Аграрний тиждень. Україна
» » НЕ СТАРІЮТЬ ДУШЕЮ ВЕТЕРАНИ
» » НЕ СТАРІЮТЬ ДУШЕЮ ВЕТЕРАНИ

    НЕ СТАРІЮТЬ ДУШЕЮ ВЕТЕРАНИ


    Ювілей. Об'єднана організація ветеранів війни та праці Міністерства аграрної політики України, якій щойно виповнилося двадцять років, нараховує в своєму складі 450 ветеранів Великої Вітчизняної війни. Серед них учасників бойових дій – інвалідів війни – 90 чоловік. Про історію створення організації, основні завдання і цілі ми попросили розповісти нинішнього голову Ради ветеранів війни та праці МінАП Олексія Окопного.

    –Очолив створення нашої ветеранської організації талановитий аграрник, учасник бойових дій, інвалід війни, колишній заступник міністра радгоспів України Борис Іванович Дернівський. Наявність громадської організації об'єднала учасників Великої Вітчизняної війни, які не шкодуючи своїх сил захищали рідну Батьківщину, а потім самовіддано працювали над відбудовою народного господарства й зокрема сільськогосподарського виробництва. Після нього Раду ветеранів очолювали талановитий керівник, фронтовик Олександр Іванович Іщенко, якому щойно виповнилося 80 років, фронтовик і відомий інженер-механік Сергій Федорович Скляренко. Більш як шість років керував ветеранською організацією Іларіон Мусійович Кравченко – учасник звільнення України від німецьких загарбників, який довгий час працював заступником міністра сільського господарства України, начальником управління кадрів «Укрсільгосптехніки».
    А 3 березня 2000 року на звітно-виборних зборах обрали головою Ради ветеранів мене. На першому засіданні найголовнішим завданням визначено турботу про кожного ветерана, забезпечення гідного заслуженого відпочинку. Необхідно було визначити активістів ветеранського руху, сприяти тому, аби здібності кожного йшли на користь ветеранській організації. Внаслідок активної та плідної діяльності Ради ветеранів та активістів ветеранської організації при тісному контакті з профоргами департаментів, ветерани стали частими гостями у трудових колективах, виступають з бесідами перед працівниками департаментів.
    Організаційну діяльність здійснює обрана на загальних зборах Рада ветеранів у складі 19 осіб. Систематично проводяться засідання Ради ветеранів, на яких розглядаються найважливіші питання ветеранського життя. Якщо виникає потреба – проводяться загальні збори.
    Основними завданнями нашої громадської організації, які визначені при її створенні, є:
    – залучення осіб з великим життєвим досвідом до громадсько-політичного, економічного та культурного життя країни і перш за все до патріотичного і трудового виховання підростаючого покоління, готовності його до захисту Батьківщини та народногосподарського будівництва;
    – здійснення заходів щодо повнішого і раціональнішого використання досвіду і знань ветеранів, залучення пенсіонерів до посильної трудової діяльності;
    – сприяння місцевим органам влади і громадськості в належному утриманні військових поховань та пам'ятників, обелісків слави, увінчання ратних і трудових подвигів нашого народу;
    – соціальний захист та участь у вирішенні медичного та матеріально-побутового забезпечення пенсіонерів, інвалідів, ветеранів та сімей загиблих воїнів, а також організації їх відпочинку та культурного обслуговування;
    – активна участь у русі за мир та зміцнення дружби, співробітництва між народами тощо.
    Звісно, на практиці цей перелік доводиться коригувати залежно від обставин. Але, ще раз підкреслюю, головна мета нашої роботи – жоден ветеран війни та праці не повинен бути поза увагою в будь-якій ситуації.

