Аграрний тиждень. Україна
» » Потурбуватися про якість сільськогосподарської продукції
» » Потурбуватися про якість сільськогосподарської продукції

    Потурбуватися про якість сільськогосподарської продукції


    Українські виробники, які експортують свою продукцію до країн Європейського Союзу, вже добре знайомі з вимогами законодавства і стандартами ЄС. З огляду на обраний європейський шлях розвитку нашої держави, питання якості сільськогосподарської продукції ставатиме дедалі актуальнішим, оскільки значною мірою визначатиме її конкурентоспроможність.

    В Україні якість і безпека продукції регламентується державними і міжнародними стандартами, нормативними документами, які визначають рівень відповідних показників. Важливою складовою в процесі забезпечення якості й безпеки сільгосппродукції є її контроль. Достовірним визначенням показників якості продукції займається державна установа «Інститут охорони ґрунтів України», яка має 24 аналітичних лабораторій в кожній області України, з яких 5 акредитовано в системі ДСТУ ISO/IEC 17025 та 19 лабораторій – «Украгростандарт».

    Потенціал інституту дозволяє проводити широкий спектр робіт з випробування якості рослин, сільгосппродукції та кормів. Зокрема, перелік показників якості сільгосппродукції, які визначають лабораторії ДУ «Держґрунтохорона», включає понад 80 найменувань, кормів – близько 20.

    В Державній установі «Інститут охорони ґрунтів України» під керівництвом генерального директора Ігоря Петровича Яцука працює понад 700 наукових працівників. Фаховий потенціал інституту дозволяє не тільки забезпечити контроль за якістю сільгосппродукції, а й своїми науковими рекомендаціями гарантувати її високу європейську якість.

    Якість і безпечність

    Серед якісних показників продукції сільського господарства найважливіше значення має вміст у продукції макро- та мікроелементів, білка, вітаміну, цукру, крохмалю, жиру, різних кислот тощо. Безпека продукції – це визначення вмісту в ній нітратів, важких металів, залишкових кількостей пестицидів, радіонуклідів, мікотоксинів тощо.

    Основними культурами, які вирощують в Україні, є зернові та зерно-бобові. Їх посівна площа у цьому році становить 54,8%, у тому числі 22,5% пшениці.

    Основними показниками якості зерна є вміст у ньому білка та кількість клейковини. Для пшениці І класу ці показники мають бути не менше 14% та 28% відповідно, ІІ класу – не менше 12,5% і 23%. Однак важливі й такі показники як запах, домішки, натура, якість клейковини, життєздатність, зольність, колір. Від якості зерна значною мірою залежить його ціна.

    Невпинно зростають площі вирощування технічних культур: у 2013 році посівна площа становила 28% від загальної, а в 2014 році вона зросла на 2,6%. Щодо якості соняшнику, то найважливішим показником є його олійність, яка для І класу становить 50%. У свою чергу якість олії залежить від такого показника як кислотне число насіння, що характеризується кількістю міліграмів їдкого калію (КОН). Якщо вміст КОН перевищує 6 мг, така олія непридатна для вживання в їжу. Високоякісну нерафіновану олію можна одержати лише за умови, коли вміст КОН становить менше 1,5 мг КОН/г. Для рафінованої олії цей показник не більше ніж 1,0 мг КОН/г. Саме кислотне число безпосередньо залежить від вологості насіння, тому її рівень розглядається як важливий показник його якості.

    Ріпак також одна із популярних культур завдяки високій ліквідності. Основні показники якості ріпаку - вміст ерукової кислоти та глюкозинолатів. Так, при вмісті ерукової кислоти не вище 1,5%, глюкозинолатів – 20 мкмоль/г – насіння ріпаку відповідає вимогам вищого класу.

    Площі вирощування цукрового буряку на сьогодні становлять 1,2% від посівної. Основний показник якості – цукристість. Проте слід пам’ятати, що вихід цукру залежить не лише від цукристості коренів, а й від інших показників якості. Зокрема, цукрові буряки повинні мати тургор, не містити домішок підсохлих і загнилих коренів, кількість квітучих коренів за масою не повинна перевищувати 1%, підв’ялених – 5, зі значними механічними пошкодженнями – 12, зеленушних – 3%. Встановлюються обмеження і за загальною забрудненістю. Якщо частка нестандартних коренів, різних домішок перевищує зазначені норми, цукрові буряки приймаються як некондиційні.

