- попит/пропозиція: очікування щодо активнішої торгівлі свининою напередодні зимових свят значною мірою не виправдалися, констатували гравці ринку. Так, пожвавлення реалізації відзначали «точково» окремі оператори, тоді як решта зауважували підвищений рівень конкуренції як серед постачальників охолодженої свинини, так і живця. Зокрема, у грудні переробники відзначали більшу пропозицію свиней на забій, зокрема з боку «сезонних» відгодівельників, які намагалися реалізувати поголів’я відгодоване до свят, часто у важчих за звичні забійних кондиціях.
«Стриманіша активність як представників глибокої м’ясопереробки, так і кінцевих споживачів порушули типовий хід цінових коливань напередодні зимових свят», — констатувала аналітик Асоціації «Свинарі України» Олександра Бондарська.[/b]
[/b]- упродовж грудня ціни закупівлі свиней забійних кондицій втратили 13%, знизившись з 70,7 грн/кг до 61,5 грн/кг. Середня ціна закупівлі у грудні склала 67,2 грн/кг з ПДВ (56,0 грн/кг без ПДВ) чи 1,82 дол. США (1,51 дол. США/кг без ПДВ відповідно) у валютному еквіваленті. Це на 5,1% чи на 3,61 грн/кг з ПДВ нижче ніж у листопаді.
- імпорт свинини (УКТ ЗЕД 0203) у грудні склав 345 т сукупною вартістю 1,07 млн дол. США, що майже вдвічі менше ніж місяцем раніше та порівняно з груднем 2022-го. Сукупний імпорт свинини за 2023-й склав 13 тис. т, знизившись у 3,6 рази проти аналогічного показника минулого року.
- роздрібні ціни на свинину в грудні «просіли» третій місяць поспіль: середня позначка місяця склала 202,7 грн/кг, що на 1,7 грн/кг чи 0,8% дешевше ніж у листопаді. Курятина та яловичина, навпаки за аналізований період порівняно з попереднім місяцем подорожчали у середньому на 0,4% та майже 4%, відповідно.
- сезонні тенденції: після завершення зимових свят, зниження цін закупівлі свиней забійних кондицій є типовою динамікою, ключовою причиною якої є зниження споживчої активності на фоні відносно сталої пропозиції. Так, у попередні роки середня ціна закупівлі свинини за підсумками січня була на 2-9% чи 4,4% у середньому нижчою ніж у грудні, зазначає Олександра Бондарська:
«Утім, враховуючи незвичні цінові коливання, далеко не всі переробники вважають, що у цієї зими ціни поводитимуться традиційно. Зокрема, частина з них вважає, що по мірі зменшення перехідних залишків у переробників та виходу з ринку «ситуативних» гравців тиск на ціни зменшуватиметься. Проте обмеженіша ємність ринку, сезонна відсутність приводів для сплеску кінцевого попиту та перші ознаки поступового відновлення галузі, які можуть стати відчутнішими надалі залишатимуться вагомими ринковими чинниками», - аналітик Асоціації «Свинарі України» Олександра Бондарська.