Аграрний тиждень. Україна
» » Енжіо впевнено і економно захищає посіви
» » Енжіо впевнено і економно захищає посіви

    Енжіо впевнено і економно захищає посіви


    Нарешті ми дочекалися весни, і незважаючи на ситуацію в країні, хлібороби відповідально розпочали весняно-польові роботи, щоб ми були з хлібом. Завдання спеціалістів компанії «Сингента» – допомогти аграріям ефективно і надійно захистити посіви від шкідливих організмів.

    Температурні умови минулої зими були некритичними, що сприяло успішній перезимівлі озимих зернових культур більш ніж на 96 % площ. Лише у деяких районах Південного Степу, де на посівах утворилася крижана кірка, частина слабких посівів ячменю озимого випала, та їх слід пересіяти після ревізії.

    Цей сезон відрізняється раннім відновленням весняної вегетації та наявністю продуктивної вологи в метровому шарі ґрунту на рівні середніх багаторічних значень, хоча в більшості областей України кількість опадів за зиму становила в середньому лише 65 % від багаторічних норм, а в деяких регіонах випало тільки 35–50 % норми.

    Отже, маємо більшість посівів озимини в доброму та задовільному стані, раннє ВВВ, середні запаси вологи. Таким чином, можемо попередньо прогнозувати гарний врожай озимих зернових сезону 2014 р., але для цього ще необхідно запланувати захисні заходи та дози добрив.

    Разом із посівами добре перезимували шкідники, і вже слід очікувати їх виходу з місць зимівлі та бути готовими до проведення захисних заходів. Активне потепління, яке ми спостерігаємо з другої декади березня, сприяє більш ранньому та тривалому в часі виходу зимуючих стадій шкідників. Крім цього, потрібно врахувати, що період вегетації озимих буде на 15–20 днів довшим саме внаслідок раннього ВВВ цієї весни. Отже, культурні рослини більш тривалий час, ніж зазвичай, піддаватимуться впливу шкідників.

    Щорічно останні спричинюють знищення від 10 до 30 % урожаю сільгоспкультур. На зернових культурах шкода проявляється в послабленні рослин, зараженні їх вірусними хворобами, погіршенні якості зерна. Виключення інсектицидів з системи захисту зведе нанівець всі витрати на насіння, пальне, добрива та інші ресурси.

    На озимих зернових культурах поширення і живлення шкідників почалося вже з осені 2013 р., від початку проростання насіння. Одразу на зеленіючі поля злетілися цикадки, попелиці, злакові мухи. На деяких площах після стерньових попередників була виявлена хлібна жужелиця.

    Захист озимини від шкідників буде більш ефективним, якщо його починати з насіння. Для цього ідеальними є комбіновані протруйники Селест Макс  і Селест Топ, які ефективно захищають сходи від хвороб і перших шкідників одразу після проростання і до 30 днів протягом осінньої вегетації. Лише у крайніх випадках, наприклад, за умови тривалої теплої осені та масового поширення окремих видів шкідників, як-от підгризаючі совки, хлібна жужелиця, потрібно додатково застосовувати інсектициди. Так, доцільно використовувати комбінований інсектицид Нурел Д за умови наявності кількості шкідників вище економічного порога та при температурі повітря не менше +8°С.

    Навесні вихід більшості шкідників починається приблизно після переходу середньодобової температури ґрунту через +8...10°С. За багаторічними даними це починається з 2-ї декади квітня в південних областях і триває до 1-ї декади травня в північних. Проте цього року ми спостерігаємо наростання температур на 10–15 днів раніше, ніж зазвичай. Уже в 2-й декаді березня цієї весни в східних і південних областях спостерігається літ цикадок та поява личинок трипсів, які перезимували.

    Яйця звичайної злакової попелиці зимують на посівах озимих культур. І хоча найбільша чисельність попелиць на зернових культурах спостерігається в кінці червня – липні, а найуразливіша фаза рослини при заселенні попелицею – вихід у трубку, для розвитку безкрилих партеногенетичних самиць оптимальними умовами є середньодобова температура 20–21°С при відносній вологості 65–70 %; крилатих — +25,8°С при вологості 70 %.