    Овочева продукція і фрукти контролюються за основним показником – вмістом нітратів. Для картоплі та пізньої моркви вміст нітратів не повинен перевищувати 250 мг/кг, для буряку столового – 140, а для цибулі ріпчастої - всього лише 90 мг/кг. Гранично допустима концентрація нітратів у яблуках та грушах - 60 мг/кг. Також визначаються залишкові кількості ДДТ і ГХЦГ. Їх вміст не повинен перевищувати 0,1 мг/кг.

    В тваринництві контролюємо корми

    Якість тваринницької продукції залежить головним чином від кормів. Їх поживність оцінюють за хімічним складом, перетравністю, вмістом мінеральних речовин і кількістю енергії. Якість кормів визначають за зовнішнім виглядом, запахом, відсутністю запліснявілості, загнивання, сторонніх домішок. Так, вміст нітратів у сіні не повинен перевищувати 1000, а в силосі - 500 мг/кг сирої ваги. Для комбікормів важливий показник –активність уреази, що характеризується зміною величини рH. Цей фермент каталізує гідролітичне розщеплення сечовини з утворенням вуглекислого газу та аміаку. Надлишок останнього є шкідливим для тварин.

    Убезпечитись від небажаних збитків

    Ґрунт – це першоджерело надходження необхідних елементів, води, повітря, які забезпечують життєдіяльність рослини. Але поряд із поживними елементами з ґрунту в рослину можуть надходити і шкідливі елементи чи сполуки, тому якість і безпека сільськогосподарської продукції залежить від екологічної безпеки ґрунту.

    Інститут охорони ґрунтів України – це єдина установа, яка з метою державного контролю за зміною показників родючості ґрунту та їх забрудненням проводить обов’язкове агрохімічне обстеження ґрунтів. Без урахування матеріалів агрохімічного обстеження земель вирішення питань раціонального і екологічно безпечного використання агрохімікатів, екологічної безпеки ґрунту, якості сільгосппродукції неможливе.

    Превентивність дій – це надійний шлях у забезпеченні якості та екологічної безпеки продукції. Якщо виробник проведе відповідні дослідження ґрунту перед початком проведення підготовчих і посівних робіт, він убезпечить себе від забруднення продукції і небажаних збитків.

     

    Відгук фермера

    Анатолій Дідик,

    керівник ФГ «Врожайне» Шаргородського району Вінницької області

    Наше господарство має понад 2600 га землі. Спеціалізуємося на вирощуванні зернових і технічних культур. Щоб отримати якісний врожай та добрий прибуток, зрозуміло, необхідно все точно розрахувати. За останні чотири роки проведено хімічну меліорацію всіх полів. Поряд із застосуванням мінеральних добрив використовуємо всі пожнивні рештки і вже протягом 8 років удобрюємо «зеленими добривами».

    За допомогою звертаємося до Інституту охорони ґрунтів України. Тут і розрахують дози внесення хімічних меліорантів, добрив, проведуть дослідження на відповідність характеристик, і нададуть рекомендації по їх застосуванню, а також проведуть визначення якісних показників пшениці, соняшнику, ріпаку та інших культур. А найголовніше – все зроблять на найвищому рівні, оперативно та доступно.

     

     






    Схожі новини
  • За минулий рік на Житомирщині проінспектовано понад 650 тис. т зерна і продуктів його переробки
  • В Україні мають право здійснювати дослідження 83 лабораторії
  • Виробничо-технологічні лабораторії ТОВ СП «НІБУЛОН» надають послуги з визначення показників якості пшениці
  • У Сумській області розробляють заходи які сприятимуть підвищенню родючості ґрунтів
  • Сучасні проблеми відтворення родючості грунтів України

  • Додати комментар
    reload, if the code cannot be seen

    Забороняється використовувати не нормативну лексику, принижувати інших користувачів, розміщувати посилання на сторонні сайти, та додавати рекламу в коментарях.

