Аграрний тиждень. Україна
» » Вирощено в українських теплицях
» » Вирощено в українських теплицях

    Вирощено в українських теплицях


    В останні дні календарної зими в Києві працював ІІ Міжнародний промисловий ярмарок «Тепличне господарство 2012». Протягом трьох днів тепличники України зясовували головні цьогорічні зміни на тепличному ринку та обговорювали стан і потреби українського тепличного сектору.

      

    Виставка попри збільшення кількості іноземних учасників і представництв мала українську колоритність. Принаймні майстерно виконаний козаками гопак перед урочистим відкриттям став першим доказом цьому. А ще відвідувачами заходу здебільшого були не керівники та управлінці тепличних господарств, а переважно українські селяни, які шукали насіння городніх культур та садивний матеріал. Придбавши потрібне, вони з цікавістю розглядали і пропозиції від компаній з Голландії, Польщі, Росії, Англії, Індії та Узбекистану.

    Вітаючи учасників та відвідувачів промислового ярмарку, Герой України, почесний президент асоціації «Теплиці України» - людина, яка знає про тепличну галузь практично все - Володимир Чернишенко зазначив, що тепличне господарство країни займає незначну частку у внутрішньому валовому продукті нашої держави, але за своєю значимістю посідає вагоме місце.

    «Україна повинна мати понад 4000 га теплиць під склом для забезпечення населення овочами за встановленими нормами, - зазначив Володимир Ілліч. - Фактично ми нині маємо працюючих теплиць трошки більше 300 гектарів. Це свідчить про те, що теплична галузь в Україні повинна розвиватися і має перспективу. І майбутнє полягає в реконструкції застарілих теплиць і створенні нових сучасних тепличних комплексів, більш врожайних і економічних. Сьогодні потрібно отримувати 70-75 кг овочевої продукції з 1 м2 і при цьому на 1 кг продукції витрачати 0,4-0,5 м3 газу. Наразі витрати становлять 1,2-1,5 м3 блакитного палива. А воно подорожчало, і з такими затратами господарювати дуже важко».

    За словами радника з питань сільського господарства, природи і якості їжі посольства Нідерландів в Україні Мевіса Брауера, промисловий ярмарок «Тепличне господарство 2012» стало тим самим місцем, де можна дізнатися про новітні технології та зустрітися з партнерами.

    «На моє переконання, Україна має великий потенціал у вирощуванні овочів та декоративних рослин у закритому ґрунті, особливо сьогодні, коли міжнародні супермаркети хочуть бачити все більше українських продуктів на своїх полицях», – зазначив Мевіс Брауер.

    Отож теплиці з різних матеріалів і різних конструкцій, освітлення, підігрів, дезінфікуючі засоби, поливні системи, засоби захисту рослин, добрива – все це показували відвідувачам і розповідали про переваги тієї чи іншої продукції. Найекзотичнішою пропозицією могла похвалитися компанія з Індії, яка презентувала кокосовий субстрат для вирощування овочів і квітів. Такий субстрат, за словами представників компанії, наразі найдешевший, а рослини ростуть без ґрунту. Виходить, що кокосовий субстрат стає замінником торфу. Між іншим, теплиці в Росії, США та Нідерландах уже давно перейшли на цей заощадливий матеріал.

    Якщо ж говорити про прогнози тепличної галузі України, то експерти зазначають, що вони очевидні: в 2011-му значно збільшилась частка імпортного тепличного томату. Це сталося через подорожчання газу, і тепличники вимушено скорочують об’єми під цим овочем і переходять на огірок. Тож за словами експертів, найближчі два-три роки частка імпортного томату зростатиме.

    «Українські споживачі щороку навесні з нетерпінням чекають появи на ринку українських тепличних помідорів, які замінюють імпортні турецькі, іспанські чи голландські. Але схоже, що цього року вітчизняні помідори за привабливою ціною буде знайти важче, тому що імпортні - дешевші, - стверджує експерт плодоовочевого ринку УКАБ Ігор Стрелюк. - Головна проблема полягає в скороченні площ під тепличними помідорами. Причина - підвищення цін на газ, який є однією з основних статей витрат у виробництві тепличних овочів».

    За словами експерта, сьогодні основною культурою, що вирощується в овочевих теплицях, є огірок: на його частку припадає зараз 70% площ закритого ґрунту. Питома вага помідорів - близько 30%, тому щорічно Україна імпортує понад 55 тис. т тепличних томатів. І навіть якщо українські теплиці перейдуть на використання дешевого кокосового субстрату, з цінами на газ нічого не вдіяти. А саме ця стаття витрат не дозволяє українським тепличникам задовольнити на 100% внутрішній ринок країни.

    То невже нам доведеться й надалі задовольнятися імпортними овочами, дешевшими за українські? Та чи якіснішими?

    Людмила ЛЕБІДЬ





    Схожі новини
  • Менше посіяти – більше зібрати
  • Гасла п’ятирічок СРСР – у теплиці 2013-го
  • У 2013 році планується побудувати 52 гектари нових теплиць
  • «Газовий» зашморг для тепличників
  • Через терни… до теплиць

  • Додати комментар
    reload, if the code cannot be seen

    Забороняється використовувати не нормативну лексику, принижувати інших користувачів, розміщувати посилання на сторонні сайти, та додавати рекламу в коментарях.

