Аграрний тиждень. Україна
» » Антибіотики. Потьмяніння після зоряного часу
» » Антибіотики. Потьмяніння після зоряного часу

    Антибіотики. Потьмяніння після зоряного часу


    Пеніцилін, як один із перших антибактеріальних засобів, почали запроваджувати в широку медичну практику 1943 року. І одразу ж цей препарат набув слави переможця над багатьма інфекційними хворобами. Винахід пеніциліну назвали революцією в медицині.

    І дійсно, мільйони поранених на фронтах Другої Світової пеніцилін врятував від смерті. Дотоді ж не було ефективних засобів боротьби з мікробами, що потрапляли в організм людини з кулями та уламками снарядів. Не мали чим зарадити медики й у боротьбі зі стафілококовими інфекціями, що спричиняють остеомієліт (ця хвороба ще в дитинстві «покалічила» Геббельса і всадила в інвалідне крісло Рузвельта), менінгіт, пневмонію, септицемію, інфекційний артрит, ендокардит, бронхіт, фурункульоз, мастит тощо.

    І як тільки у лікарів з’явився пеніцилін та його похідні, хвороби, які ще вчора забирали здроров’я і життя в мільйонів людей, відступили. Антибіотики пробили захисну мембранну оболонку патогенних мікробів і прорвалися всередину їхніх клітин. А далі? Кожен антибіотик має свій вибірковий метод знищення клітин бактерії. Одні впливають на біосинтез білку, інші виводять життєво необхідні для клітин патогенних мікробів елементи, або руйнують складові клітини. Зокрема, пеніцилін так змінює біосинтез білку захисної стінки бактеріальної клітини, що та втрачає міцність, розривається, вміст клітини буквально «витікає» й вона гине.

    Із запровадженням в лікувальну практику антибіотика стрептоміцину навчилися долати туберкульоз.

    Антибактеріальні препарати масово почали виготовляти синтетичним шляхом. Вони буквально увірвалися в моду. Лікарі призначали синтетичні антимікробні ліки за першої ж нагоди, особливо не переймаючись детальними дослідженнями й реальними потребами…

    І тут, як сніг на голову – резистентність. Цебто патогенні мікроби навчилися прилаштовуватися до дії антибіотиків, перетворюючись в стійкі до них штами. Виявилося, що перемогу над багатьма патогенними мікроорганізмами святкували завчасно. Не забарилися знову нагадати про себе менінгіт, остеомієліт, пневмонія та інші «переможені» хвороби. Усе частіше ігнорувала стрептоміцин і паличка Коха, спричиняючи туберкульоз. Сьогодні медики України неабияк стурбовані загрозою епідемії цієї зловісної хвороби.

     

    Для тварин хімічна «панацея» інколи безсила

    До речі, вже за перших років запровадження пеніциліну, вчені з’ясували, що лікувати цім засобом більшість ссавців безглуздо. Адже їхні клітини мають зовсім не таку як у людей оболонку: вони не містять пептидоглікани, на які діє пеніцилін. Наразі хімічні антибактеріальні препарати для лікування тварин у багатьох випадках взагалі не потрібні. Організм багатьох ссавців здатен виро***ти власні антибіотики природним шляхом. Один з них – чудодійний лізоцим. Цієї протимікробної речовини чимало в слині тварини. Зверніть увагу, як швидко загоюються рани свійських тварин після зализування…  

             Токсичність та побічна дія багатьох антибактеріальних препаратів, особливо синтезованих хімічним шляхом, примусила багатьох лікарів переглянути своє ставлення до модної «панацеї». Виявляється, одні антибіотики завдають шкоду печінці та сечовій системі, інші – порушують нормальну мікробну флору кишечника, спричиняючи шлунково-кишкові розлади й сприяючи вторинним інфекціям, треті – руйнують еритроцити. І це ще не все…

     

               Синтетичні антибіотики – не їжа!