Потурбуватися про якість сільськогосподарської продукції


Українські виробники, які експортують свою продукцію до країн Європейського Союзу, вже добре знайомі з вимогами законодавства і стандартами ЄС. З огляду на обраний європейський шлях розвитку нашої держави, питання якості сільськогосподарської продукції ставатиме дедалі актуальнішим, оскільки значною мірою визначатиме її конкурентоспроможність.

В Україні якість і безпека продукції регламентується державними і міжнародними стандартами, нормативними документами, які визначають рівень відповідних показників. Важливою складовою в процесі забезпечення якості й безпеки сільгосппродукції є її контроль. Достовірним визначенням показників якості продукції займається державна установа «Інститут охорони ґрунтів України», яка має 24 аналітичних лабораторій в кожній області України, з яких 5 акредитовано в системі ДСТУ ISO/IEC 17025 та 19 лабораторій – «Украгростандарт».

Потенціал інституту дозволяє проводити широкий спектр робіт з випробування якості рослин, сільгосппродукції та кормів. Зокрема, перелік показників якості сільгосппродукції, які визначають лабораторії ДУ «Держґрунтохорона», включає понад 80 найменувань, кормів – близько 20.

В Державній установі «Інститут охорони ґрунтів України» під керівництвом генерального директора Ігоря Петровича Яцука працює понад 700 наукових працівників. Фаховий потенціал інституту дозволяє не тільки забезпечити контроль за якістю сільгосппродукції, а й своїми науковими рекомендаціями гарантувати її високу європейську якість.

Якість і безпечність

Серед якісних показників продукції сільського господарства найважливіше значення має вміст у продукції макро- та мікроелементів, білка, вітаміну, цукру, крохмалю, жиру, різних кислот тощо. Безпека продукції – це визначення вмісту в ній нітратів, важких металів, залишкових кількостей пестицидів, радіонуклідів, мікотоксинів тощо.

Основними культурами, які вирощують в Україні, є зернові та зерно-бобові. Їх посівна площа у цьому році становить 54,8%, у тому числі 22,5% пшениці.

Основними показниками якості зерна є вміст у ньому білка та кількість клейковини. Для пшениці І класу ці показники мають бути не менше 14% та 28% відповідно, ІІ класу – не менше 12,5% і 23%. Однак важливі й такі показники як запах, домішки, натура, якість клейковини, життєздатність, зольність, колір. Від якості зерна значною мірою залежить його ціна.

Невпинно зростають площі вирощування технічних культур: у 2013 році посівна площа становила 28% від загальної, а в 2014 році вона зросла на 2,6%. Щодо якості соняшнику, то найважливішим показником є його олійність, яка для І класу становить 50%. У свою чергу якість олії залежить від такого показника як кислотне число насіння, що характеризується кількістю міліграмів їдкого калію (КОН). Якщо вміст КОН перевищує 6 мг, така олія непридатна для вживання в їжу. Високоякісну нерафіновану олію можна одержати лише за умови, коли вміст КОН становить менше 1,5 мг КОН/г. Для рафінованої олії цей показник не більше ніж 1,0 мг КОН/г. Саме кислотне число безпосередньо залежить від вологості насіння, тому її рівень розглядається як важливий показник його якості.

Ріпак також одна із популярних культур завдяки високій ліквідності. Основні показники якості ріпаку - вміст ерукової кислоти та глюкозинолатів. Так, при вмісті ерукової кислоти не вище 1,5%, глюкозинолатів – 20 мкмоль/г – насіння ріпаку відповідає вимогам вищого класу.

Площі вирощування цукрового буряку на сьогодні становлять 1,2% від посівної. Основний показник якості – цукристість. Проте слід пам’ятати, що вихід цукру залежить не лише від цукристості коренів, а й від інших показників якості. Зокрема, цукрові буряки повинні мати тургор, не містити домішок підсохлих і загнилих коренів, кількість квітучих коренів за масою не повинна перевищувати 1%, підв’ялених – 5, зі значними механічними пошкодженнями – 12, зеленушних – 3%. Встановлюються обмеження і за загальною забрудненістю. Якщо частка нестандартних коренів, різних домішок перевищує зазначені норми, цукрові буряки приймаються як некондиційні.

