Багато з іноземців, кому довелося побувати в Україні й покуштувати українських страв, повернулися на батьківщину з думкою, що в цій країні розуміються на смачній і корисній їжі завжди і будь-де: чи то у столичному ресторані, чи у провінційному кафе. Україна є дійсно райським місцем для любителів смачно попоїсти.
Головна особливість, яку має національна кухня України, - це приготування страв тільки зі свіжих продуктів. Традиційно українська кухня переважно використовує варіння, тушкування та випікання м’яса чи овочів. Навіть козаки, підстреливши дичину, прагнули зварити з неї юшку, а не підсмажити на рожні, що більш властиве німцям, наприклад. Тому місцем приготування їжі й домашнім вогнищем у нас вважалася «піч» (вогнище закритого типу). Тож наша українська кухня - це такий само спадок народу, як мова, література, музика. Ним варто пишатися. У нас, здається, є шанс зайвий раз нагадати про свої улюблені смаки. Вже незабаром. На Євро-2012. Принаймні так вважають в УКАБ і Мінагрополітики.
Днями президент асоціації «Український клуб аграрного бізнесу» Алекс Ліссітса і міністр агрополітики Микола Присяжнюк вперше презентували визнане національне меню Україні. Вони представили десять найпопулярніших і найбільш традиційних українських страв, рецепти яких були відібрані спеціальною комісією з понад тисячі, надісланих в рамках першого етапу всеукраїнського конкурсу «Смакуй, Країно!».
Саме наближення знакової для України події – чемпіонату Європи з футболу (Євро-2012) спонукало популяризувати українську національну кухню не тільки серед українців, а й серед закордонних гостей – футбольних фанатів.
Тому УКАБ спільно з аграрним міністерством вирішили провести всеукраїнський конкурс «Смакуй, Країно!» і визначити національне меню та національне блюдо українців.
З 15 лютого по 15 березня в оргкомітет конкурсу шанувальники кулінарної справи надсилали рецепти страв, які, на їхню думку, можна вважати національними. Усього організатори отримали більше тисячі різних рецептів страв з різних куточків країни і навіть з-за кордону. Спеціально створена комісія з провідних істориків, етнографів, рестораторів і шеф-кухарів обрала десять найдостойніших називатися національними.
За їхніми оцінками, національне меню України складається з цих страв:
І з цим важко не погодитися. Якщо, звісно, ви – українець або українка. Сформоване національне меню України буде запропоновано в мережі ресторанів-партнерів конкурсу у містах України, що прийматимуть матчі Євро-2012: Київ, Донецьк, Львів та Харків.
Крім того, профільний міністр Микола Присяжнюк і президент УКАБ Алекс Ліссітса оголосили старт голосуванню за кращу національну страву України. Рецепти-фіналісти першого етапу конкурсу опубліковані на офіційному сайті конкурсу «Смакуй, Країно!». І кожен бажаючий завдяки Інтернету або смс-голосуванню обиратиме одну страву, яка згодом може виявитися переможцем. До речі, автор рецепту має шанс отримати грошовий приз, адже фонд конкурсу складає сто тисяч гривень.
Нині всеукраїнський конкурс «Смакуй, Країно!» - поки що єдиний загальнонаціональний конкурс, мета якого – популяризувати українську національну кухню та підтримати вітчизняного виробника продуктів харчування.
Олексій ПАЩЕНКО