    – Розкажіть, будь ласка, докладніше, в яких діях це втілюється?
    – Вже стала нормою організація вітання ветеранів зі святами. Ми відгукнулися на рішення керівництва держави щодо привітання з Днем захисника Вітчизни, жінок-ветеранів – з Міжнародним жіночим днем 8 Березня. Поздоровляємо ветеранів з Днем людей похилого віку, Днем інвалідів, Днем ветеранів, з найголовнішим нашим святом – Днем Перемоги, з професійним святом – Днем працівників сільського господарства, Днями звільнення України, Києва, з Новим роком. Власне кажучи, працюємо над тим, щоб жоден ветеран не відчував самотності, а перебував під опікою колективу. Напередодні важливих святкових подій відвідуємо одиноких ветеранів, тяжкохворих, зазвичай вручаємо їм сувеніри, харчові набори тощо. В міністерстві обов'язково організовуємо святковий концерт, вручаємо квіти, сувеніри та нагороди.
    Запроваджено цікаву традицію, яка зберігається вже сім років, це – вшанування з нагоди ювілейних дат – 70, 75, 80, 85, 90, 95 і більше років. Ветеранів запрошують у міністерство на урочистий обід, тут же вручають сувеніри, квіти, нагороди. Тих, хто вже не в змозі бути присутнім, відвідуємо і вітаємо вдома. Слід зауважити, що такою увагою задоволені не лише ветерани, а й їхні близькі, діти, онуки. Також надається допомога, особливо одиноким, тяжкохворим на лікування та на ритуальні послуги. З цією метою утворено Благодійний фонд ветеранів війни та праці, обрано правління фонду, організована група сприяння роботі фонду.
    Чимало ветеранів за активну життєву позицію нагороджені відзнаками міністерства, міського голови м.Києва, Кабінету Міністрів України, Міжнародного академічного рейтингу популярності «Золота фортуна», Міжнародної Федерації ділових жінок «Либідь», Всеукраїнської громадської організації «Союз Чорнобиль України», Ради Організації ветеранів України.

    – А які події з часу існування організації найбільш запам'яталися?
    – Особливо активізувалася робота ветеранської організації у зв'язку з підготовкою та проведенням святкування 60-х роковин звільнення України від німецьких загарбників та 60-річчя Перемоги у Великій Вітчизняній війні 1941-1945 рр. Особливо відчутною подією в житті ветеранів була екскурсія на Букринський плацдарм та теплі зустрічі зі студентами та викладачами Ржищівського будівельного технікуму. Член нашої делегації – почесний голова Ради ветеранів Іларіон Мусійович Кравченко – поділився враженнями із студентами про ті грізні дні 1943 року. Ветерани ознайомилися з експозиціями, присвяченими цим подіям.
    Разом з ветеранами студенти технікуму поклали квіти на братську могилу, де спочивають 147 воїнів, з них – вісім Героїв Радянського Союзу.
    Учасники делегації передали до музею книгу «Солдатські спогади», підготовлену та видану нашим творчим колективом. Від імені делегації було вручено для музею бойової та трудової слави бойову медаль померлого нашого товариша Івана Васильовича Мироненка.
    До речі, на урочистому концерті виступали не тільки студенти, але й наша гордість – колектив ветеранської художньої самодіяльності. Активісти самодіяльності, учасники бойових дій, учасники війни: солісти Ковтун Микола Гнатович, Мурдід Олексій Дмитрович, Данилюк Василь Миколайович, Шафарук Дмитро Ульянович, Андрієвська Катерина Василівна, Лівінська Галина Іванівна, Мордавець Микола Дмитрович, майстер художнього слова учасник бойових дій Вагун Франя Йосипівна та багато інших. Допомагають нам спеціалісти центрального апарату. Активну участь у заходах, які проводить ветеранська організація, бере голова профкому Юрій Іванович Івашкевич.
    Наступна екскурсія ветеранів разом з молоддю міністерства відбулася до Лютізького плацдарму і розпочалася вона з поїздки в с.Ново-Петрівці Вишгородського району Київської області, де 1943 року тривали кровопролитні бої за звільнення Києва. Фронтовики Павло Петрович Чеботарьов, Василь Федорович Кондратюк та інші розповіли про свої військові підрозділи, воїнів-побратимів.
    Про кожного фронтовика, тиловика, які є на обліку ветеранської організації, можна написати хвилюючу книгу. Розповіді живих свідків війни безцінні для патріотичного виховання молодого покоління. У цьому переконала зустріч ветеранів війни зі студентами та викладачами Немішаєвського аграрного коледжу, яка відбулася під девізом «Пам'ятаємо, славимо, вшановуємо». На мітингу, в якому взяли участь близько 900 чоловік, виступив Іларіон Мусійович Кравченко та колишній викладач цього навчального закладу, учасник бойових дій, інвалід війни – Віктор Вікторович Сук. Студенти коледжу розповіли про свої успіхи у навчанні, на честь гостей із Києва та ветеранів війни дали концерт. Лунали пісні і самих ветеранів, фронтовики вшановували бойову пісню, яка воювала разом з ними. Серед пам'ятних подій і конкурс «Солдатська каша». В ньому взяли участь 15 ветеранів – учасників бойових дій. Вдома кожний приготував і представив на конкурс солдатську кашу. Дегустацію здійснювали авторитетне журі разом з ветеранами та спеціалістами міністерства. Перші три місця відзначено призами, а всі учасники отримали заохочувальні нагороди. Сподіваємося, що ця подія стане традицією.

