Аграрний тиждень. Україна
АТУ»Новини»Безпечне пакування харчових продуктів: в Україні буде діяти новий закон
АТУ»Новини»Безпечне пакування харчових продуктів: в Україні буде діяти новий закон

    Безпечне пакування харчових продуктів: в Україні буде діяти новий закон


    Безпечне пакування харчових продуктів: в Україні буде діяти новий закон

    19 листопада 2025 року набирає чинності Закон України №2718-IX “Про матеріали і предмети, призначені для контакту з харчовими продуктами”.

    Цей закон запроваджує сучасні європейські стандарти безпечності для всіх матеріалів, що контактують із харчовими продуктами — від упаковки, посуду, тари та кришок до обладнання, що використовується у виробництві харчів.

    [b]Що змінюється?[/b]

    Вперше на законодавчому рівні встановлюються чіткі вимоги до безпечності харчової упаковки та матеріалів, які не повинні виділяти у продукти шкідливих речовин чи сторонніх запахів.

    Закон зобов’язує виробників і імпортерів:



    впровадити належну виробничу практику (GMP);





    декларувати відповідність матеріалів встановленим вимогам;





    контролювати міграцію хімічних речовин із упаковки в продукти;





    проводити наукову оцінку ризиків;





    забезпечувати правильне маркування упаковки.



    [b]Перехідний період[/b]

    Матеріали та предмети, виготовлені до 19 листопада 2025 року, можуть перебувати в обігу до завершення строку придатності.

    За словами Голови Держпродспоживслужби Сергія Ткачука: "Тобто бізнес матиме час для планової заміни упаковки, а споживачі — поступовий перехід на безпечні матеріали. Це рішення дозволить уникнути дефіциту пакувальних матеріалів і водночас забезпечить дотримання вимог безпеки."

    [b]Навіщо це потрібно?[/b]

    Мета закону — захистити здоров’я споживачів, гармонізувати українські стандарти з нормами Європейського Союзу та гарантувати, що кожна упаковка, у якій зберігаються продукти, є безпечною для людини.

    Після впровадження цих вимог українські виробники отримають можливість виходити на європейські ринки з пакуванням, яке відповідає цивілізованим вимогам якості.

    Безпечна упаковка — це не лише турбота про якість продуктів, а й про здоров’я людей.

    Крок за кроком Україна впроваджує стандарти, які діють у країнах ЄС.

    [b]ІЦ УАК[/b] за матеріалами ДПСС

    agroconf.org





    Схожі новини
  • У ВР зареєстровано законопроект про європейські вимоги до матеріалів для харчових продуктів
  • Депутати проголосували за закон, який регулюватиме питання безпечності матеріалів, які контактують з харчовими продуктами
  • Агрокомітет підтримав законопроєкт щодо зміни упакування харчових продуктів
  • Огляд останніх євроінтеграційних змін в сфері харчового законодавства від Мінагро
  • В Україні створять єдиний контролюючий орган в сфері безпечності харчових продуктів

  • Додати комментар
    Натисніть на зображення, щоб оновити код, якщо він нерозбірливий

    Забороняється використовувати не нормативну лексику, принижувати інших користувачів, розміщувати посилання на сторонні сайти, та додавати рекламу в коментарях.

Безпечне пакування харчових продуктів: в Україні буде діяти новий закон

29 жовтень, Розділ Новини, переглядів 4

Безпечне пакування харчових продуктів: в Україні буде діяти новий закон

19 листопада 2025 року набирає чинності Закон України №2718-IX “Про матеріали і предмети, призначені для контакту з харчовими продуктами”.

Цей закон запроваджує сучасні європейські стандарти безпечності для всіх матеріалів, що контактують із харчовими продуктами — від упаковки, посуду, тари та кришок до обладнання, що використовується у виробництві харчів.

[b]Що змінюється?[/b]

Вперше на законодавчому рівні встановлюються чіткі вимоги до безпечності харчової упаковки та матеріалів, які не повинні виділяти у продукти шкідливих речовин чи сторонніх запахів.

Закон зобов’язує виробників і імпортерів:



впровадити належну виробничу практику (GMP);





декларувати відповідність матеріалів встановленим вимогам;





контролювати міграцію хімічних речовин із упаковки в продукти;





проводити наукову оцінку ризиків;





забезпечувати правильне маркування упаковки.



[b]Перехідний період[/b]

Матеріали та предмети, виготовлені до 19 листопада 2025 року, можуть перебувати в обігу до завершення строку придатності.

За словами Голови Держпродспоживслужби Сергія Ткачука: "Тобто бізнес матиме час для планової заміни упаковки, а споживачі — поступовий перехід на безпечні матеріали. Це рішення дозволить уникнути дефіциту пакувальних матеріалів і водночас забезпечить дотримання вимог безпеки."

[b]Навіщо це потрібно?[/b]

Мета закону — захистити здоров’я споживачів, гармонізувати українські стандарти з нормами Європейського Союзу та гарантувати, що кожна упаковка, у якій зберігаються продукти, є безпечною для людини.

Після впровадження цих вимог українські виробники отримають можливість виходити на європейські ринки з пакуванням, яке відповідає цивілізованим вимогам якості.

Безпечна упаковка — це не лише турбота про якість продуктів, а й про здоров’я людей.

Крок за кроком Україна впроваджує стандарти, які діють у країнах ЄС.

[b]ІЦ УАК[/b] за матеріалами ДПСС

agroconf.org





Схожі новини
  • У ВР зареєстровано законопроект про європейські вимоги до матеріалів для харчових продуктів
  • Депутати проголосували за закон, який регулюватиме питання безпечності матеріалів, які контактують з харчовими продуктами
  • Агрокомітет підтримав законопроєкт щодо зміни упакування харчових продуктів
  • Огляд останніх євроінтеграційних змін в сфері харчового законодавства від Мінагро
  • В Україні створять єдиний контролюючий орган в сфері безпечності харчових продуктів

  • Додати комментар
    Натисніть на зображення, щоб оновити код, якщо він нерозбірливий

    Забороняється використовувати не нормативну лексику, принижувати інших користувачів, розміщувати посилання на сторонні сайти, та додавати рекламу в коментарях.