Аграрний тиждень. Україна
» » Презентація національного меню Україні: чи будуть українці вживати вітчизняні продукти?
» » Презентація національного меню Україні: чи будуть українці вживати вітчизняні продукти?

    Презентація національного меню Україні: чи будуть українці вживати вітчизняні продукти?


    Алекс Ліссітса та Микола ПрисяжнюкБагато з іноземців, кому довелося побувати в Україні й покуштувати українських страв, повернулися на батьківщину з думкою, що в цій країні розуміються на смачній і корисній їжі завжди і будь-де: чи то у столичному ресторані, чи у провінційному кафе. Україна є дійсно райським місцем для любителів смачно попоїсти.

    Головна особливість, яку має національна кухня України, - це приготування страв тільки зі свіжих продуктів. Традиційно українська кухня переважно використовує варіння, тушкування та випікання м’яса чи овочів. Навіть козаки, підстреливши дичину, прагнули зварити з неї юшку, а не підсмажити на рожні, що більш властиве німцям, наприклад. Тому місцем приготування їжі й домашнім вогнищем у нас вважалася «піч» (вогнище закритого типу). Тож наша українська кухня - це такий само спадок народу, як мова, література, музика. Ним варто пишатися. У нас, здається, є шанс зайвий раз нагадати про свої улюблені смаки. Вже незабаром. На Євро-2012. Принаймні так вважають в УКАБ і Мінагрополітики.

    Днями президент асоціації «Український клуб аграрного бізнесу» Алекс Ліссітса і міністр агрополітики Микола Присяжнюк вперше презентували визнане національне меню Україні. Вони представили десять найпопулярніших і найбільш традиційних українських страв, рецепти яких були відібрані спеціальною комісією з понад тисячі, надісланих в рамках першого етапу всеукраїнського конкурсу «Смакуй, Країно!».

    Саме наближення знакової для України події – чемпіонату Європи з футболу (Євро-2012) спонукало популяризувати українську національну кухню не тільки серед українців, а й серед закордонних гостей – футбольних фанатів.

    Тому УКАБ спільно з аграрним міністерством вирішили провести всеукраїнський конкурс «Смакуй, Країно!» і визначити національне меню та національне блюдо українців.

    З 15 лютого по 15 березня в оргкомітет конкурсу шанувальники кулінарної справи надсилали рецепти страв, які, на їхню думку, можна вважати національними. Усього організатори отримали більше тисячі різних рецептів страв з різних куточків країни і навіть з-за кордону. Спеціально створена комісія з провідних істориків, етнографів, рестораторів і шеф-кухарів обрала десять найдостойніших називатися національними.

    За їхніми оцінками, національне меню України складається з цих страв:

    1. Борщ український
    2. Капусняк запорізький
    3. Холодець
    4. Сало з часником
    5. Деруни (тертухи) традиційні
    6. Ковбаса домашня
    7. Налисники з сиром
    8. Порося запечене з гречаною кашею
    9. Вареники з капустою та грибами
    10. Пиріг з яблуками

    І з цим важко не погодитися. Якщо, звісно, ви – українець або українка. Сформоване національне меню України буде запропоновано в мережі ресторанів-партнерів конкурсу у містах України, що прийматимуть матчі Євро-2012: Київ, Донецьк, Львів та Харків.

    Крім того, профільний міністр Микола Присяжнюк і президент УКАБ Алекс Ліссітса оголосили старт голосуванню за кращу національну страву України. Рецепти-фіналісти першого етапу конкурсу опубліковані на офіційному сайті конкурсу «Смакуй, Країно!». І кожен бажаючий завдяки Інтернету або смс-голосуванню обиратиме одну страву, яка згодом може виявитися переможцем. До речі, автор рецепту має шанс отримати грошовий приз, адже фонд конкурсу складає сто тисяч гривень.

    Нині всеукраїнський конкурс «Смакуй, Країно!» - поки що єдиний загальнонаціональний конкурс, мета якого – популяризувати українську національну кухню та підтримати вітчизняного виробника продуктів харчування.

    Олексій ПАЩЕНКО





    Схожі новини
  • Про виставку-конкурс «Виноградний калейдоскоп»
  • Олександр Сень: «Популяризація української кухні сприятиме покращенню здоров’я нації»
  • Українцям найбільше смакує сало з часником - конкурс «Смакуй, Країно!»Перегляд Редагувати
  • Україна визначилась із національним меню
  • Україна серед учасників ЄВРО лідирує по споживанню молока та меду

  • Додати комментар
    reload, if the code cannot be seen

    Забороняється використовувати не нормативну лексику, принижувати інших користувачів, розміщувати посилання на сторонні сайти, та додавати рекламу в коментарях.