          Деякі сучасні керівники господарств, що спеціалізуються на тваринництві, теж занадто й нерозумно захопилися антибіотиками. Вони винайшли свою рецептуру «оздоровлення» худоби та птиці. Без консультації з лікарями ветеринарної медицини ці «винахідники» щедро додають антибактеріальні препарати в кормові суміші, аби прискорити ріст й скоротити терміни відгодівлі. На жаль, у гонитві за прибутком горе-господарі не замислюються над побічними ефектами. Неконтрольована відгодівля антибіотиками навпаки призводить до розповсюдження патогенних мікроорганізмів, що набувають резистентності до дії антибіотиків. Вживання продуктів від сільгосппідприємств, де практикують атибіотичні корми, є небезпечним для здоровя людини…

    Але ж можна і без звичайних антибіотиків відгодовувати худобу та птицю. І поголів’я здоровішим буде, й омріяного зростання ваги досягнете…  

     

           Порятунок у єднанні з природою

    Пробіотики. Вони йдуть на зміну уславленим антибіотикам. Це бактеріальні препарати з живих мікробних культур, представників нормофлори кишечнику. Пробіотики не спричиняють побічних реакцій, не мають протипоказань. Оздоровчі властивості їх полягають в антагоністичній активності проти патогенних мікробів та їх метаболітів, у створенні сприятливих умов для мікрофлори шлунково-кишкового тракту, у забезпеченні організму біологічно-активними речовинами, що покращують процеси життєдіяльності та підвищують імунітет.

    Так, пробіотики починають лікувати організм зі шлунково-кишкового тракту, адже більшість інфекцій саме звідти починають захоплювати весь організм.

    Набагато більше про природні замінники хімічних антибіотиків знає директор ТОВ «СГП «Нива» (м. Євпаторія, АР Крим) Артур Карганян, адже саме це підприємство спеціалізується на виготовленні виключно біологічних препаратів для тваринництва та рослинництва. Артур Карленович погодився провести екскурсію біофабрикою «Нива» й принагідно посвятити нас у світ препаратів біологічного походження, які з успіхом витісняють всіляку хімію.

    - Артуре Карленовичу, як діють бактерицидні препарати природного походження?

    - Припустимо, ви маєте тваринницьку ферму чи птахофабрику. Під час годування, хочемо ми цього чи ні, але разом з кормами в організм тварини потрапляють бактерії, гриби і продукти їх метаболізму (токсини). Де ви бачили стерильні корми? Потенційні збудники захворювань мають пройти крізь шлунково-кишковий тракт, там розпочинається процес обміну речовин.

    У шлунку їжа піддається дії ферментів та активних речовин, що їх продукує організм. Далі відбувається реакція розкладання. Корисні речовини потрапляють у кров і розносяться з її потоками по всіх ділянках організму, використовуючись в подальшому як будівельний матеріал для створення нових клітин. У цьому процесі найважливіше, щоб патогенні мікроби не потрапили в кров й не розповсюдилися. Але, якщо хвороботворні бактерії вже у шлунку й підшукують собі місце на кров’яних кульках? Саме час їх не проґавити, зупинити, знешкодити.

    Втім, патогенні мікроби одразу ж не нагадають про себе. Вони спочатку зро***ть свою «чорну справу». А доки господар ферми помітить, що з коровою чи поросям «щось не те», доки ветеринар поставить діагноз – минатиме дорогоцінний час, хвороба прогресуватиме. Що далі? Стандартний рецепт: хімічно синтезовані антибіотики? Успіх складно гарантувати, а втім, побічні ефекти можуть і не забаритися. Розлад травлення, резистентність, погіршення показників крові тощо. Зрозуміла річ, усі продукти, що дає хвора тварина або птиця (м’ясо, молоко, яйця), не відповідатимуть стандартам якості.

    Та патогенним мікробам можна перегородити шлях до крові у біологічний спосіб. У природі все взаємопов’язане. Якщо розвивається певна хвороба – є природні регулятори, що працюють проти цієї хвороби. Наші препарати створені на основі мікроорганізмів, які виділені зі шлунково-кишкового тракту лося та глухаря. Розробками в цьому напрямі займаються провідні вчені Московського інституту ім. Сєвєрцева, Ужгородського національного університету та Кубанського аграрного інституту. Там навчилися виділяти люмінококи. ТОВ «СГП «Нива» й виготовляє препарати-пробіотики на основі цих штамів. Механізм їхньої дії полягає у «витісненні» зі шлунково-кишкового тракту патогенної мікрофлори за допомогою тих мікроорганізмів, що на таку дію спрямовані.

                                                                                         


     Володимир ШАПОВАЛОВ

     

    Продовження матаріалу читайте в наступному номері нашої газети.





    Схожі новини
  • Пробіотик Емпробіо® для підвищення рентабельності промислового птахівництва
  • Аграрії Чернігівщини переходять на біодобрива
  • На захисті вашого поголів’я - пробіотики
  • Безпека - у природі
  • Ера пробіотиків

  • Додати комментар
    reload, if the code cannot be seen

    Забороняється використовувати не нормативну лексику, принижувати інших користувачів, розміщувати посилання на сторонні сайти, та додавати рекламу в коментарях.

