Переважна більшість українців надають перевагу традиційній національній страві - салу з часником. Такий результат Всеукраїнського конкурсу «Смакуй, Країно!», результати якого оголосили в понеділок його організатори - асоціація «Український клуб аграрного бізнесу» за підтримки Міністерства аграрної політики і продовольства, повідомляє кореспондент УКРІНФОРМу.
«Крім визначення найпопулярніших страв традиційної української кухні до Євро 2012, Всеукраїнський конкурс має на меті підтримку вітчизняного виробника. Для цього його організатори проводили активну інформаційну кампанію.До проекту долучилися 90 ресторанів у різних містах країни, які надали можливість відвідувачам скуштувати національне меню України, а також віддати свій голос за страви, які найбільше сподобалися», - розповів перший заступник міністра аграрної політики і продовольства Олександр Сень.
У свою чергу, президент УКАБ Апекс Ліссітса зазначив, що значний інтерес до конкурсу виявила молодь.
За його даними, 71% учасників голосування - українці віком 18-25 років, вікової категорії 25-35 років - 24%.
«Така увага до конкурсу «Смакуй, країно!» та національних страв підтверджує, що ми на правильному шляху, і що українська кухня може стати найпопулярнішою серед українців. Досить сказати, що лише автор-переможець надіслав понад 50 рецептів приготування сала з часником, а загалом в його колекції - більше 300. І так має бути, тому що кулінарні традиції - невід'ємна частина нашої культури, яку ми повинні шанувати і розповсюджувати», - зауважив він.
За підсумками голосування, яке проходило на офіційному сайті конкурсу www.taste-ukraine.com протягом останніх двох місяців, трійка фіналістів виглядає наступним чином: перше місце (сало з часником) - Валерій Линевич з смт. Червоногвардійське, АР Крим, друге - ковбаса домашня за рецептом Олени Теймурової з Кіровограда і третє - вареники з капустою та грибами Лариси Остапко з м.Нововолинськ Волинської обл.
За активну участь у змаганні кулінарів-аматорів переможці отримали грошові призи у розмірі 10 тис. грн, 5 тис. грн і 3 тис. грн відповідно. Решта авторів страв, які увійшли в топ-десятку національного меню одержали по 1 тис. грн кожен.