Відповідно до тенденцій розвитку АПК України, в середньостроковій перспективі потенціал виробництва вітчизняної агропродукції може становити до 200 млн тонн, а зернових та олійних культур – до 150 млн тонн. Такі показники зазначені в розробленому Мінагрополітики проєкті Стратегії продовольчої безпеки України.
«Досягнення вказаних показників може дозволити майже вдвічі збільшити обсяги експортних поставок української сільськогосподарської продукції та продуктів її переробки, готових продуктів харчування. Крім того, таке збільшення виробництва рослинницької продукції в Україні стимулюватиме розвиток галузі тваринництва та супутнє виробництво кормів та інших харчових продуктів (білків, спецжирів, глютену, молочної продукції, м’ясної продукції тощо)», – вказується в тексті документу.
Ще одним перспективним напрямком просування продукції АПК на зовнішніх ринках автори Стратегії вважають виробництво «self-brand» – продукції для глобальних торговельних мереж та виробників продуктів харчування.
Крім того, зазначається, що український АПК в короткостроковій перспективі може стати найпривабливішим інвестиційним «win-win» портфелем, який оцінюється в $57 млрд. При цьому найбільшими інвестиційними сегментами в міністерстві вважають:
«Враховуючи такі перспективи, пріоритетними будуть програми розвитку виробничої, ринкової та логістичної, в тому числі й гідромеліоративної інфраструктури, проєкти з глибокої переробки сільськогосподарської продукції», – йдеться в документі.
Повний текст проєкту Стратегії продовольчої безпеки України доступний за посиланням.
https://www.apk-inform.com