Аграрний тиждень. Україна
» » КРАСИВЕ І КОРИСНЕ
» » КРАСИВЕ І КОРИСНЕ

    КРАСИВЕ І КОРИСНЕ


    altУ світі, мабуть, нема культурної рослини, оспіваної і згадуваної більше, ніж виноградна лоза. Її зображення знаходять у малюнках, зроблених людьми найдревніших цивілізацій. Вже у Давній Греції існувала легенда, що цю рослину бог Ампелос приніс із зниклої Атлантиди. Він же нібито і розповсюдив її у Криму. Тоді у стародавніх Херсонесі (нинішній Севастополь), Пантикапеї (Керч), Ольвії (Миколаївська область) ще за часів древніх греків давили виноград і виро***ли з його соку вино. З тих сивих давен і бере початок українське виноробство.   В Україні виноград є уособленням життя, його незнищенності, родючості, сім'ї. Зображеннями соковитих грон і лози рясніли українські вишиванки, рушники, килими. Глиняний посуд так само оздоблювали елементами листя й ягід винограду, що свідчить про велику популярність та повагу до цієї рослини і продуктів з неї. Відомо, що багато столітть тому поступово почали завойовувати світ кримські вина. За радянських часів саме Україна давала десяту частину всього виробленого у колишньому Союзі вина, тому зуміла зайняти своє гідне місце серед виноробних держав планети. На жаль, кампанія боротьби з алкоголізмом у середині 80-х років минулого століття призвела до винищення частини виноградних плантацій. Під ніж протиалкогольної терапії потрапили промислові насадження тих виногосподарств, керівники яких не хотіли бачити особливої перспективи розвитку культури, а просто ретельно виконувати не зовсім продумане радянське рішення. По всій території СРСР, у тому числі в Криму та Закарпатті, винищували сотні гектарів оспіваної поетами лози. Тому сьогодні такі відомі марки вин як «Троянда Закарпаття» чи «Мускат білий червоного каменю» випускаються надзвичайно мізерними партіями. Адже виноград, з якого виготовлялись ці вина, вирощувався на живописних гірських схилах. І особливий смаковий букет грона набирали завдяки неповторному поєднанню ґрунту, вологи, повітря і сонця. Тепер на більшості цих схилів «ростуть» маєтки сучасних українських олігархів... Втім, на щастя, складний етап у історії галузі вже позаду. Нині, зусиллями українських виноробів, вітчизняне виноградарство виходить із кризи. Завдяки фінансовій підтримці держави тільки за останні роки в Криму, Одеській, Миколаївській, Закарпатській та інших областях насаджено 40 тисяч гектарів молодих виноградників. А це означає, що кожен з нас невдовзі отримає, перш за все, смачну і корисну фруктову продукцію.          Відомо, що ягоди і сік винограду славляться своєю лікувальною силою, смаковою і харчовою цінністю. В них багато глюкози та фруктози. Ягоди містять чимало винної, яблучної та інших органічних кислот, мінеральних речовин, таких як фосфор, залізо, кальцій та інші. У винограді є білкові речовини, пектини, а також вітаміни А (каротин), В1 (аневрин), В2 (рибофлавін), С (аскорбінова кислота), В6 (адермін) і Р (цитрин).  Ці вітаміни, органічні кислоти й мікроелементи практично повністю зберігаються у чудовому напої, який люди здавна виготовляли з винограду. Тож вино так само має цілющі властивості. Варто пригадати хоча б факт двадцятирічної давнини: одразу після чорнобильської катастрофи вчені наполягли - і червоне сухе вино стало порятунком для десятків тисяч і киян, і тих відважних людей, які ліквідовували наслідки жахливої трагедії. Справа в тім, що якісне червоне вино виводить із організму радіактивні й токсичні речовини, солі важких металів. - Виноградна altaltaltaltлоза заслужила, щоб в Україні нарешті було започатковане національне свято винограду, - сказав на вечорі „Дорогами виноградної лози", організованому у Київському міському будинку вчителя за сприяння Міністерства аграрної політики України та Міжнародного благодійного центру співробітництва „Універсум", заступник начальника відділу розвитку садівництва, виноградарства та виноробства Мінагрополітики Віктор Костенко. Своєрідною спробою такого свята і став названий вечір. Гості клубів „Співуча родина" та шанувальників романсу стали першими слухачами великої мистецької програми. Всі виступи спеціалістів, мистецтвознавців і артистів були присячені саме винограду і вину. Свою ліричну пісню „Ніч, темна ніч", в якій згадка про кохання і келих гарного вина додають особливого емоційного забарвлення, представили поетеса Лариса Петрова та співачка Ірина Персанова. Радості, яку приносить вино, були присвячені й пісні у виконанні Вікторії Рожковської, Романа Походні, Інни Лещук, Наталі Потапенко, Володимира та Юлії Каденків. Піднесено виконували народну музику дует матері та сина - Ірини і Дмитра Головачів. До речі, Ірина вправно справляється зі скрипкою, а Дмитро досить віртуозно для свого юного віку грає на стародавньому народному наї (пан-флейта). Справжньою сенсацією вечора стали дует Ірми Тортори й Марії Леоне з Італії та майстерна гра на саксофоні юної Ганни Степанової з Одеси. І представники  виноробних підприємств, і організатори вечора, і музиканти прагнули головного - розповісти всім, хто завітав на згадуваний вечір, про давню-давню кільтуру планети, яку боги подарували людям на радість і на здоров'я. Про культуру вирощування винограду і створення насправді божественного напою - вина, яке потрібно вміти смакувати, отримуючи задоволення і насолоду. „У щастя людського два рівних є крила: троянди й виноград - красиве і корисне", - писав Максим Рильський. Проте виноград навіть altбез троянд дуже прикрашає людське життя, не кажучи вже про його користь. Тож садімо, плекаймо виноградну лозу, радіймо її сонячно-янтарним гронам. І вона віддячить нам сторицею.                                                                                                 