Антибіотики. Потьмяніння після зоряного часу


Пеніцилін, як один із перших антибактеріальних засобів, почали запроваджувати в широку медичну практику 1943 року. І одразу ж цей препарат набув слави переможця над багатьма інфекційними хворобами. Винахід пеніциліну назвали революцією в медицині.

І дійсно, мільйони поранених на фронтах Другої Світової пеніцилін врятував від смерті. Дотоді ж не було ефективних засобів боротьби з мікробами, що потрапляли в організм людини з кулями та уламками снарядів. Не мали чим зарадити медики й у боротьбі зі стафілококовими інфекціями, що спричиняють остеомієліт (ця хвороба ще в дитинстві «покалічила» Геббельса і всадила в інвалідне крісло Рузвельта), менінгіт, пневмонію, септицемію, інфекційний артрит, ендокардит, бронхіт, фурункульоз, мастит тощо.

І як тільки у лікарів з’явився пеніцилін та його похідні, хвороби, які ще вчора забирали здроров’я і життя в мільйонів людей, відступили. Антибіотики пробили захисну мембранну оболонку патогенних мікробів і прорвалися всередину їхніх клітин. А далі? Кожен антибіотик має свій вибірковий метод знищення клітин бактерії. Одні впливають на біосинтез білку, інші виводять життєво необхідні для клітин патогенних мікробів елементи, або руйнують складові клітини. Зокрема, пеніцилін так змінює біосинтез білку захисної стінки бактеріальної клітини, що та втрачає міцність, розривається, вміст клітини буквально «витікає» й вона гине.

Із запровадженням в лікувальну практику антибіотика стрептоміцину навчилися долати туберкульоз.

Антибактеріальні препарати масово почали виготовляти синтетичним шляхом. Вони буквально увірвалися в моду. Лікарі призначали синтетичні антимікробні ліки за першої ж нагоди, особливо не переймаючись детальними дослідженнями й реальними потребами…

І тут, як сніг на голову – резистентність. Цебто патогенні мікроби навчилися прилаштовуватися до дії антибіотиків, перетворюючись в стійкі до них штами. Виявилося, що перемогу над багатьма патогенними мікроорганізмами святкували завчасно. Не забарилися знову нагадати про себе менінгіт, остеомієліт, пневмонія та інші «переможені» хвороби. Усе частіше ігнорувала стрептоміцин і паличка Коха, спричиняючи туберкульоз. Сьогодні медики України неабияк стурбовані загрозою епідемії цієї зловісної хвороби.

 

Для тварин хімічна «панацея» інколи безсила

До речі, вже за перших років запровадження пеніциліну, вчені з’ясували, що лікувати цім засобом більшість ссавців безглуздо. Адже їхні клітини мають зовсім не таку як у людей оболонку: вони не містять пептидоглікани, на які діє пеніцилін. Наразі хімічні антибактеріальні препарати для лікування тварин у багатьох випадках взагалі не потрібні. Організм багатьох ссавців здатен виро***ти власні антибіотики природним шляхом. Один з них – чудодійний лізоцим. Цієї протимікробної речовини чимало в слині тварини. Зверніть увагу, як швидко загоюються рани свійських тварин після зализування…  

         Токсичність та побічна дія багатьох антибактеріальних препаратів, особливо синтезованих хімічним шляхом, примусила багатьох лікарів переглянути своє ставлення до модної «панацеї». Виявляється, одні антибіотики завдають шкоду печінці та сечовій системі, інші – порушують нормальну мікробну флору кишечника, спричиняючи шлунково-кишкові розлади й сприяючи вторинним інфекціям, треті – руйнують еритроцити. І це ще не все…

 

           Синтетичні антибіотики – не їжа!

      Деякі сучасні керівники господарств, що спеціалізуються на тваринництві, теж занадто й нерозумно захопилися антибіотиками. Вони винайшли свою рецептуру «оздоровлення» худоби та птиці. Без консультації з лікарями ветеринарної медицини ці «винахідники» щедро додають антибактеріальні препарати в кормові суміші, аби прискорити ріст й скоротити терміни відгодівлі. На жаль, у гонитві за прибутком горе-господарі не замислюються над побічними ефектами. Неконтрольована відгодівля антибіотиками навпаки призводить до розповсюдження патогенних мікроорганізмів, що набувають резистентності до дії антибіотиків. Вживання продуктів від сільгосппідприємств, де практикують атибіотичні корми, є небезпечним для здоровя людини…

