Сільськогосподарський сезон 2024–2025 років (липень-червень) добігає кінця і наразі обсяг виробництва зернових у світі у 2024 році оцінюється у 2853 млн тонн, що на 0,1 відсотка менше у порівнянні з показниками 2023 року. Зафіксоване зниження обумовлено скороченням обсягів виробництва фуражних зернових, особливо кукурудзи, що нівелювало зростання обсягів виробництва пшениці та рису. Згідно з оцінками, обсяг споживання зернових у світі в сезоні 2024–2025 років складе 2875 млн тонн, що на 1,2 відсотка вище за рівень сезону 2023–2024 років; приріст пов’язаний із збільшенням споживання фуражних зернових (в основному кукурудзи та сорго) та рису. Внаслідок зростання споживання на тлі стагнації виробництва запаси зернових на кінець сезону 2025 року можуть знизитися на 2,0 відсотка порівняно з рівнем початку сезону до 865 млн тонн. Зниження запасів зернових обумовлено виключно скороченням запасів ячменю та кукурудзи, яке частково компенсується збільшенням запасів рису та частково пшениці. За прогнозом, обсяг світової торгівлі пшеницею у сезоні 2024–2025 років (липень-червень) становитиме 478 млн тонн, що на 6,9 відсотка нижче порівняно з показником сезону 2023–2024 років. Це зниження обумовлено різким скороченням обсягів світової торгівлі пшеницею та всіма основними видами фуражних зернових. При цьому очікується, що обсяги торгівлі рисом у світі у сезоні 2024–2025 років перевищать показники сезону 2023–2024 років.
Згідно з попередніми прогнозами на сезон 2025–2026 років, світове виробництво зернових (включаючи рис у борошняному еквіваленті) у 2025 році може досягти рекордних 2911 млн. тонн, перевищивши обсяг виробництва 2024 року на 2,1 відсотка. Очікується збільшення виробництва всіх основних зернових культур, причому найбільший приріст за підсумками років (у відсотковому вираженні) продемонструє виробництво кукурудзи, найменший – пшениці. Прогнозується, що обсяги виробництва кукурудзи, рису та сорго досягнуть нових рекордних рівнів.
Більш детально: https://www.fao.org
Завантажте повну добірку даних
З більш детальним аналізом ринків зернових можна ознайомитись у публікації “Продовольчий прогноз“, яка буде представлена 12 червня 2025 року.
Подальший розвиток АПК потребує створення інноваційних технологій виробництва, післязбиральної обробки та зберігання
Докладніше