    alt

    Надія БЕРЕЗОВА 





    Схожі новини
  • Як відродити виноградарство
  • У Криму ухвалили Програму розвитку виноградарства й виноробства до 2025 року
  • Про вино і виноград
  • У Криму вимерзли на 60-90% персики, абрикоси, виноград і яблуні
  • «ВИНА Й НАПОЇ-2007» – ОРІЄНТИР НА ЯКІСТЬ

  • Додати комментар
    reload, if the code cannot be seen

    Забороняється використовувати не нормативну лексику, принижувати інших користувачів, розміщувати посилання на сторонні сайти, та додавати рекламу в коментарях.

КРАСИВЕ І КОРИСНЕ


altУ світі, мабуть, нема культурної рослини, оспіваної і згадуваної більше, ніж виноградна лоза. Її зображення знаходять у малюнках, зроблених людьми найдревніших цивілізацій. Вже у Давній Греції існувала легенда, що цю рослину бог Ампелос приніс із зниклої Атлантиди. Він же нібито і розповсюдив її у Криму. Тоді у стародавніх Херсонесі (нинішній Севастополь), Пантикапеї (Керч), Ольвії (Миколаївська область) ще за часів древніх греків давили виноград і виро***ли з його соку вино. З тих сивих давен і бере початок українське виноробство.   В Україні виноград є уособленням життя, його незнищенності, родючості, сім'ї. Зображеннями соковитих грон і лози рясніли українські вишиванки, рушники, килими. Глиняний посуд так само оздоблювали елементами листя й ягід винограду, що свідчить про велику популярність та повагу до цієї рослини і продуктів з неї. Відомо, що багато столітть тому поступово почали завойовувати світ кримські вина. За радянських часів саме Україна давала десяту частину всього виробленого у колишньому Союзі вина, тому зуміла зайняти своє гідне місце серед виноробних держав планети. На жаль, кампанія боротьби з алкоголізмом у середині 80-х років минулого століття призвела до винищення частини виноградних плантацій. Під ніж протиалкогольної терапії потрапили промислові насадження тих виногосподарств, керівники яких не хотіли бачити особливої перспективи розвитку культури, а просто ретельно виконувати не зовсім продумане радянське рішення. По всій території СРСР, у тому числі в Криму та Закарпатті, винищували сотні гектарів оспіваної поетами лози. Тому сьогодні такі відомі марки вин як «Троянда Закарпаття» чи «Мускат білий червоного каменю» випускаються надзвичайно мізерними партіями. Адже виноград, з якого виготовлялись ці вина, вирощувався на живописних гірських схилах. І особливий смаковий букет грона набирали завдяки неповторному поєднанню ґрунту, вологи, повітря і сонця. Тепер на більшості цих схилів «ростуть» маєтки сучасних українських олігархів... Втім, на щастя, складний етап у історії галузі вже позаду. Нині, зусиллями українських виноробів, вітчизняне виноградарство виходить із кризи. Завдяки фінансовій підтримці держави тільки за останні роки в Криму, Одеській, Миколаївській, Закарпатській та інших областях насаджено 40 тисяч гектарів молодих виноградників. А це означає, що кожен з нас невдовзі отримає, перш за все, смачну і корисну фруктову продукцію.          Відомо, що ягоди і сік винограду славляться своєю лікувальною силою, смаковою і харчовою цінністю. В них багато глюкози та фруктози. Ягоди містять чимало винної, яблучної та інших органічних кислот, мінеральних речовин, таких як фосфор, залізо, кальцій та інші. У винограді є білкові речовини, пектини, а також вітаміни А (каротин), В1 (аневрин), В2 (рибофлавін), С (аскорбінова кислота), В6 (адермін) і Р (цитрин).  