    Велика злакова попелиця теж перезимовує в стадії яйця на посівах озимих. Ембріональний розвиток починається при температурі +5°С. Сума ефективних температур для розвитку першого покоління становить 63–75°С. Інтенсивне заселення зернових культур у зоні найбільшої шкодочинності спостерігається в кінці травня - червні. Спочатку попелиця харчується по краях поля, потім проникає вглиб. Максимальна чисельність припадає на фази колосіння, молочної та молочно-воскової стиглості. Для розвитку оптимальна середньодобова температура становить 16–20°С, а відносна вологість повітря - 65–80 %. Масовому розмноженню особин передують роки з помірно теплим вологим літом і вологою осінню.

    Імаго клопа-черепашки зимують у лісосмугах, ярах, перелогах під шаром листяної підстилки в ґрунті на глибині 10–15 см. Вимерзання черепашки відзначається при середній декадній температурі -7°С і такій висоті снігового покриву, яка за своїм значенням не перевищує рівня декадної температури. Після 4–5 таких декад, які необов’язково йдуть підряд, загибель зимуючих клопів становить 50–60 % і більше. Активізація грибних хвороб спостерігається за умови середньої декадної температури повітря більше -5°С і висоті снігового покриву, яка в 5 і більше разів перевищує рівень декадної температури. Подібне співвідношення температури і снігу протягом 2–3 декад, необов'язково послідовних, сприяє зараженню 30 % особин, при 4–5 декадах зараженість популяції досягає 40–50 %. Особливо інтенсивно цей процес йде при настанні позитивних температур і тривалому збереженні снігу в місцях зимівлі шкідника. Отже, можемо прогнозувати, що загибель клопів взимку 2013–2014 р. не перевищує 30 %, тому що похолодання тривало короткий період, а внаслідок відносно сухих умов грибки розвивалися неактивно.

    Навесні імаго клопів стають активними при прогріванні листяної підстилки деревних і чагарникових насаджень, де вони зимують, до 12–13°C, перельоти на поля починаються при середньодобовій температурі 12–14°C. Перельоти клопів на поля озимих культур відбуваються за суми ефективних температур >10°C (СЕТ) рівній 50,9–68,8°С, яйцекладка - за СЕТ 70,0–166,3°С, початок відродження личинок - 246,2–276,5°С, розвиток личинок - 310–348,0°С, окрилення клопів - 512–713,2°С. За спостереженнями виліт клопів з місць зимівлі співпадає з розпусканням бруньок тополі та початком виходу в трубку пшениці.

    Личинки пшеничного трипса виходять з місць зимівлі вже після підвищення температури ґрунту більше +8°С. Згодом личинки перетворюються на пронімфи, потім – на німфи і вже через місяць з’являються дорослі трипси, які ховаються в піхву верхнього листка та живляться біля колоса. Спостерігається характерне скручування прапорцевого листка.

    Крім перерахованих вище шкідників, навесні вилітають імаго злакових мух, які можуть відкладати яйця тут же на озимину, особливо якщо озимі зосереджені у великих масивах. Зазвичай вони віддають перевагу більш ніжним ярим.

    Постають питання: які інсектициди краще застосовувати і коли? Більшість шкідливих комах мають розтягнутий у часі період виходу з місць зимівлі. До того ж значна частина їх веде прихований спосіб життя і знаходиться у захищених місцях за піхвами листків, лусками колосків, під листками, грудочками тощо. Звичайно, найбільш доцільно для першого обробітку вибрати системний інсектицид, який би проник всередину рослини і мав тривалу активність.

    Однозначно для першої обробки слід застосовувати системний інсектицид Енжіо 247 SC, к. с. з тривалим захисним періодом до 25–30 діб. 

    Чому саме Енжіо? Через його неперевершену системність і стабільність:

    ·надзвичайна системність тіаметоксаму (тіаметоксам – найбільш розчинний у воді серед решти неонікотиноїдів);

    ·швидкий стоп-ефект лямбда-цигалотрину;

    ·тривала (до 30 днів) і висока (до 90 %) ефективність, наприклад, фосфорорганічні препарати ефективні до 14 днів;

    ·стійкість до дощу. Дощ навіть через годину після внесення не зменшує ефективність Енжіо, яка залишиться на рівні не менше 90 %;

    ·зеон-технологія мікрокапсуляції препарату надає стійкість до ультрафіолетових променів, швидкого висихання та втрати активних речовин;

    ·стимулюючий ефект тіаметоксаму позитивно впливає на обмін речовин і посилює ростові процеси рослин;

    ·гектарна нормаЕнжіо 0,18 л/га = 1 норма Актари + 2 норми Карате Зеон.

