Зростання цін на продовольство в Європейському союзі в жовтні 2012 року у порівняні з відповідним місяцем попереднього року становило 2,6%, в той час як в Україні за цей же період ціни на продовольство знизились на 2,1%. Про це зазначили в асоціації «Український клуб аграрного бізнесу».
Як зазначили експерти УКАБ із посиланням на дані Європейської Комісії, найбільший внесок у продовольчу інфляцію в ЄС зробили хліб та зернові культури (підвищення цін на 2,1%), м'ясо (+3,8%), молоко сир та яйця (+1,5%), цукор (+3,4%), олії та жири (+0,2%). Таким чином, зміна цін на всі основні продукти харчування була позитивною.
Натомість, в Україні в січні-листопаді 2012 року у порівнянні з відповідним періодом попереднього року зросли ціни на м'ясо і м’ясопродукти (+7,6%), хліб (+5,4%), молоко сир та яйця (+3,1%), натомість, ціни на овочі знизились на 47,2%, на цукор – на 29,8%, на фрукти – на 5,7%.
Експерти УКАБ пояснюють зростання цін на зернову та тваринницьку продукцію значним зростанням собівартості виробництва зерна і кормів під впливом погодних умов, коли в степових областях врожайність зерна становила в 2012 році 15-18 ц/га замість очікуваної 25-30 ц/га.
«Агропромисловий сектор України в 2012 році виявився заручником зростання цін на ресурси аграрного виробництва на 8,5%, з одного боку, і зниження цін на продовольство на 2,1 – з іншого», − констатує генеральний директор УКАБ Володимир Лапа. Як наслідок, рівень рентабельності роботи сільгосппідприємств може знизитись із 18,8% в 2011 році до 10-12% в 2012 році. В УКАБ підкреслюють, що в таких умовах важливо не погіршувати рамкові умови роботи в АПК, зокрема в частині податкових стимулів для галузі та обсягів її бюджетної підтримки.