    – А які плани ветеранів на майбутнє?
    – Задля майбутнього Рада ветеранів займається також інформаційною та видавничою діяльністю. Виготовляються стенди, фотоальбоми. Колектив авторів підготував та видав книгу «Солдатські спогади», готові до видання книги «Ветерани війни на аграрних ланах» (спогади і роздуми), брошура «Активісти ветеранського руху» та інші. Особливо слід відзначити внесок у цю важливу справу Іларіона Мусійовича Кравченка, Віктора Вікторовича Сука, Дмитра Петровича Ткачука, В'ячеслава Григоровича Лисенка, Василя Семеновича Клюя та багатьох інших.
    Створюємо ветеранську бібліотеку та ветеранську аптеку. Намагаємося продовжити започатковані традиції. Щойно організували екскурсію до Українського НДІ випробування і прогнозування техніки і технологій для сільського господарства. Зустрілись із вченими, керівник інституту Володимир Васильович Іванишин ознайомив з науково-виробничою діяльністю. Ветерани поклали квіти на могилу колишнього директора Леоніда Володимировича Погорілого, який завжди турбувався за нашу ветеранську організацію.
    Сьогодні ведеться напружена робота з підготовки до відзначення Дня захисника Вітчизни, відбуваються зустрічі ветеранів зі спеціалістами департаментів, готується святковий концерт силами ветеранської художньої самодіяльності. За традицією в цей день працівників апарату, ветеранів буде вітати керівництво Міністерства аграрної політики, за що ми, ветерани, сердечно вдячні.

    На фото: Відчутною подією в житті ветеранів була екскурсія на Букринський плацдарм, присвячена 60-річчю звільнення України від фашистських окупантів

    Спілкувався Павло МОРОЗ
    Фото автора





    Схожі новини
  • Микола Присяжнюк привітав ветеранів з Міжнародним днем похилого віку та Днем ветерана
  • Кому необов'язково платити земельний податок
  • «ПОМНИТ СЕРДЦЕ, НЕ ЗАБУДЕТ НИКОГДА...»
  • МІНАГРОПОЛІТИКИ ДОЛУЧАЄТЬСЯ ДО ВШАНУВАННЯ ВЕТЕРАНІВ В ДЕНЬ ПЕРЕМОГИ
  • СОЛДАТСЬКА КАША

  • Додати комментар
    reload, if the code cannot be seen

    Забороняється використовувати не нормативну лексику, принижувати інших користувачів, розміщувати посилання на сторонні сайти, та додавати рекламу в коментарях.

НЕ СТАРІЮТЬ ДУШЕЮ ВЕТЕРАНИ


Ювілей. Об'єднана організація ветеранів війни та праці Міністерства аграрної політики України, якій щойно виповнилося двадцять років, нараховує в своєму складі 450 ветеранів Великої Вітчизняної війни. Серед них учасників бойових дій – інвалідів війни – 90 чоловік. Про історію створення організації, основні завдання і цілі ми попросили розповісти нинішнього голову Ради ветеранів війни та праці МінАП Олексія Окопного.

–Очолив створення нашої ветеранської організації талановитий аграрник, учасник бойових дій, інвалід війни, колишній заступник міністра радгоспів України Борис Іванович Дернівський. Наявність громадської організації об'єднала учасників Великої Вітчизняної війни, які не шкодуючи своїх сил захищали рідну Батьківщину, а потім самовіддано працювали над відбудовою народного господарства й зокрема сільськогосподарського виробництва. Після нього Раду ветеранів очолювали талановитий керівник, фронтовик Олександр Іванович Іщенко, якому щойно виповнилося 80 років, фронтовик і відомий інженер-механік Сергій Федорович Скляренко. Більш як шість років керував ветеранською організацією Іларіон Мусійович Кравченко – учасник звільнення України від німецьких загарбників, який довгий час працював заступником міністра сільського господарства України, начальником управління кадрів «Укрсільгосптехніки».
А 3 березня 2000 року на звітно-виборних зборах обрали головою Ради ветеранів мене. На першому засіданні найголовнішим завданням визначено турботу про кожного ветерана, забезпечення гідного заслуженого відпочинку. Необхідно було визначити активістів ветеранського руху, сприяти тому, аби здібності кожного йшли на користь ветеранській організації. Внаслідок активної та плідної діяльності Ради ветеранів та активістів ветеранської організації при тісному контакті з профоргами департаментів, ветерани стали частими гостями у трудових колективах, виступають з бесідами перед працівниками департаментів.
Організаційну діяльність здійснює обрана на загальних зборах Рада ветеранів у складі 19 осіб. Систематично проводяться засідання Ради ветеранів, на яких розглядаються найважливіші питання ветеранського життя. Якщо виникає потреба – проводяться загальні збори.
Основними завданнями нашої громадської організації, які визначені при її створенні, є:
– залучення осіб з великим життєвим досвідом до громадсько-політичного, економічного та культурного життя країни і перш за все до патріотичного і трудового виховання підростаючого покоління, готовності його до захисту Батьківщини та народногосподарського будівництва;
– здійснення заходів щодо повнішого і раціональнішого використання досвіду і знань ветеранів, залучення пенсіонерів до посильної трудової діяльності;
– сприяння місцевим органам влади і громадськості в належному утриманні військових поховань та пам'ятників, обелісків слави, увінчання ратних і трудових подвигів нашого народу;
– соціальний захист та участь у вирішенні медичного та матеріально-побутового забезпечення пенсіонерів, інвалідів, ветеранів та сімей загиблих воїнів, а також організації їх відпочинку та культурного обслуговування;
– активна участь у русі за мир та зміцнення дружби, співробітництва між народами тощо.
Звісно, на практиці цей перелік доводиться коригувати залежно від обставин. Але, ще раз підкреслюю, головна мета нашої роботи – жоден ветеран війни та праці не повинен бути поза увагою в будь-якій ситуації.