    Як вибрати оптимальний строк обробітку?

    Для прийняття правильного рішення слід уважно обстежувати посіви протягом періоду від початку ВВВ до виходу в трубку. Перший удар варто спрямувати саме на стадії шкідників, які перезимували і починають живлення навесні після сталого потепління. Їхній вихід співпадає з етапом виходу в трубку культури. Як правило, в цей же час проводять масові роботи щодо хімічного захисту посівів проти бур’янів і хвороб.

    Отже, для ефективного контролю шкідників навесні інсектициди слід додавати до бакових сумішей з гербіцидом та фунгіцидом вже у фазі кінця кущення – початку виходу в трубку озимих пшениці та ячменю.

    Повторне застосування інсектицидів за необхідності, на основі польового моніторингу, доцільно проводити у фазу прапорцевого листка пшениці разом із другою обробкою фунгіцидами. Проте, якщо перше внесення Енжіо було вчасним і якісним, то наступний обробіток зазвичай може бути необов’язковим або достатньо використати піретроїд Карате Зеон. У цей час слід контролювати дорослих клопів, трипсів, попелиць, п’явиць, злакових мух, які вилітають, пильщиків та інших шкідників.

    Контроль шкідників та їх личинок на колосі має свої особливості. Якщо обробіток припадає на фазу активного росту в період наливу і молочної стиглості, то інсектицид Енжіо буде неперевершеним, тому що системний компонент тіаметоксам ефективно працюватиме в живих клітинах колосових лусок. Однак, коли внесення інсектициду планується на більш пізні фази дозрівання – в період воскової стиглості та пізніше, то доцільніше обрати несистемні препарати, наприклад, Карате Зеон. (//www.syngenta.com/country/ua/uk/cropprotection/cropprotection/insectisids/Pages/karate-zeon.aspx)

    У передзбиральний період можуть нанести значної шкоди дорослі жуки хлібної жужелиці, хлібні жуки та зернова совка. Останні за період активного живлення знищують близько 8 г зерна і на кожну з’їдену зернину викидають на землю біля 8 шт. Тобто втрати зерна можуть бути значними.

    Якщо економічний поріг шкодочинності досягає критичного рівня, то доцільніше застосовувати інсектицид Карате Зеон у нормі 0,15–0,20 л/га не пізніше ніж за 20 днів до збирання врожаю.

    Увага до посівів і вчасне обґрунтоване використання почергово системних, системно-контактних і контактних інсектицидів, таких як Енжіо, Актара і Карате Зеон, забезпечать повний захист проти шкідників і збережуть доброму господарю кошти і нерви.

     

     

    В. ДУБРОВІН, технічний партнер ТОВ«Сингента» з підтримки та розвитку інсектицидів і гербіцидів на зернових культурах, канд. с.-г. наук

     

    Рис. 1. Личинка трипса пшеничного готова до зимівлі

    Енжіо впевнено і економно захищає посіви

    Рис. 2. Рослина пшениці з ознаками пошкодження личинкою шведської мухи

    Енжіо впевнено і економно захищає посіви

     

    Рис. 3. Личинки хлібної жужелиці були помічені на полях після стерньових попередників

    Енжіо впевнено і економно захищає посіви

     

    Рис. 4. Так личинка хлібної жужелиці затягує листок в ґрунт

    Енжіо впевнено і економно захищає посіви

     

    Рис. 5. Велика злакова попелиця

    Енжіо впевнено і економно захищає посіви

     

    Рис. 6. Клоп шкідлива черепашка

    Енжіо впевнено і економно захищає посіви
     





    Схожі новини
  • Шкідники озимих зернових культур та планування захисних заходів
  • Можлива загроза сходам озимих
  • Захист рослин від ТОВ «Агро-Дельта Груп»
  • Хімічний контроль збудників хвороб та чисельності шкідників у посівах зернових
  • Фітосанітарний стан та прогноз розвитку шкідливих організмів у 2011 році

  • Додати комментар
    reload, if the code cannot be seen

    Забороняється використовувати не нормативну лексику, принижувати інших користувачів, розміщувати посилання на сторонні сайти, та додавати рекламу в коментарях.

