Аграрний тиждень. Україна
» » Є ТАКА ПРОФЕСІЯ – ДЕГУСТАТОР
» » Є ТАКА ПРОФЕСІЯ – ДЕГУСТАТОР

    Є ТАКА ПРОФЕСІЯ – ДЕГУСТАТОР


    Дегустатор – фах для обдарованих рідкісним хистом. Я зміг у цьому пересвідчитися, взявши участь у засіданні Центральної дегустаційної комісії. Виявляється, дегустувати варені ковбаси, сосиски, балики чи буженіну, чітко визначаючи параметри смаку, консистенції, запаху, можуть лише одиниці. Здатністю відчувати те, що для інших недоступно, як я переконався, досконало володіють технологи підприємств. А у поєднанні з мистецтвом сенсорного аналізу (є такий), саме люди цієї професії створюють для нас різні делікатеси.

    На сьогодні в системі Мінагрополітики є дві центральні дегустаційні комісії (ЦДК). Одна – з оцінки морозива, інша – м'ясної та молочної продукції. Остання працює згідно з положенням «Про центральну галузеву дегустаційну комісію з оцінки якості м'ясо-молочних продуктів у системі Міністерства аграрної політики України» та Інструкцією про порядок проведення оцінки якості м'ясо-молочних продуктів.
    До складу комісії входять спеціалісти всіх міністерств і відомств, причетних до якості та безпеки харчової продукції. Це, наприклад, представники Держспоживстандарту, Асоціації українських виробників "Морозиво і заморожені продукти", Департаменту ринків продукції тваринництва, Державного департаменту ветеринарної медицини, Департаменту державного санітарно-епідеміологічного нагляду Міністерства охорони здоров'я України. І хоча за законом будь-яке підприємство або асоціація може мати у своїй структурі дегустаційну комісію, головною перевагою центральних є винятково високий рівень представництва і кваліфікації фахівців.
    Згідно із положенням про ЦДК конкурс може бути відкритим, закритим і змішаним. Порядок проведення конкурсу визначається безпосередньо перед його початком обов'язковим голосуванням. За рішенням членів ЦДК нинішнє засідання було закритим. Тобто дегустатори, скуштувавши шматочок зразка продукції, заповнювали відповідний формуляр. Якості зразків між собою не обговорювали. Кожен із 17 членів ЦДК поставив на дегустаційному листі свій бал для кожної позиції.
    Як поділився з нами Ігор Бартковський, президент Асоціації "Українське морозиво", зазвичай члени комісії віддають перевагу закритому голосуванню. За таких умов комбінат-виробник залишається невідомим, а кожний вид продукції, що надається для висновку, отримує цифровий шифр.
    Коли ж конкурс завершується, і по кожній позиції підбито загальний підсумок, довірені члени комісії, відповідальні за шифрування, оприлюднюють інформацію про завод і ступінь відзнаки, на який заслуговує продукція. Результати цієї дегустації стануть відомі вже до кінця тижня. Втім, члени ЦДК із сумом висловили загальне враження: м'ясна продукція бажає бути значно кращою, надто ж – варені ковбаси.

    Дмитро ПЕКАРЧУК.





    Схожі новини
  • В Україні створили умови для виробництва якісної продукції харчування
  • Укрпродукцію птахівництва від виходу на євроринок відділяють формальні процедури
  • Дітям – якісне дитяче харчування
  • Україна – Латвія
  • ДЕРЖСТАНДАРТИ ТРЕБА РОЗРОБЛЯТИ РАЗОМ

  • Додати комментар
    Кликните на изображение чтобы обновить код, если он неразборчив

    Забороняється використовувати не нормативну лексику, принижувати інших користувачів, розміщувати посилання на сторонні сайти, та додавати рекламу в коментарях.

Фотозвіти
Новини техніки
Рослинництво
Тваринництво
Відео

Є ТАКА ПРОФЕСІЯ – ДЕГУСТАТОР


Дегустатор – фах для обдарованих рідкісним хистом. Я зміг у цьому пересвідчитися, взявши участь у засіданні Центральної дегустаційної комісії. Виявляється, дегустувати варені ковбаси, сосиски, балики чи буженіну, чітко визначаючи параметри смаку, консистенції, запаху, можуть лише одиниці. Здатністю відчувати те, що для інших недоступно, як я переконався, досконало володіють технологи підприємств. А у поєднанні з мистецтвом сенсорного аналізу (є такий), саме люди цієї професії створюють для нас різні делікатеси.

На сьогодні в системі Мінагрополітики є дві центральні дегустаційні комісії (ЦДК). Одна – з оцінки морозива, інша – м'ясної та молочної продукції. Остання працює згідно з положенням «Про центральну галузеву дегустаційну комісію з оцінки якості м'ясо-молочних продуктів у системі Міністерства аграрної політики України» та Інструкцією про порядок проведення оцінки якості м'ясо-молочних продуктів.
До складу комісії входять спеціалісти всіх міністерств і відомств, причетних до якості та безпеки харчової продукції. Це, наприклад, представники Держспоживстандарту, Асоціації українських виробників "Морозиво і заморожені продукти", Департаменту ринків продукції тваринництва, Державного департаменту ветеринарної медицини, Департаменту державного санітарно-епідеміологічного нагляду Міністерства охорони здоров'я України. І хоча за законом будь-яке підприємство або асоціація може мати у своїй структурі дегустаційну комісію, головною перевагою центральних є винятково високий рівень представництва і кваліфікації фахівців.
Згідно із положенням про ЦДК конкурс може бути відкритим, закритим і змішаним. Порядок проведення конкурсу визначається безпосередньо перед його початком обов'язковим голосуванням. За рішенням членів ЦДК нинішнє засідання було закритим. Тобто дегустатори, скуштувавши шматочок зразка продукції, заповнювали відповідний формуляр. Якості зразків між собою не обговорювали. Кожен із 17 членів ЦДК поставив на дегустаційному листі свій бал для кожної позиції.
Як поділився з нами Ігор Бартковський, президент Асоціації "Українське морозиво", зазвичай члени комісії віддають перевагу закритому голосуванню. За таких умов комбінат-виробник залишається невідомим, а кожний вид продукції, що надається для висновку, отримує цифровий шифр.
Коли ж конкурс завершується, і по кожній позиції підбито загальний підсумок, довірені члени комісії, відповідальні за шифрування, оприлюднюють інформацію про завод і ступінь відзнаки, на який заслуговує продукція. Результати цієї дегустації стануть відомі вже до кінця тижня. Втім, члени ЦДК із сумом висловили загальне враження: м'ясна продукція бажає бути значно кращою, надто ж – варені ковбаси.

Дмитро ПЕКАРЧУК.





Схожі новини
  • В Україні створили умови для виробництва якісної продукції харчування
  • Укрпродукцію птахівництва від виходу на євроринок відділяють формальні процедури
  • Дітям – якісне дитяче харчування
  • Україна – Латвія
  • ДЕРЖСТАНДАРТИ ТРЕБА РОЗРОБЛЯТИ РАЗОМ

  • Додати комментар
    Кликните на изображение чтобы обновить код, если он неразборчив

    Забороняється використовувати не нормативну лексику, принижувати інших користувачів, розміщувати посилання на сторонні сайти, та додавати рекламу в коментарях.