Молочна галузь України, без сумніву, може стати візитною карткою переробної промисловості України, знаною не лише в нашій країні, але й за її межами, як переконані фахівці Асоціації «Український клуб аграрного бізнесу».
Теоретично, запевняє УКАБ, Україна має все необхідне для розвитку молочної індустрії, починаючи від ресурсів кормової бази в цілому, і закінчуючи традиціями молокопереробки та доступом до новітніх світових технологій в цій галузі.
Та реальний стан речей у молочній галузі України ще далекий від потенційно можливого. Кожен небайдужий усвідомлює той ряд проблем, що постають як перед виробниками молочної сировини, так і перед переробними підприємствами. Це стосується негативної тенденції поголів’я молочного стада, дрібнотоварної структури виробництва молока, недосконалості технологій утримання, годівлі та доїння, що, відповідно, призводить до отримання молочної сировини низької якості. Крім того, існуюча система якості та безпечності продукції потребує удосконалення та подальшої її гармонізації з визнаними світовими системами.
Саме низка питань, серед яких і вищезазначені, що турбують не лише працівників молокопереробної галузі, але й урядовців, спонукали широке коло спеціалістів: як науковців, так і представників підприємств галузі підійти до вирішення існуючих проблем комплексно.
З цією метою Асоціація «Український клуб аграрного бізнесу» вперше пропонує до уваги читачів спеціалізоване видання «Молочна та молокопереробна промисловість. Україна-2007».
У книзі висвітлено різноманітні аспекти розвитку молочної галузі, її сучасний стан та перспективи розвитку. Серед основних варто відмітити, зокрема, стан сировинного забезпечення молокопереробних підприємств, споживання молока та молокопродуктів, зовнішню торгівлю молочною продукцією, аспекти якості сировини та готової продукції, законодавчу базу галузі тощо.