Овочева продукція і фрукти контролюються за основним показником – вмістом нітратів. Для картоплі та пізньої моркви вміст нітратів не повинен перевищувати 250 мг/кг, для буряку столового – 140, а для цибулі ріпчастої - всього лише 90 мг/кг. Гранично допустима концентрація нітратів у яблуках та грушах - 60 мг/кг. Також визначаються залишкові кількості ДДТ і ГХЦГ. Їх вміст не повинен перевищувати 0,1 мг/кг.

В тваринництві контролюємо корми

Якість тваринницької продукції залежить головним чином від кормів. Їх поживність оцінюють за хімічним складом, перетравністю, вмістом мінеральних речовин і кількістю енергії. Якість кормів визначають за зовнішнім виглядом, запахом, відсутністю запліснявілості, загнивання, сторонніх домішок. Так, вміст нітратів у сіні не повинен перевищувати 1000, а в силосі - 500 мг/кг сирої ваги. Для комбікормів важливий показник –активність уреази, що характеризується зміною величини рH. Цей фермент каталізує гідролітичне розщеплення сечовини з утворенням вуглекислого газу та аміаку. Надлишок останнього є шкідливим для тварин.

Убезпечитись від небажаних збитків

Ґрунт – це першоджерело надходження необхідних елементів, води, повітря, які забезпечують життєдіяльність рослини. Але поряд із поживними елементами з ґрунту в рослину можуть надходити і шкідливі елементи чи сполуки, тому якість і безпека сільськогосподарської продукції залежить від екологічної безпеки ґрунту.

Інститут охорони ґрунтів України – це єдина установа, яка з метою державного контролю за зміною показників родючості ґрунту та їх забрудненням проводить обов’язкове агрохімічне обстеження ґрунтів. Без урахування матеріалів агрохімічного обстеження земель вирішення питань раціонального і екологічно безпечного використання агрохімікатів, екологічної безпеки ґрунту, якості сільгосппродукції неможливе.

Превентивність дій – це надійний шлях у забезпеченні якості та екологічної безпеки продукції. Якщо виробник проведе відповідні дослідження ґрунту перед початком проведення підготовчих і посівних робіт, він убезпечить себе від забруднення продукції і небажаних збитків.

 

Відгук фермера

Анатолій Дідик,

керівник ФГ «Врожайне» Шаргородського району Вінницької області

Наше господарство має понад 2600 га землі. Спеціалізуємося на вирощуванні зернових і технічних культур. Щоб отримати якісний врожай та добрий прибуток, зрозуміло, необхідно все точно розрахувати. За останні чотири роки проведено хімічну меліорацію всіх полів. Поряд із застосуванням мінеральних добрив використовуємо всі пожнивні рештки і вже протягом 8 років удобрюємо «зеленими добривами».

За допомогою звертаємося до Інституту охорони ґрунтів України. Тут і розрахують дози внесення хімічних меліорантів, добрив, проведуть дослідження на відповідність характеристик, і нададуть рекомендації по їх застосуванню, а також проведуть визначення якісних показників пшениці, соняшнику, ріпаку та інших культур. А найголовніше – все зроблять на найвищому рівні, оперативно та доступно.

 

 






Схожі новини
  • За минулий рік на Житомирщині проінспектовано понад 650 тис. т зерна і продуктів його переробки
  • В Україні мають право здійснювати дослідження 83 лабораторії
  • Виробничо-технологічні лабораторії ТОВ СП «НІБУЛОН» надають послуги з визначення показників якості пшениці
  • У Сумській області розробляють заходи які сприятимуть підвищенню родючості ґрунтів
  • Сучасні проблеми відтворення родючості грунтів України

  • Додати комментар
    reload, if the code cannot be seen

    Забороняється використовувати не нормативну лексику, принижувати інших користувачів, розміщувати посилання на сторонні сайти, та додавати рекламу в коментарях.