Аграрний тиждень. Україна
» » Для підвищення врожайності овочевих культур
» » Для підвищення врожайності овочевих культур

    Для підвищення врожайності овочевих культур


    Чи можливо отримувати високі врожаї овочевих культур, не застосовуючи надмірно мінеральні добрива і хімічні засоби захисту рослин? Так. Про це вже подбали вчені-мікробіологи.

     

    Доцільність застосування мікробних препаратів для підвищення врожайності сільгоспкультур зумовлена різними чинниками. Зокрема, необхідно враховувати, що у прикореневій зоні, так званій ризосфері рослин, інтенсивно розмножуються мікроскопічні бактерії і гриби, де їх чисельність є на порядок вищою у порівнянні з ґрунтом без рослин.

    Ґрунтові мікроорганізми можуть бути як корисними, так і шкідливими. Корисні сприяють надходженню біологічного азоту з атмосферного повітря і постачають його рослинам, розчиняють важкодоступні для рослин сполуки фосфору, сприяють інтенсивнішому засвоєнню поживних речовин з ґрунту, продукують рістстимулювальні сполуки (ауксини, гібереліни), обмежують розвиток фітопатогенних організмів. Шкодочинні бактерії та гриби викликають захворювання рослин, можуть пригнічувати їх ріст і розвиток за рахунок продукування фітотоксичних сполук.

    Забезпечити рослину необхідними мікроорганізмами, аби вона найбільш повно реалізувала свій потенціал щодо продуктивності – це і є метою застосування мікробних препаратів.

    Дослідженнями доведено: при застосуванні біопрепаратів у овочах накопичується менше нітратів у порівнянні із застосуванням міндобрив. Це обумовлено тим, що при бактеризації азотні сполуки залучаються до метаболізму і входять до складу складних органічних сполук. До того ж, така продукція, як правило, містить більше вітамінів. Отже, такі овочі, потрапляючи на наш стіл, є кориснішими, бо у технології їх вирощування застосовували біопрепарати.

    Окрема група - препарати для захисту овочевих культур від збудників хвороб і шкідників. Їх перевагою є те, що вони не спричиняють негативного впливу на оточуюче середовище. При застосуванні біопрепаратів виключено накопичення у овочах шкідливих хімічних сполук, які є основою сучасних пестицидів.

    В Україні пропонується для використання у агровиробництві понад 20 найменувань біопрепаратів для овочівництва як вітчизняних, так і закордонних розробок. Незабаром на ринок вийдуть нові мікробні препарати, створені в Інституті сільськогосподарської мікробіології та агропромислового виробництва НААН.

    Біогран – біопрепарат поліфункціональної дії, який виготовляється у гранульованій формі. Підвищує активність азотфіксації, поліпшує фосфорне живлення рослин, стимулює їх ріст і розвиток.

    АБТ – бактеріальний препарат, в якому бактерії роду Azotobacter знаходяться у стані спокою – у формі цист. Він має подовжений термін зберігання, а бактерії, потрапляючи в несприятливі умови (наприклад, при посусі), залишаються життєздатними. Біопрепарат має рістстимулювальний ефект, підсилює активність азотфіксації в кореневій зоні рослин, стримує розвиток фітопатогенних грибів і бактерій. Бактеризація овочевих культур сприяє підвищенню урожайності капусти білоголової, цибулі городньої, моркви, помідорів, кабачків та інших культур. Приріст урожайності при цьому складає від 8 до 27% (табл.).

    Таблиця

    Ефективність бактеризації овочевих культур

    Культура

    Урожайність, т/га

    Приріст урожайності

    Без бактеризації

    З бактеризацією

    т/га

    %

    Капуста білоголова

    21,1

    25,3

    4,2

    20

    Цибуля городня

    19,1

    24,3

    5,2

    27

    Морква

    21,8

    24,3

    2,2

    12

    Помідор

    32,1

    34,7

    2,6

    8

    Кабачок

    26,3

    30,3

    4,0

    15

     

     

     

    Без бактеризації

    З бактеризацією

    Рослини цибулі городньої у фазі трьох листків

     

     

    Отже, використання мікробних препаратів у технологіях вирощування овочів сприяє отриманню додаткової якісної продукції. Особливу увагу на біопрепарати варто звернути агровиробникам, які працюють за принципами органічного землеробства.

     

    Сергій КОЗАР,

    кандидат с.-г. наук,

    Інститут сільськогосподарської мікробіології та агропромислового виробництва НААН

     





    Схожі новини
  • Мікробні препарати для сільськогосподарських культур
  • Мікробний препарат Діазофіт у технології вирощування зернових культур
  • Особливості вирощування ячменю ярого при застосуванні Мікрогуміну
  • Мікробіологічний засіб підвищення продуктивності пшениці озимої та ріпаку озимого
  • ЕФЕКТИВНІ АГРАРНІ ТЕХНОЛОГІЇ МОЖУТЬ БУТИ НЕДОРОГИМИ

  • Додати комментар
    Кликните на изображение чтобы обновить код, если он неразборчив

    Забороняється використовувати не нормативну лексику, принижувати інших користувачів, розміщувати посилання на сторонні сайти, та додавати рекламу в коментарях.

