лузіанский тип) при екстремальних літніх температурах і при слабкому русі повітря рекомен дується застосовувати такі заходи примусової вентиляції:
 
•      установка додаткових вентиля- торів в існуючі повітряні шахти;
 
•      використання поворотних вентиляторів з мінімальною потужністю близько 22 000 м3/год, кожен на відстані близько 30 м один від од ного вздовж поздовжньої стіни;
 
•      використання повітряних вентиляторів по центру пташника з мінімальною потужністю близь ко 40 000 м3/год, які розганяють повітряний потік до наступного вентилятора, що засмоктує і транспортує його далі; відстань між вентиляторами близько 30 м;
 
•      використання стельових вентиля- торів з мінімальною потужністю, кожен близько 35 000  м³/год на площу пташника близько 200 м².
 
Функціональні можливості системи сигналізації, аварійного генератора, клапанів для впускання повітря, повітропроводів і вентиляторів при жарких погодних умовах повинні перевірятися щодня.
 
Примусова вентиляція:
Мінімальний річний обсяг витрат повітря повинен бути підвищений за рахунок збільшення розрядження в пташнику (близько 30 Па).
 
Природна вентиляція:
Ефективність вільної вентиляції залежить від довжини і висоти бічної повітряної шторки (висота від 1,0 м до 1,5 м по обидва боки), а також розташування приміщення у напрямку до
«рози вітрів» (бажано поперек). Для такого типу пташника необхідні заходи примусової вентиляції.
 
1.3.2. Охолоджуючий ефект за рахунок збільшення швидкості повітря

 
Швидкість повітря в пташнику може бути збільшена (при підвищенні температури по- над 26оС) шляхом заміни      вентиляційних клапанів або установки додаткових вентиляторів; при цьому швидкість повітря в приміщенні для тварин не повинна пере вищувати 3,0 м/с. При температурі в пташнику вище 35оС швидкість пові- тря не повинна перевищувати 6,0 м/с.
 
Підвищення швидкості повітря бажано робити в пташнику по зонам для того, щоб індики могли покинути ці області в разі необхідності (дискомфорту).
 
Рекомендується  такий    своєрідний «повітряний душ» організувати при- близно в 1/3 площі пташника.
 
1.3.3. Охолоджуючий ефект за рахунок зволоження повітря
 
За рахунок зволоження приплив- ного повітря або повітря в пташнику можна домогтися зниження темпера тури від 3 до 5оС.
 
При цьому вологість повітря в пташнику не повинна перевищувати 80%. Система зволоження повинна використовуватися завчасно до очікуваної максимальної добової темпера- тури (менше 50% відносної вологості зовнішнього повітря). Необхідно на- лаштувати систему так, щоб не допускати зволоження / намокання індиків і підстилки. Потрібно також уникати безперервної роботи системи зволоження, так як збільшується ризик зро стання бактеріального навантаження.
 

 


Примусова вентиляція / природна вентиляція
 
Використовується для:
 
•     зволоження повітря (дрібнодис персне розбризкування туману в районі стелі);
 
•     зволоження припливного повітря (дрібнодисперсна подача туману в припливні клапани).
 

Примітка: Якщо є ризик гіпертермії (температура зовнішнього повітря ta ≥ 30оС, безвітряно і душно) - бажано не зволожувати повітря в пташнику!
 
1.3.4. Затемнення
 
Пташники і транспортні засоби для перевезення птиці повинні бути захищені від прямого сонячного світ- ла в денний і вечірній час.
 
Примусова вентиляція:
 
•     Затемнення вікон (світлі тони, рулонні штори з алюмінієвим покриттям).
 
•     Довготривале затемнення чагарниками і деревами.
 
Природна вентиляція:
 
•     Захист від сонця перед клапанами припливного повітря захід-південно-захід (сітчаста плівка з алюмінієвим покриттям, прикріплена до краю даху).
 
•     Довготривале затемнення через крони дерев (вільна зона при пливного повітря.
 
•     Формування тіней і аеродинамічних труб).
 
1.3.5.  Годівля
 
Для стабілізації кровообігу годування зупиняють за кілька годин до очікуваної максимальної добової температури. Бажано кормові лінії підняти вгору, якщо обладнання має таку можливість. Відновлення годування повинно здійснюватися тільки після зниження температури ввечері та вночі зі скасуванням темної фази в ці дні. Якщо кормові лінії немож ливо підняти, тоді вони залишаються внизу, але при цьому повинні бути заповнені.
 
1.3.6. Питна вода
 
Питна вода повинна бути доступна постійно – 24 години на добу. Свіжа прохолодна вода при високих температурах повітря повинна подаватися безпосередньо, без проміжних резервуарів.
 
Через корм
Ефективний функціональний продукт «6 в 1» - ПерФорМер. Його унікальний склад дозволяє (в дозі 250-
500 г/тонну) збільшити споживання корму та поліпшити приріст, знижуючи конверсію корму, за рахунок посилення вироблення ферментів (панкреатин тощо) і формування доброчинної  мікрофлори  кишечника.
 
ПерФорМер гальмує ріст патогенних бактерій, завдяки цьому є фітогенним  стимулятором росту. При тепловому стресі в дозі 1,5 кг/тонну були отримані дуже хороші результати збереження індиків в жарких країнах, таких            як: Єгипет, Ізраїль, Іспанія, Туреччина. Тепловий стрес мінімізується за рахунок складу ПерФорМер:
 
•      Бутират Натрію (30% зах.)
•      Бензойная кислота
•      Глюконова кислота
•      Лауринова кислота С:12
•      Капринова кислота С:10
•      Каприлова кислота С:8
•      Евкаліптова олія
•      Юкка Шидигера
•      Корична олія
•      Евгенол
•      Олія орегано
 
Через воду
Для зниження теплового стресу ми рекомендуємо схему комбінації продуктів, які задаються птиці через корм і воду, тому що, як вже зазначалося, птиці потрібно в жарку погоду менше корму, але більше води. При цьому спеціальні комплекси органічних кислот і кориці в продукті ОптіЦід ДВЦ рідкий, дозволяють поліпшити клітин-не дихання організму і допомогти кровоносній системі та органам витримати тепловий стрес. Склад ОптіЦід ДВЦ рідкий представлений спеціальним комплексом коротколанцюгових рідких кислот і трибутирину, з фітопрепаратами для зниження рН шлунку і стабілізації відділів тонкого і товстого кишечника. Добре застосовується для оптимізації травлення при дисбак теріозі, формує імунну систему. Органічна мідь зачищає і перешкоджає утворенню бактерій в системі напування. У складі продукту містяться:
 
•      Мурашина кислота
•      Амоній форміат
•      Пропіонова кислота
•      Амоній пропіонат
•      Трибутирин
•      Коричний альдегід
•      Сульфат / ацетат міді.
Якщо у Вас виникли додаткові питання, звертайтеся
до представників компанії
«АгроПлюсІнвест»
info@agroplusinvest.com.ua,
+380 67 177 34 18, +380 67 396 07 70,
www.agroplusinvest.com





Схожі новини
  • Яка порода індиків наразі найпопулярніша?
  • Вирощування індиків знову стало рентабельним
  • Експорт бройлерів минулого року приніс Україні $500 млн
  • Світлодіодні технології освітлення. Біологічний вплив на індиків.
  • Скасування обмежень щодо імпорту птиці по хворобі Ньюкасла

  • Додати комментар
    reload, if the code cannot be seen

    Забороняється використовувати не нормативну лексику, принижувати інших користувачів, розміщувати посилання на сторонні сайти, та додавати рекламу в коментарях.