Але ж можна і без звичайних антибіотиків відгодовувати худобу та птицю. І поголів’я здоровішим буде, й омріяного зростання ваги досягнете…  

 

       Порятунок у єднанні з природою

Пробіотики. Вони йдуть на зміну уславленим антибіотикам. Це бактеріальні препарати з живих мікробних культур, представників нормофлори кишечнику. Пробіотики не спричиняють побічних реакцій, не мають протипоказань. Оздоровчі властивості їх полягають в антагоністичній активності проти патогенних мікробів та їх метаболітів, у створенні сприятливих умов для мікрофлори шлунково-кишкового тракту, у забезпеченні організму біологічно-активними речовинами, що покращують процеси життєдіяльності та підвищують імунітет.

Так, пробіотики починають лікувати організм зі шлунково-кишкового тракту, адже більшість інфекцій саме звідти починають захоплювати весь організм.

Набагато більше про природні замінники хімічних антибіотиків знає директор ТОВ «СГП «Нива» (м. Євпаторія, АР Крим) Артур Карганян, адже саме це підприємство спеціалізується на виготовленні виключно біологічних препаратів для тваринництва та рослинництва. Артур Карленович погодився провести екскурсію біофабрикою «Нива» й принагідно посвятити нас у світ препаратів біологічного походження, які з успіхом витісняють всіляку хімію.

- Артуре Карленовичу, як діють бактерицидні препарати природного походження?

- Припустимо, ви маєте тваринницьку ферму чи птахофабрику. Під час годування, хочемо ми цього чи ні, але разом з кормами в організм тварини потрапляють бактерії, гриби і продукти їх метаболізму (токсини). Де ви бачили стерильні корми? Потенційні збудники захворювань мають пройти крізь шлунково-кишковий тракт, там розпочинається процес обміну речовин.

У шлунку їжа піддається дії ферментів та активних речовин, що їх продукує організм. Далі відбувається реакція розкладання. Корисні речовини потрапляють у кров і розносяться з її потоками по всіх ділянках організму, використовуючись в подальшому як будівельний матеріал для створення нових клітин. У цьому процесі найважливіше, щоб патогенні мікроби не потрапили в кров й не розповсюдилися. Але, якщо хвороботворні бактерії вже у шлунку й підшукують собі місце на кров’яних кульках? Саме час їх не проґавити, зупинити, знешкодити.

Втім, патогенні мікроби одразу ж не нагадають про себе. Вони спочатку зро***ть свою «чорну справу». А доки господар ферми помітить, що з коровою чи поросям «щось не те», доки ветеринар поставить діагноз – минатиме дорогоцінний час, хвороба прогресуватиме. Що далі? Стандартний рецепт: хімічно синтезовані антибіотики? Успіх складно гарантувати, а втім, побічні ефекти можуть і не забаритися. Розлад травлення, резистентність, погіршення показників крові тощо. Зрозуміла річ, усі продукти, що дає хвора тварина або птиця (м’ясо, молоко, яйця), не відповідатимуть стандартам якості.

Та патогенним мікробам можна перегородити шлях до крові у біологічний спосіб. У природі все взаємопов’язане. Якщо розвивається певна хвороба – є природні регулятори, що працюють проти цієї хвороби. Наші препарати створені на основі мікроорганізмів, які виділені зі шлунково-кишкового тракту лося та глухаря. Розробками в цьому напрямі займаються провідні вчені Московського інституту ім. Сєвєрцева, Ужгородського національного університету та Кубанського аграрного інституту. Там навчилися виділяти люмінококи. ТОВ «СГП «Нива» й виготовляє препарати-пробіотики на основі цих штамів. Механізм їхньої дії полягає у «витісненні» зі шлунково-кишкового тракту патогенної мікрофлори за допомогою тих мікроорганізмів, що на таку дію спрямовані.

                                                                                     


 Володимир ШАПОВАЛОВ

 

Продовження матаріалу читайте в наступному номері нашої газети.





Схожі новини
  • Пробіотик Емпробіо® для підвищення рентабельності промислового птахівництва
  • Аграрії Чернігівщини переходять на біодобрива
  • На захисті вашого поголів’я - пробіотики
  • Безпека - у природі
  • Ера пробіотиків

  • Додати комментар
    reload, if the code cannot be seen

    Забороняється використовувати не нормативну лексику, принижувати інших користувачів, розміщувати посилання на сторонні сайти, та додавати рекламу в коментарях.