– Розкажіть, будь ласка, докладніше, в яких діях це втілюється?
– Вже стала нормою організація вітання ветеранів зі святами. Ми відгукнулися на рішення керівництва держави щодо привітання з Днем захисника Вітчизни, жінок-ветеранів – з Міжнародним жіночим днем 8 Березня. Поздоровляємо ветеранів з Днем людей похилого віку, Днем інвалідів, Днем ветеранів, з найголовнішим нашим святом – Днем Перемоги, з професійним святом – Днем працівників сільського господарства, Днями звільнення України, Києва, з Новим роком. Власне кажучи, працюємо над тим, щоб жоден ветеран не відчував самотності, а перебував під опікою колективу. Напередодні важливих святкових подій відвідуємо одиноких ветеранів, тяжкохворих, зазвичай вручаємо їм сувеніри, харчові набори тощо. В міністерстві обов'язково організовуємо святковий концерт, вручаємо квіти, сувеніри та нагороди.
Запроваджено цікаву традицію, яка зберігається вже сім років, це – вшанування з нагоди ювілейних дат – 70, 75, 80, 85, 90, 95 і більше років. Ветеранів запрошують у міністерство на урочистий обід, тут же вручають сувеніри, квіти, нагороди. Тих, хто вже не в змозі бути присутнім, відвідуємо і вітаємо вдома. Слід зауважити, що такою увагою задоволені не лише ветерани, а й їхні близькі, діти, онуки. Також надається допомога, особливо одиноким, тяжкохворим на лікування та на ритуальні послуги. З цією метою утворено Благодійний фонд ветеранів війни та праці, обрано правління фонду, організована група сприяння роботі фонду.
Чимало ветеранів за активну життєву позицію нагороджені відзнаками міністерства, міського голови м.Києва, Кабінету Міністрів України, Міжнародного академічного рейтингу популярності «Золота фортуна», Міжнародної Федерації ділових жінок «Либідь», Всеукраїнської громадської організації «Союз Чорнобиль України», Ради Організації ветеранів України.

