Аграрний тиждень. Україна
» » Держпродспоживслужба: впровадження європейських стандартів до українських харчових продуктів
» » Держпродспоживслужба: впровадження європейських стандартів до українських харчових продуктів

    Держпродспоживслужба: впровадження європейських стандартів до українських харчових продуктів


    Держпродспоживслужба: впровадження європейських стандартів до українських харчових продуктів

    Безпечність харчових продуктів безпосередньо залежить від їх складу і Держпродспоживслужба спільно з МОЗ та ВООЗ продовжує плідну роботу із забезпечення Європейських стандартів в галузі виробництва. Так, 5 грудня, відбувся організований бюро ВООЗ в Україні вебінар «Усунення промислово вироблених трансжирів з національних харчових продуктів в Україні шляхом розвитку національних лабораторних потужностей в Україні», в якому взяли участь представники Міністерства охорони здоров’я України, регіонального офісу ВООЗ в Європейському регіоні та Держпродспоживслужби, а саме - Ольга Семенчук, заступник директора Департаменту безпечності харчових продуктів, ветеринарної медицини та контролю у сфері органічного виробництва - начальник управління безпечності харчових продуктів та кормів.

    На заході було представлено огляд пакета дій ВООЗ щодо усунення промислово вироблених трансжирів із глобального ланцюга поставок харчових продуктів, надано оцінку лабораторного потенціалу та розвиток потенціалу в Європейськосу регіоні ВООЗ, а також обговорено національне законодавство України щодо ліквідації та моніторингу трансжирів.

    Варто зазначити, що з 3 жовтня наступного року набуває чинності наказ МОЗ від 16.07.2020 № 1613 «Про затвердження правил додавання вітамінів, мінеральних речовин та деяких інших речовин до харчових продуктів». Відповідно до наказу вміст трансжирних кислот (окрім «природних» трансжирів тваринного походження) не повинен перевищувати 2г на 100 г загальної кількості усіх жирів, які містяться в харчовому продукті. Фактично це означає повну елімінацію трансжирів з харчових продуктів, що повністю відповідає Регламенту ЄС 2019 року № 649.

    Було зазначено, що для ефективного моніторингу та контролю за вмістом трансжирів у харчових продуктах необхідно розвивати та посилювати спроможності лабораторної мережі та проводити роз'яснювальну роботу та інформаційні кампанії щодо здорового харчування серед населення.

    Лабораторії Держпродспоживслужби мають технічні можливості та досвід проведення тестування вмісту трансжирів і готові розвивати технічні спроможності, у тому числі, із застосуванням сучасних протоколів та методів досліджень, які рекомендує ВООЗ. Наразі Держпродспоживслужба делегувала декілька лабораторій для проведення оцінки та участі у пілотному проєкті у співпраці з ВООЗ.

    Українська сторона вдячна ВООЗ за організацію заходу, де окрім обговорення зазначених питань, було погоджено плани двосторонньої співпраці на наступний рік.

    ІЦ УАК за матеріалами ДПСС

    agroconf.org





    Схожі новини
  • Держпродспоживслужба та представники Єврокомісії продовжують обговорення форми сертифікатів на ряд харчових продуктів
  • Держпродспоживслужба спільно з групою Світового Банку провели вебінар щодо реформування систем безпечності харчових продуктів
  • За півріччя Держпродспоживслужба здійснила 12,6 тис планових перевірок щодо безпечності харчових продуктів
  • Держпродспоживслужба поглиблює співпрацю з ВООЗ та ФАО
  • В Україні створять єдиний контролюючий орган в сфері безпечності харчових продуктів

  • Додати комментар
    reload, if the code cannot be seen

    Забороняється використовувати не нормативну лексику, принижувати інших користувачів, розміщувати посилання на сторонні сайти, та додавати рекламу в коментарях.

Держпродспоживслужба: впровадження європейських стандартів до українських харчових продуктів


Держпродспоживслужба: впровадження європейських стандартів до українських харчових продуктів

Безпечність харчових продуктів безпосередньо залежить від їх складу і Держпродспоживслужба спільно з МОЗ та ВООЗ продовжує плідну роботу із забезпечення Європейських стандартів в галузі виробництва. Так, 5 грудня, відбувся організований бюро ВООЗ в Україні вебінар «Усунення промислово вироблених трансжирів з національних харчових продуктів в Україні шляхом розвитку національних лабораторних потужностей в Україні», в якому взяли участь представники Міністерства охорони здоров’я України, регіонального офісу ВООЗ в Європейському регіоні та Держпродспоживслужби, а саме - Ольга Семенчук, заступник директора Департаменту безпечності харчових продуктів, ветеринарної медицини та контролю у сфері органічного виробництва - начальник управління безпечності харчових продуктів та кормів.

На заході було представлено огляд пакета дій ВООЗ щодо усунення промислово вироблених трансжирів із глобального ланцюга поставок харчових продуктів, надано оцінку лабораторного потенціалу та розвиток потенціалу в Європейськосу регіоні ВООЗ, а також обговорено національне законодавство України щодо ліквідації та моніторингу трансжирів.

Варто зазначити, що з 3 жовтня наступного року набуває чинності наказ МОЗ від 16.07.2020 № 1613 «Про затвердження правил додавання вітамінів, мінеральних речовин та деяких інших речовин до харчових продуктів». Відповідно до наказу вміст трансжирних кислот (окрім «природних» трансжирів тваринного походження) не повинен перевищувати 2г на 100 г загальної кількості усіх жирів, які містяться в харчовому продукті. Фактично це означає повну елімінацію трансжирів з харчових продуктів, що повністю відповідає Регламенту ЄС 2019 року № 649.

Було зазначено, що для ефективного моніторингу та контролю за вмістом трансжирів у харчових продуктах необхідно розвивати та посилювати спроможності лабораторної мережі та проводити роз'яснювальну роботу та інформаційні кампанії щодо здорового харчування серед населення.

Лабораторії Держпродспоживслужби мають технічні можливості та досвід проведення тестування вмісту трансжирів і готові розвивати технічні спроможності, у тому числі, із застосуванням сучасних протоколів та методів досліджень, які рекомендує ВООЗ. Наразі Держпродспоживслужба делегувала декілька лабораторій для проведення оцінки та участі у пілотному проєкті у співпраці з ВООЗ.

Українська сторона вдячна ВООЗ за організацію заходу, де окрім обговорення зазначених питань, було погоджено плани двосторонньої співпраці на наступний рік.

ІЦ УАК за матеріалами ДПСС

agroconf.org





Схожі новини
  • Держпродспоживслужба та представники Єврокомісії продовжують обговорення форми сертифікатів на ряд харчових продуктів
  • Держпродспоживслужба спільно з групою Світового Банку провели вебінар щодо реформування систем безпечності харчових продуктів
  • За півріччя Держпродспоживслужба здійснила 12,6 тис планових перевірок щодо безпечності харчових продуктів
  • Держпродспоживслужба поглиблює співпрацю з ВООЗ та ФАО
  • В Україні створять єдиний контролюючий орган в сфері безпечності харчових продуктів

  • Додати комментар
    reload, if the code cannot be seen

    Забороняється використовувати не нормативну лексику, принижувати інших користувачів, розміщувати посилання на сторонні сайти, та додавати рекламу в коментарях.