Фосфор є одним із ключових елементів мінерального живлення рослин, який відіграє важливу і центральну роль у їх метаболізмі. Його засвоєння та метаболізм визначально важливі для росту і розвитку рослин. Тому, у наш час у світі набуває все більшої актуальності проблема оптимізації фосфорного живлення рослин, оскільки ресурси фосфору, на відміну від азоту, досить обмежені. А в останні роки у зв'язку із внесенням дуже низьких доз фосфорних добрив ця ситуація ще більше ускладнюється і вміст рухомого фосфору в ґрунтах знижується. Для вирішення цього питання в США, Німеччині, Ізраїлі, Індії, Бразилії, Австралії, Росії, Україні та інших країнах інтенсивно застосовують мікробні препарати на основі бактерій, що здатні до ферментативного або метаболічного перетворення важкорозчинних ґрунтових фосфатів у розчинні форми, які легко засвоюються рослинами, що сприяє покращенню їх кореневого фосфатного живлення.
Інститутом сільськогосподарської мікробіології та агропромислового виробництва
(м. Чернігів) пропонується використовувати Альбобактерин у технологіях вирощування пшениці озимої шляхом бактеризації насіння (Посвідчення про державну реєстрацію. Серія А № 03695).
Рослини пшениці озимої чутливі до дефіциту фосфору на ранніх етапах розвитку, коли їх слаборозвинена коренева система має низьку засвоювальну здатність. Інтенсивність засвоєння фосфору рослинами під впливом бактеризації насіння пшениці озимої Альбобактерином досліджено у польовому досліді на чорноземі вилуженому дослідного поля Інституту. Встановлено, що концентрація фосфат-іонів у ризосфері рослин під впливом бактеризації Альбобактерином менша порівняно з контрольним варіантом (табл. 1), що вказує на активніше поглинання фосфору з ґрунту кореневою системою бактеризованих рослин, порівняно з контрольними, завдяки підвищенню ступеня рухомості фосфатів під впливом інтродукованих в агроценоз мікроорганізмів.
Таблиця 1. Ступінь рухомості фосфатів в ризосферному ґрунті пшениці озимої сорту Поліська 90 під впливом бактеризації
Варіанти досліду | Вміст Р2О5, мг/л | |||
фаза розвитку рослин | ||||
початок кущіння | трубкування | цвітіння | молочно-воскова стиглість | |
Без бактеризації | 0,75±0,01 | 0,71±0,05 | 0,63±0,03 | 0,55±0,03 |
Альбобактерин | 0,62±0,01 | 0,59±0,01 | 0,43±0,02 | 0,36±0,01 |
Варіанти досліду | Загальний винос фосфору з урожаєм, кг/га | Ефективність фосфорного живлення* | |
кг/га | % | ||
Без бактеризації (контроль) | 39,2 | – | – |
Альбобактерин | 52,2 | 13,0 | 33,2 |
Использование специальной техники для сельскохозяйственных задач позволяет повысить качество и сохранность сухих
Докладніше