Вирощено в українських теплицях


В останні дні календарної зими в Києві працював ІІ Міжнародний промисловий ярмарок «Тепличне господарство 2012». Протягом трьох днів тепличники України зясовували головні цьогорічні зміни на тепличному ринку та обговорювали стан і потреби українського тепличного сектору.

  

Виставка попри збільшення кількості іноземних учасників і представництв мала українську колоритність. Принаймні майстерно виконаний козаками гопак перед урочистим відкриттям став першим доказом цьому. А ще відвідувачами заходу здебільшого були не керівники та управлінці тепличних господарств, а переважно українські селяни, які шукали насіння городніх культур та садивний матеріал. Придбавши потрібне, вони з цікавістю розглядали і пропозиції від компаній з Голландії, Польщі, Росії, Англії, Індії та Узбекистану.

Вітаючи учасників та відвідувачів промислового ярмарку, Герой України, почесний президент асоціації «Теплиці України» - людина, яка знає про тепличну галузь практично все - Володимир Чернишенко зазначив, що тепличне господарство країни займає незначну частку у внутрішньому валовому продукті нашої держави, але за своєю значимістю посідає вагоме місце.

«Україна повинна мати понад 4000 га теплиць під склом для забезпечення населення овочами за встановленими нормами, - зазначив Володимир Ілліч. - Фактично ми нині маємо працюючих теплиць трошки більше 300 гектарів. Це свідчить про те, що теплична галузь в Україні повинна розвиватися і має перспективу. І майбутнє полягає в реконструкції застарілих теплиць і створенні нових сучасних тепличних комплексів, більш врожайних і економічних. Сьогодні потрібно отримувати 70-75 кг овочевої продукції з 1 м2 і при цьому на 1 кг продукції витрачати 0,4-0,5 м3 газу. Наразі витрати становлять 1,2-1,5 м3 блакитного палива. А воно подорожчало, і з такими затратами господарювати дуже важко».

За словами радника з питань сільського господарства, природи і якості їжі посольства Нідерландів в Україні Мевіса Брауера, промисловий ярмарок «Тепличне господарство 2012» стало тим самим місцем, де можна дізнатися про новітні технології та зустрітися з партнерами.

«На моє переконання, Україна має великий потенціал у вирощуванні овочів та декоративних рослин у закритому ґрунті, особливо сьогодні, коли міжнародні супермаркети хочуть бачити все більше українських продуктів на своїх полицях», – зазначив Мевіс Брауер.

Отож теплиці з різних матеріалів і різних конструкцій, освітлення, підігрів, дезінфікуючі засоби, поливні системи, засоби захисту рослин, добрива – все це показували відвідувачам і розповідали про переваги тієї чи іншої продукції. Найекзотичнішою пропозицією могла похвалитися компанія з Індії, яка презентувала кокосовий субстрат для вирощування овочів і квітів. Такий субстрат, за словами представників компанії, наразі найдешевший, а рослини ростуть без ґрунту. Виходить, що кокосовий субстрат стає замінником торфу. Між іншим, теплиці в Росії, США та Нідерландах уже давно перейшли на цей заощадливий матеріал.

Якщо ж говорити про прогнози тепличної галузі України, то експерти зазначають, що вони очевидні: в 2011-му значно збільшилась частка імпортного тепличного томату. Це сталося через подорожчання газу, і тепличники вимушено скорочують об’єми під цим овочем і переходять на огірок. Тож за словами експертів, найближчі два-три роки частка імпортного томату зростатиме.

«Українські споживачі щороку навесні з нетерпінням чекають появи на ринку українських тепличних помідорів, які замінюють імпортні турецькі, іспанські чи голландські. Але схоже, що цього року вітчизняні помідори за привабливою ціною буде знайти важче, тому що імпортні - дешевші, - стверджує експерт плодоовочевого ринку УКАБ Ігор Стрелюк. - Головна проблема полягає в скороченні площ під тепличними помідорами. Причина - підвищення цін на газ, який є однією з основних статей витрат у виробництві тепличних овочів».

За словами експерта, сьогодні основною культурою, що вирощується в овочевих теплицях, є огірок: на його частку припадає зараз 70% площ закритого ґрунту. Питома вага помідорів - близько 30%, тому щорічно Україна імпортує понад 55 тис. т тепличних томатів. І навіть якщо українські теплиці перейдуть на використання дешевого кокосового субстрату, з цінами на газ нічого не вдіяти. А саме ця стаття витрат не дозволяє українським тепличникам задовольнити на 100% внутрішній ринок країни.

То невже нам доведеться й надалі задовольнятися імпортними овочами, дешевшими за українські? Та чи якіснішими?

Людмила ЛЕБІДЬ





Схожі новини
  • Менше посіяти – більше зібрати
  • Гасла п’ятирічок СРСР – у теплиці 2013-го
  • У 2013 році планується побудувати 52 гектари нових теплиць
  • «Газовий» зашморг для тепличників
  • Через терни… до теплиць

  • Додати комментар
    reload, if the code cannot be seen

    Забороняється використовувати не нормативну лексику, принижувати інших користувачів, розміщувати посилання на сторонні сайти, та додавати рекламу в коментарях.