– А які події з часу існування організації найбільш запам'яталися?
– Особливо активізувалася робота ветеранської організації у зв'язку з підготовкою та проведенням святкування 60-х роковин звільнення України від німецьких загарбників та 60-річчя Перемоги у Великій Вітчизняній війні 1941-1945 рр. Особливо відчутною подією в житті ветеранів була екскурсія на Букринський плацдарм та теплі зустрічі зі студентами та викладачами Ржищівського будівельного технікуму. Член нашої делегації – почесний голова Ради ветеранів Іларіон Мусійович Кравченко – поділився враженнями із студентами про ті грізні дні 1943 року. Ветерани ознайомилися з експозиціями, присвяченими цим подіям.
Разом з ветеранами студенти технікуму поклали квіти на братську могилу, де спочивають 147 воїнів, з них – вісім Героїв Радянського Союзу.
Учасники делегації передали до музею книгу «Солдатські спогади», підготовлену та видану нашим творчим колективом. Від імені делегації було вручено для музею бойової та трудової слави бойову медаль померлого нашого товариша Івана Васильовича Мироненка.
До речі, на урочистому концерті виступали не тільки студенти, але й наша гордість – колектив ветеранської художньої самодіяльності. Активісти самодіяльності, учасники бойових дій, учасники війни: солісти Ковтун Микола Гнатович, Мурдід Олексій Дмитрович, Данилюк Василь Миколайович, Шафарук Дмитро Ульянович, Андрієвська Катерина Василівна, Лівінська Галина Іванівна, Мордавець Микола Дмитрович, майстер художнього слова учасник бойових дій Вагун Франя Йосипівна та багато інших. Допомагають нам спеціалісти центрального апарату. Активну участь у заходах, які проводить ветеранська організація, бере голова профкому Юрій Іванович Івашкевич.
Наступна екскурсія ветеранів разом з молоддю міністерства відбулася до Лютізького плацдарму і розпочалася вона з поїздки в с.Ново-Петрівці Вишгородського району Київської області, де 1943 року тривали кровопролитні бої за звільнення Києва. Фронтовики Павло Петрович Чеботарьов, Василь Федорович Кондратюк та інші розповіли про свої військові підрозділи, воїнів-побратимів.
Про кожного фронтовика, тиловика, які є на обліку ветеранської організації, можна написати хвилюючу книгу. Розповіді живих свідків війни безцінні для патріотичного виховання молодого покоління. У цьому переконала зустріч ветеранів війни зі студентами та викладачами Немішаєвського аграрного коледжу, яка відбулася під девізом «Пам'ятаємо, славимо, вшановуємо». На мітингу, в якому взяли участь близько 900 чоловік, виступив Іларіон Мусійович Кравченко та колишній викладач цього навчального закладу, учасник бойових дій, інвалід війни – Віктор Вікторович Сук. Студенти коледжу розповіли про свої успіхи у навчанні, на честь гостей із Києва та ветеранів війни дали концерт. Лунали пісні і самих ветеранів, фронтовики вшановували бойову пісню, яка воювала разом з ними. Серед пам'ятних подій і конкурс «Солдатська каша». В ньому взяли участь 15 ветеранів – учасників бойових дій. Вдома кожний приготував і представив на конкурс солдатську кашу. Дегустацію здійснювали авторитетне журі разом з ветеранами та спеціалістами міністерства. Перші три місця відзначено призами, а всі учасники отримали заохочувальні нагороди. Сподіваємося, що ця подія стане традицією.

– А які плани ветеранів на майбутнє?
– Задля майбутнього Рада ветеранів займається також інформаційною та видавничою діяльністю. Виготовляються стенди, фотоальбоми. Колектив авторів підготував та видав книгу «Солдатські спогади», готові до видання книги «Ветерани війни на аграрних ланах» (спогади і роздуми), брошура «Активісти ветеранського руху» та інші. Особливо слід відзначити внесок у цю важливу справу Іларіона Мусійовича Кравченка, Віктора Вікторовича Сука, Дмитра Петровича Ткачука, В'ячеслава Григоровича Лисенка, Василя Семеновича Клюя та багатьох інших.
Створюємо ветеранську бібліотеку та ветеранську аптеку. Намагаємося продовжити започатковані традиції. Щойно організували екскурсію до Українського НДІ випробування і прогнозування техніки і технологій для сільського господарства. Зустрілись із вченими, керівник інституту Володимир Васильович Іванишин ознайомив з науково-виробничою діяльністю. Ветерани поклали квіти на могилу колишнього директора Леоніда Володимировича Погорілого, який завжди турбувався за нашу ветеранську організацію.
Сьогодні ведеться напружена робота з підготовки до відзначення Дня захисника Вітчизни, відбуваються зустрічі ветеранів зі спеціалістами департаментів, готується святковий концерт силами ветеранської художньої самодіяльності. За традицією в цей день працівників апарату, ветеранів буде вітати керівництво Міністерства аграрної політики, за що ми, ветерани, сердечно вдячні.

На фото: Відчутною подією в житті ветеранів була екскурсія на Букринський плацдарм, присвячена 60-річчю звільнення України від фашистських окупантів

Спілкувався Павло МОРОЗ
Фото автора





Схожі новини
  • Микола Присяжнюк привітав ветеранів з Міжнародним днем похилого віку та Днем ветерана
  • Кому необов'язково платити земельний податок
  • «ПОМНИТ СЕРДЦЕ, НЕ ЗАБУДЕТ НИКОГДА...»
  • МІНАГРОПОЛІТИКИ ДОЛУЧАЄТЬСЯ ДО ВШАНУВАННЯ ВЕТЕРАНІВ В ДЕНЬ ПЕРЕМОГИ
  • СОЛДАТСЬКА КАША

  • Додати комментар
    reload, if the code cannot be seen

    Забороняється використовувати не нормативну лексику, принижувати інших користувачів, розміщувати посилання на сторонні сайти, та додавати рекламу в коментарях.