Свинина — єдиний вид м’яса, споживання якого зросло в 2021-му. За попередніми оцінками Мінагрополітики, споживання свинини та м’ясопродуктів з неї у 2021-му на 3,7% більше ніж роком раніше.
Профільне міністерство оцінює цьогорічне середньодушове споживання свинини та м’ясних виробів з неї у 19,5 кг на особу (в перерахунку на м’ясо). Це на 0,7 кг чи 3,7% перевищує минулорічний показник. Такий приріст «перекрив» відповідне скорочення споживання яловичини та м’яса птиці, тож м’ясний раціон середньостатистичного українця за попередніми оцінками залишається на рівні 2020-го — 53,8 кг у перерахунку на м’ясо.
В Асоціації «Свинарі України» погоджуються з оцінками Мінагрополітики щодо збільшення споживання свинини. «Попит на м’ясо не тільки в Україні, а й в інших країнах світу значною мірою залежить від рівня платоспроможності населення. Остання наразі послаблена через економічні наслідки пандемії та на тлі посилення інфляції.
Водночас, за даними ДССУ, середня споживча ціна на свинину за січень-жовтень змінилася незначно порівняно з іншими видами м’яса: +1% проти +15%-вого подорожчання яловичини та 20-25% підвищення ціни на курятину. «Помірне підвищення цін дозволило внутрішньому ринку «поглинути» більші обсяг як вітчизняної промислової свинини, так і імпортованої сировини. З іншого боку, саме активніша пропозиція цього виду м’яса певною мірою стримала здороження свинини для кінцевого споживача» — роз’яснюють аналітики Асоціації. «Водночас, це вкотре підтвердило тезу, що за можливості українці охоче збільшують кількість свинини у раціоні, а прогнози експертів профільного міністерства дають сподівання на відносно сталий попит на цей вид м’яса у 2022-му,» — коментують в АСУ.