Ці вітаміни, органічні кислоти й мікроелементи практично повністю зберігаються у чудовому напої, який люди здавна виготовляли з винограду. Тож вино так само має цілющі властивості. Варто пригадати хоча б факт двадцятирічної давнини: одразу після чорнобильської катастрофи вчені наполягли - і червоне сухе вино стало порятунком для десятків тисяч і киян, і тих відважних людей, які ліквідовували наслідки жахливої трагедії. Справа в тім, що якісне червоне вино виводить із організму радіактивні й токсичні речовини, солі важких металів. - Виноградна altaltaltaltлоза заслужила, щоб в Україні нарешті було започатковане національне свято винограду, - сказав на вечорі „Дорогами виноградної лози", організованому у Київському міському будинку вчителя за сприяння Міністерства аграрної політики України та Міжнародного благодійного центру співробітництва „Універсум", заступник начальника відділу розвитку садівництва, виноградарства та виноробства Мінагрополітики Віктор Костенко. Своєрідною спробою такого свята і став названий вечір. Гості клубів „Співуча родина" та шанувальників романсу стали першими слухачами великої мистецької програми. Всі виступи спеціалістів, мистецтвознавців і артистів були присячені саме винограду і вину. Свою ліричну пісню „Ніч, темна ніч", в якій згадка про кохання і келих гарного вина додають особливого емоційного забарвлення, представили поетеса Лариса Петрова та співачка Ірина Персанова. Радості, яку приносить вино, були присвячені й пісні у виконанні Вікторії Рожковської, Романа Походні, Інни Лещук, Наталі Потапенко, Володимира та Юлії Каденків. Піднесено виконували народну музику дует матері та сина - Ірини і Дмитра Головачів. До речі, Ірина вправно справляється зі скрипкою, а Дмитро досить віртуозно для свого юного віку грає на стародавньому народному наї (пан-флейта). Справжньою сенсацією вечора стали дует Ірми Тортори й Марії Леоне з Італії та майстерна гра на саксофоні юної Ганни Степанової з Одеси. І представники  виноробних підприємств, і організатори вечора, і музиканти прагнули головного - розповісти всім, хто завітав на згадуваний вечір, про давню-давню кільтуру планети, яку боги подарували людям на радість і на здоров'я. Про культуру вирощування винограду і створення насправді божественного напою - вина, яке потрібно вміти смакувати, отримуючи задоволення і насолоду. „У щастя людського два рівних є крила: троянди й виноград - красиве і корисне", - писав Максим Рильський. Проте виноград навіть altбез троянд дуже прикрашає людське життя, не кажучи вже про його користь. Тож садімо, плекаймо виноградну лозу, радіймо її сонячно-янтарним гронам. І вона віддячить нам сторицею.                                                                                                 

alt

Надія БЕРЕЗОВА 





Схожі новини
  • Як відродити виноградарство
  • У Криму ухвалили Програму розвитку виноградарства й виноробства до 2025 року
  • Про вино і виноград
  • У Криму вимерзли на 60-90% персики, абрикоси, виноград і яблуні
  • «ВИНА Й НАПОЇ-2007» – ОРІЄНТИР НА ЯКІСТЬ

  • Додати комментар
    reload, if the code cannot be seen

    Забороняється використовувати не нормативну лексику, принижувати інших користувачів, розміщувати посилання на сторонні сайти, та додавати рекламу в коментарях.