Енжіо впевнено і економно захищає посіви


Нарешті ми дочекалися весни, і незважаючи на ситуацію в країні, хлібороби відповідально розпочали весняно-польові роботи, щоб ми були з хлібом. Завдання спеціалістів компанії «Сингента» – допомогти аграріям ефективно і надійно захистити посіви від шкідливих організмів.

Температурні умови минулої зими були некритичними, що сприяло успішній перезимівлі озимих зернових культур більш ніж на 96 % площ. Лише у деяких районах Південного Степу, де на посівах утворилася крижана кірка, частина слабких посівів ячменю озимого випала, та їх слід пересіяти після ревізії.

Цей сезон відрізняється раннім відновленням весняної вегетації та наявністю продуктивної вологи в метровому шарі ґрунту на рівні середніх багаторічних значень, хоча в більшості областей України кількість опадів за зиму становила в середньому лише 65 % від багаторічних норм, а в деяких регіонах випало тільки 35–50 % норми.

Отже, маємо більшість посівів озимини в доброму та задовільному стані, раннє ВВВ, середні запаси вологи. Таким чином, можемо попередньо прогнозувати гарний врожай озимих зернових сезону 2014 р., але для цього ще необхідно запланувати захисні заходи та дози добрив.

Разом із посівами добре перезимували шкідники, і вже слід очікувати їх виходу з місць зимівлі та бути готовими до проведення захисних заходів. Активне потепління, яке ми спостерігаємо з другої декади березня, сприяє більш ранньому та тривалому в часі виходу зимуючих стадій шкідників. Крім цього, потрібно врахувати, що період вегетації озимих буде на 15–20 днів довшим саме внаслідок раннього ВВВ цієї весни. Отже, культурні рослини більш тривалий час, ніж зазвичай, піддаватимуться впливу шкідників.

Щорічно останні спричинюють знищення від 10 до 30 % урожаю сільгоспкультур. На зернових культурах шкода проявляється в послабленні рослин, зараженні їх вірусними хворобами, погіршенні якості зерна. Виключення інсектицидів з системи захисту зведе нанівець всі витрати на насіння, пальне, добрива та інші ресурси.

На озимих зернових культурах поширення і живлення шкідників почалося вже з осені 2013 р., від початку проростання насіння. Одразу на зеленіючі поля злетілися цикадки, попелиці, злакові мухи. На деяких площах після стерньових попередників була виявлена хлібна жужелиця.

Захист озимини від шкідників буде більш ефективним, якщо його починати з насіння. Для цього ідеальними є комбіновані протруйники Селест Макс  і Селест Топ, які ефективно захищають сходи від хвороб і перших шкідників одразу після проростання і до 30 днів протягом осінньої вегетації. Лише у крайніх випадках, наприклад, за умови тривалої теплої осені та масового поширення окремих видів шкідників, як-от підгризаючі совки, хлібна жужелиця, потрібно додатково застосовувати інсектициди. Так, доцільно використовувати комбінований інсектицид Нурел Д за умови наявності кількості шкідників вище економічного порога та при температурі повітря не менше +8°С.

Навесні вихід більшості шкідників починається приблизно після переходу середньодобової температури ґрунту через +8...10°С. За багаторічними даними це починається з 2-ї декади квітня в південних областях і триває до 1-ї декади травня в північних. Проте цього року ми спостерігаємо наростання температур на 10–15 днів раніше, ніж зазвичай. Уже в 2-й декаді березня цієї весни в східних і південних областях спостерігається літ цикадок та поява личинок трипсів, які перезимували.

Яйця звичайної злакової попелиці зимують на посівах озимих культур. І хоча найбільша чисельність попелиць на зернових культурах спостерігається в кінці червня – липні, а найуразливіша фаза рослини при заселенні попелицею – вихід у трубку, для розвитку безкрилих партеногенетичних самиць оптимальними умовами є середньодобова температура 20–21°С при відносній вологості 65–70 %; крилатих — +25,8°С при вологості 70 %.