Презентація національного меню Україні: чи будуть українці вживати вітчизняні продукти?


Алекс Ліссітса та Микола ПрисяжнюкБагато з іноземців, кому довелося побувати в Україні й покуштувати українських страв, повернулися на батьківщину з думкою, що в цій країні розуміються на смачній і корисній їжі завжди і будь-де: чи то у столичному ресторані, чи у провінційному кафе. Україна є дійсно райським місцем для любителів смачно попоїсти.

Головна особливість, яку має національна кухня України, - це приготування страв тільки зі свіжих продуктів. Традиційно українська кухня переважно використовує варіння, тушкування та випікання м’яса чи овочів. Навіть козаки, підстреливши дичину, прагнули зварити з неї юшку, а не підсмажити на рожні, що більш властиве німцям, наприклад. Тому місцем приготування їжі й домашнім вогнищем у нас вважалася «піч» (вогнище закритого типу). Тож наша українська кухня - це такий само спадок народу, як мова, література, музика. Ним варто пишатися. У нас, здається, є шанс зайвий раз нагадати про свої улюблені смаки. Вже незабаром. На Євро-2012. Принаймні так вважають в УКАБ і Мінагрополітики.

Днями президент асоціації «Український клуб аграрного бізнесу» Алекс Ліссітса і міністр агрополітики Микола Присяжнюк вперше презентували визнане національне меню Україні. Вони представили десять найпопулярніших і найбільш традиційних українських страв, рецепти яких були відібрані спеціальною комісією з понад тисячі, надісланих в рамках першого етапу всеукраїнського конкурсу «Смакуй, Країно!».

Саме наближення знакової для України події – чемпіонату Європи з футболу (Євро-2012) спонукало популяризувати українську національну кухню не тільки серед українців, а й серед закордонних гостей – футбольних фанатів.

Тому УКАБ спільно з аграрним міністерством вирішили провести всеукраїнський конкурс «Смакуй, Країно!» і визначити національне меню та національне блюдо українців.

З 15 лютого по 15 березня в оргкомітет конкурсу шанувальники кулінарної справи надсилали рецепти страв, які, на їхню думку, можна вважати національними. Усього організатори отримали більше тисячі різних рецептів страв з різних куточків країни і навіть з-за кордону. Спеціально створена комісія з провідних істориків, етнографів, рестораторів і шеф-кухарів обрала десять найдостойніших називатися національними.

За їхніми оцінками, національне меню України складається з цих страв:

  1. Борщ український
  2. Капусняк запорізький
  3. Холодець
  4. Сало з часником
  5. Деруни (тертухи) традиційні
  6. Ковбаса домашня
  7. Налисники з сиром
  8. Порося запечене з гречаною кашею
  9. Вареники з капустою та грибами
  10. Пиріг з яблуками

І з цим важко не погодитися. Якщо, звісно, ви – українець або українка. Сформоване національне меню України буде запропоновано в мережі ресторанів-партнерів конкурсу у містах України, що прийматимуть матчі Євро-2012: Київ, Донецьк, Львів та Харків.

Крім того, профільний міністр Микола Присяжнюк і президент УКАБ Алекс Ліссітса оголосили старт голосуванню за кращу національну страву України. Рецепти-фіналісти першого етапу конкурсу опубліковані на офіційному сайті конкурсу «Смакуй, Країно!». І кожен бажаючий завдяки Інтернету або смс-голосуванню обиратиме одну страву, яка згодом може виявитися переможцем. До речі, автор рецепту має шанс отримати грошовий приз, адже фонд конкурсу складає сто тисяч гривень.

Нині всеукраїнський конкурс «Смакуй, Країно!» - поки що єдиний загальнонаціональний конкурс, мета якого – популяризувати українську національну кухню та підтримати вітчизняного виробника продуктів харчування.

Олексій ПАЩЕНКО





Схожі новини
  • Про виставку-конкурс «Виноградний калейдоскоп»
  • Олександр Сень: «Популяризація української кухні сприятиме покращенню здоров’я нації»
  • Українцям найбільше смакує сало з часником - конкурс «Смакуй, Країно!»Перегляд Редагувати
  • Україна визначилась із національним меню
  • Україна серед учасників ЄВРО лідирує по споживанню молока та меду

  • Додати комментар
    reload, if the code cannot be seen

    Забороняється використовувати не нормативну лексику, принижувати інших користувачів, розміщувати посилання на сторонні сайти, та додавати рекламу в коментарях.