Для підвищення врожайності овочевих культур


Чи можливо отримувати високі врожаї овочевих культур, не застосовуючи надмірно мінеральні добрива і хімічні засоби захисту рослин? Так. Про це вже подбали вчені-мікробіологи.

 

Доцільність застосування мікробних препаратів для підвищення врожайності сільгоспкультур зумовлена різними чинниками. Зокрема, необхідно враховувати, що у прикореневій зоні, так званій ризосфері рослин, інтенсивно розмножуються мікроскопічні бактерії і гриби, де їх чисельність є на порядок вищою у порівнянні з ґрунтом без рослин.

Ґрунтові мікроорганізми можуть бути як корисними, так і шкідливими. Корисні сприяють надходженню біологічного азоту з атмосферного повітря і постачають його рослинам, розчиняють важкодоступні для рослин сполуки фосфору, сприяють інтенсивнішому засвоєнню поживних речовин з ґрунту, продукують рістстимулювальні сполуки (ауксини, гібереліни), обмежують розвиток фітопатогенних організмів. Шкодочинні бактерії та гриби викликають захворювання рослин, можуть пригнічувати їх ріст і розвиток за рахунок продукування фітотоксичних сполук.

Забезпечити рослину необхідними мікроорганізмами, аби вона найбільш повно реалізувала свій потенціал щодо продуктивності – це і є метою застосування мікробних препаратів.

Дослідженнями доведено: при застосуванні біопрепаратів у овочах накопичується менше нітратів у порівнянні із застосуванням міндобрив. Це обумовлено тим, що при бактеризації азотні сполуки залучаються до метаболізму і входять до складу складних органічних сполук. До того ж, така продукція, як правило, містить більше вітамінів. Отже, такі овочі, потрапляючи на наш стіл, є кориснішими, бо у технології їх вирощування застосовували біопрепарати.

Окрема група - препарати для захисту овочевих культур від збудників хвороб і шкідників. Їх перевагою є те, що вони не спричиняють негативного впливу на оточуюче середовище. При застосуванні біопрепаратів виключено накопичення у овочах шкідливих хімічних сполук, які є основою сучасних пестицидів.

В Україні пропонується для використання у агровиробництві понад 20 найменувань біопрепаратів для овочівництва як вітчизняних, так і закордонних розробок. Незабаром на ринок вийдуть нові мікробні препарати, створені в Інституті сільськогосподарської мікробіології та агропромислового виробництва НААН.

Біогран – біопрепарат поліфункціональної дії, який виготовляється у гранульованій формі. Підвищує активність азотфіксації, поліпшує фосфорне живлення рослин, стимулює їх ріст і розвиток.

АБТ – бактеріальний препарат, в якому бактерії роду Azotobacter знаходяться у стані спокою – у формі цист. Він має подовжений термін зберігання, а бактерії, потрапляючи в несприятливі умови (наприклад, при посусі), залишаються життєздатними. Біопрепарат має рістстимулювальний ефект, підсилює активність азотфіксації в кореневій зоні рослин, стримує розвиток фітопатогенних грибів і бактерій. Бактеризація овочевих культур сприяє підвищенню урожайності капусти білоголової, цибулі городньої, моркви, помідорів, кабачків та інших культур. Приріст урожайності при цьому складає від 8 до 27% (табл.).

Таблиця

Ефективність бактеризації овочевих культур

Культура

Урожайність, т/га

Приріст урожайності

Без бактеризації

З бактеризацією

т/га

%

Капуста білоголова

21,1

25,3

4,2

20

Цибуля городня

19,1

24,3

5,2

27

Морква

21,8

24,3

2,2

12

Помідор

32,1

34,7

2,6

8

Кабачок

26,3

30,3

4,0

15

 

 

 

Без бактеризації

З бактеризацією

Рослини цибулі городньої у фазі трьох листків

 

 

Отже, використання мікробних препаратів у технологіях вирощування овочів сприяє отриманню додаткової якісної продукції. Особливу увагу на біопрепарати варто звернути агровиробникам, які працюють за принципами органічного землеробства.

 

Сергій КОЗАР,

кандидат с.-г. наук,

Інститут сільськогосподарської мікробіології та агропромислового виробництва НААН

 





Схожі новини
  • Мікробні препарати для сільськогосподарських культур
  • Мікробний препарат Діазофіт у технології вирощування зернових культур
  • Особливості вирощування ячменю ярого при застосуванні Мікрогуміну
  • Мікробіологічний засіб підвищення продуктивності пшениці озимої та ріпаку озимого
  • ЕФЕКТИВНІ АГРАРНІ ТЕХНОЛОГІЇ МОЖУТЬ БУТИ НЕДОРОГИМИ

  • Додати комментар
    Кликните на изображение чтобы обновить код, если он неразборчив

    Забороняється використовувати не нормативну лексику, принижувати інших користувачів, розміщувати посилання на сторонні сайти, та додавати рекламу в коментарях.