Велика злакова попелиця теж перезимовує в стадії яйця на посівах озимих. Ембріональний розвиток починається при температурі +5°С. Сума ефективних температур для розвитку першого покоління становить 63–75°С. Інтенсивне заселення зернових культур у зоні найбільшої шкодочинності спостерігається в кінці травня - червні. Спочатку попелиця харчується по краях поля, потім проникає вглиб. Максимальна чисельність припадає на фази колосіння, молочної та молочно-воскової стиглості. Для розвитку оптимальна середньодобова температура становить 16–20°С, а відносна вологість повітря - 65–80 %. Масовому розмноженню особин передують роки з помірно теплим вологим літом і вологою осінню.

Імаго клопа-черепашки зимують у лісосмугах, ярах, перелогах під шаром листяної підстилки в ґрунті на глибині 10–15 см. Вимерзання черепашки відзначається при середній декадній температурі -7°С і такій висоті снігового покриву, яка за своїм значенням не перевищує рівня декадної температури. Після 4–5 таких декад, які необов’язково йдуть підряд, загибель зимуючих клопів становить 50–60 % і більше. Активізація грибних хвороб спостерігається за умови середньої декадної температури повітря більше -5°С і висоті снігового покриву, яка в 5 і більше разів перевищує рівень декадної температури. Подібне співвідношення температури і снігу протягом 2–3 декад, необов'язково послідовних, сприяє зараженню 30 % особин, при 4–5 декадах зараженість популяції досягає 40–50 %. Особливо інтенсивно цей процес йде при настанні позитивних температур і тривалому збереженні снігу в місцях зимівлі шкідника. Отже, можемо прогнозувати, що загибель клопів взимку 2013–2014 р. не перевищує 30 %, тому що похолодання тривало короткий період, а внаслідок відносно сухих умов грибки розвивалися неактивно.

Навесні імаго клопів стають активними при прогріванні листяної підстилки деревних і чагарникових насаджень, де вони зимують, до 12–13°C, перельоти на поля починаються при середньодобовій температурі 12–14°C. Перельоти клопів на поля озимих культур відбуваються за суми ефективних температур >10°C (СЕТ) рівній 50,9–68,8°С, яйцекладка - за СЕТ 70,0–166,3°С, початок відродження личинок - 246,2–276,5°С, розвиток личинок - 310–348,0°С, окрилення клопів - 512–713,2°С. За спостереженнями виліт клопів з місць зимівлі співпадає з розпусканням бруньок тополі та початком виходу в трубку пшениці.

Личинки пшеничного трипса виходять з місць зимівлі вже після підвищення температури ґрунту більше +8°С. Згодом личинки перетворюються на пронімфи, потім – на німфи і вже через місяць з’являються дорослі трипси, які ховаються в піхву верхнього листка та живляться біля колоса. Спостерігається характерне скручування прапорцевого листка.

Крім перерахованих вище шкідників, навесні вилітають імаго злакових мух, які можуть відкладати яйця тут же на озимину, особливо якщо озимі зосереджені у великих масивах. Зазвичай вони віддають перевагу більш ніжним ярим.

Постають питання: які інсектициди краще застосовувати і коли? Більшість шкідливих комах мають розтягнутий у часі період виходу з місць зимівлі. До того ж значна частина їх веде прихований спосіб життя і знаходиться у захищених місцях за піхвами листків, лусками колосків, під листками, грудочками тощо. Звичайно, найбільш доцільно для першого обробітку вибрати системний інсектицид, який би проник всередину рослини і мав тривалу активність.

Однозначно для першої обробки слід застосовувати системний інсектицид Енжіо 247 SC, к. с. з тривалим захисним періодом до 25–30 діб. 

Чому саме Енжіо? Через його неперевершену системність і стабільність:

·надзвичайна системність тіаметоксаму (тіаметоксам – найбільш розчинний у воді серед решти неонікотиноїдів);

·швидкий стоп-ефект лямбда-цигалотрину;

·тривала (до 30 днів) і висока (до 90 %) ефективність, наприклад, фосфорорганічні препарати ефективні до 14 днів;

·стійкість до дощу. Дощ навіть через годину після внесення не зменшує ефективність Енжіо, яка залишиться на рівні не менше 90 %;

·зеон-технологія мікрокапсуляції препарату надає стійкість до ультрафіолетових променів, швидкого висихання та втрати активних речовин;

·стимулюючий ефект тіаметоксаму позитивно впливає на обмін речовин і посилює ростові процеси рослин;

·гектарна нормаЕнжіо 0,18 л/га = 1 норма Актари + 2 норми Карате Зеон.

