Утилізація падежу — одне з проблемних питань для вітчизняних виробників тваринницької продукції. На всю країну одинадцять заводів: це не лише логістика у кілька сотень кілометрів, а й проблема здати на забій, адже потужностей катастрофічно не вистачає. Крематори при цьому запустити дорого і дуже складно з точки зору отримання усіх дозволів, а скотомогильники (ями Беккері) заборонені, згідно з нашим законодавством. У США та Канаді широко застосовують ефективний і при цьому дешевий метод — компостування падежу.
Компостування — це процес біологічного розкладання органіки в аеробному середовищі (за присутності кисню). Для компостування падежу необхідні матеріали з високим умістом вуглецю та помірним рівнем вологи. Туші та вуглецевмісний матеріал закладаються шарами у купу і не перемішуються, поки не завершиться перша стадія компостування. Всередині та навколо трупа відбувається анаеробний процес. Гази, що утворюються, утримуються в оточуючому тушу наповнювачі, який допомагає бактеріям формувати біологічний фільтр (біофільтр). Компостування падежу найкраще можна описати, як «наземне захоронення у біофільтрі, де патогени гинуть під впливом високої температури».
Компостування падежу:
Як правильно організувати місце для компостера? Який вуглецевий матеріал обрати? Що краще: компостування у секційних компостерах чи у буртах? Як використовувати готовий компост? Читайте на сторінках журналу «Прибуткове свинарство» №66, грудень, 2021.
Редакційну підписку можна оформити за номером +38 067 357 84 94 чи надіславши запит на е-пошту derkach_v@dykun.com.ua
Джерело: Pigua.info