МІКРОБНИЙ ПРЕПАРАТ АЛЬБОБАКТЕРИН ДЛЯ ПІДВИЩЕННЯ ПРОДУКТИВНОСТІ ПШЕНИЦІ ОЗИМОЇ
24 September, Розділ Новини / Рослинництво, переглядів 9 870

Фосфор є одним із ключових елементів мінерального живлення рослин, який відіграє важливу і центральну роль у їх метаболізмі. Його засвоєння та метаболізм визначально важливі для росту і розвитку рослин. Тому, у наш час у світі набуває все більшої актуальності проблема оптимізації фосфорного живлення рослин, оскільки ресурси фосфору, на відміну від азоту, досить обмежені. А в останні роки у зв'язку із внесенням дуже низьких доз фосфорних добрив ця ситуація ще більше ускладнюється і вміст рухомого фосфору в ґрунтах знижується. Для вирішення цього питання в США, Німеччині, Ізраїлі, Індії, Бразилії, Австралії, Росії, Україні та інших країнах інтенсивно застосовують мікробні препарати на основі бактерій, що здатні до ферментативного або метаболічного перетворення важкорозчинних ґрунтових фосфатів у розчинні форми, які легко засвоюються рослинами, що сприяє покращенню їх кореневого фосфатного живлення.
Інститутом сільськогосподарської мікробіології та агропромислового виробництва
(м. Чернігів) пропонується використовувати Альбобактерин у технологіях вирощування пшениці озимої шляхом бактеризації насіння (Посвідчення про державну реєстрацію. Серія А № 03695).

Рослини пшениці озимої чутливі до дефіциту фосфору на ранніх етапах розвитку, коли їх слаборозвинена коренева система має низьку засвоювальну здатність. Інтенсивність засвоєння фосфору рослинами під впливом бактеризації насіння пшениці озимої Альбобактерином досліджено у польовому досліді на чорноземі вилуженому дослідного поля Інституту. Встановлено, що концентрація фосфат-іонів у ризосфері рослин під впливом бактеризації Альбобактерином менша порівняно з контрольним варіантом (табл. 1), що вказує на активніше поглинання фосфору з ґрунту кореневою системою бактеризованих рослин, порівняно з контрольними, завдяки підвищенню ступеня рухомості фосфатів під впливом інтродукованих в агроценоз мікроорганізмів.
Таблиця 1. Ступінь рухомості фосфатів в ризосферному ґрунті пшениці озимої сорту Поліська 90 під впливом бактеризації
Варіанти досліду | Вміст Р2О5, мг/л |
фаза розвитку рослин |
початок кущіння | трубкування | цвітіння | молочно-воскова стиглість |
Без бактеризації | 0,75±0,01 | 0,71±0,05 | 0,63±0,03 | 0,55±0,03 |
Альбобактерин | 0,62±0,01 | 0,59±0,01 | 0,43±0,02 | 0,36±0,01 |
Для з'ясування інтенсивності засвоєння фосфору з ґрунту бактеризованими рослинами встановлено, що у вегетативній масі інокульованих рослин вміст фосфору підвищувався відносно контролю, що сприяло надходженню додаткового фосфору в зерно та соломи пшениці. Загальний винос фосфору з урожаєм рослин пшениці озимої, бактеризованих Альбобактерином, збільшувався порівняно з контролем на 13,0 кг/га або 33,2 %, що свідчить про підвищення ефективності фосфорного живлення рослин (табл. 2).
Таблиця 2. Винос фосфору з урожаєм пшениці озимої під дією бактеризаціїВаріанти досліду | Загальний винос фосфору з урожаєм, кг/га | Ефективність фосфорного живлення* |
кг/га | % |
Без бактеризації (контроль) | 39,2 | – | – |
Альбобактерин | 52,2 | 13,0 | 33,2 |

Приріст урожаю від бактеризації насіння складав 0,77 т/га або 21,4 % до контролю. При цьому економічна ефективність застосування Альбобактерину становить: окупність додаткових витрат – 20,93 грн/грн та отримання додаткового прибутку 3687 грн/га (за цінової ситуації 2020 року). Бактеризація насіння пшениці озимої позитивно діє на накопичення білка у зерні, вміст його збільшувався до 1,5 %.
Таким чином, внаслідок бактеризації Альбобактерином відбувається оптимізація фосфорного живлення пшениці озимої, що позитивно діє на накопичення загального фосфору у рослинах, а отже, сприяє активізації синтезу фосфорорганічних сполук, що впливає на урожайність та якість продукції цієї культури.
Токмакова Л.М., Інститут сільськогосподарської мікробіології та агропромислового виробництва НААНвул. Шевченка, 97, м.Чернігів, 14035т./ф.: (04622)3-20-75, (096)303-80-63, (096)538-25-75, (099)223-92-95e-mail: ins.ekonomika2017@gmail.com; www.ismav.com.ua
Схожі новини
ПОЛІМІКСОБАКТЕРИН У ПОМІЧ КУКУРУДЗІ ТА СОНЯШНИКУПоліміксобактерин при вирощуванні соняшникуПідтримати зернові урожаю-2013Біологічний кругообіг фосфоруМікробіологічний засіб підвищення продуктивності пшениці озимої та ріпаку озимого