Як вибрати оптимальний строк обробітку?

Для прийняття правильного рішення слід уважно обстежувати посіви протягом періоду від початку ВВВ до виходу в трубку. Перший удар варто спрямувати саме на стадії шкідників, які перезимували і починають живлення навесні після сталого потепління. Їхній вихід співпадає з етапом виходу в трубку культури. Як правило, в цей же час проводять масові роботи щодо хімічного захисту посівів проти бур’янів і хвороб.

Отже, для ефективного контролю шкідників навесні інсектициди слід додавати до бакових сумішей з гербіцидом та фунгіцидом вже у фазі кінця кущення – початку виходу в трубку озимих пшениці та ячменю.

Повторне застосування інсектицидів за необхідності, на основі польового моніторингу, доцільно проводити у фазу прапорцевого листка пшениці разом із другою обробкою фунгіцидами. Проте, якщо перше внесення Енжіо було вчасним і якісним, то наступний обробіток зазвичай може бути необов’язковим або достатньо використати піретроїд Карате Зеон. У цей час слід контролювати дорослих клопів, трипсів, попелиць, п’явиць, злакових мух, які вилітають, пильщиків та інших шкідників.

Контроль шкідників та їх личинок на колосі має свої особливості. Якщо обробіток припадає на фазу активного росту в період наливу і молочної стиглості, то інсектицид Енжіо буде неперевершеним, тому що системний компонент тіаметоксам ефективно працюватиме в живих клітинах колосових лусок. Однак, коли внесення інсектициду планується на більш пізні фази дозрівання – в період воскової стиглості та пізніше, то доцільніше обрати несистемні препарати, наприклад, Карате Зеон. (//www.syngenta.com/country/ua/uk/cropprotection/cropprotection/insectisids/Pages/karate-zeon.aspx)

У передзбиральний період можуть нанести значної шкоди дорослі жуки хлібної жужелиці, хлібні жуки та зернова совка. Останні за період активного живлення знищують близько 8 г зерна і на кожну з’їдену зернину викидають на землю біля 8 шт. Тобто втрати зерна можуть бути значними.

Якщо економічний поріг шкодочинності досягає критичного рівня, то доцільніше застосовувати інсектицид Карате Зеон у нормі 0,15–0,20 л/га не пізніше ніж за 20 днів до збирання врожаю.

Увага до посівів і вчасне обґрунтоване використання почергово системних, системно-контактних і контактних інсектицидів, таких як Енжіо, Актара і Карате Зеон, забезпечать повний захист проти шкідників і збережуть доброму господарю кошти і нерви.

 

 

В. ДУБРОВІН, технічний партнер ТОВ«Сингента» з підтримки та розвитку інсектицидів і гербіцидів на зернових культурах, канд. с.-г. наук

 

Рис. 1. Личинка трипса пшеничного готова до зимівлі

Енжіо впевнено і економно захищає посіви

Рис. 2. Рослина пшениці з ознаками пошкодження личинкою шведської мухи

Енжіо впевнено і економно захищає посіви

 

Рис. 3. Личинки хлібної жужелиці були помічені на полях після стерньових попередників

Енжіо впевнено і економно захищає посіви

 

Рис. 4. Так личинка хлібної жужелиці затягує листок в ґрунт

Енжіо впевнено і економно захищає посіви

 

Рис. 5. Велика злакова попелиця

Енжіо впевнено і економно захищає посіви

 

Рис. 6. Клоп шкідлива черепашка

Енжіо впевнено і економно захищає посіви
 
//www.syngenta.com





Схожі новини
  • Шкідники озимих зернових культур та планування захисних заходів
  • Можлива загроза сходам озимих
  • Захист рослин від ТОВ «Агро-Дельта Груп»
  • Хімічний контроль збудників хвороб та чисельності шкідників у посівах зернових
  • Фітосанітарний стан та прогноз розвитку шкідливих організмів у 2011 році

  • Додати комментар
    reload, if the code cannot be seen

    Забороняється використовувати не нормативну лексику, принижувати інших користувачів, розміщувати посилання на сторонні сайти, та додавати рекламу в коментарях.