Аграрний тиждень. Україна
» » Картоплярство: складові високого врожаю
» » Картоплярство: складові високого врожаю

    Картоплярство: складові високого врожаю



     

    alt    Картопля - цінний продукт харчування. Завдяки високому вмісту крохмалю, вітамінів, незамінних амінокислот, мінеральних та інших сполук вона значною мірою забезпечує потребу людини в поживних елементах.

        Звісно, про картоплю все давно відомо, дану культуру в нас вирощують досить давно та успішно. Але... З роками площі, на яких виробляють картоплю в Україні, зменшуються. За даними Державного комітету статистики, за останні роки площі вирощеної картоплі зменшилися на 44 тис. гектарів.

        19,7 млн. т картоплі вирощено в агропромислових і фермерських господарствах, на городах і дачних ділянках України в 2009 році на площі 1,44 млн. гектарів. Це четверте місце в світі. На кожного українця припадає 420 кг бульби, в той час як споживається тільки 130-140 кілограмів. Хоча на частині площі збирають досить високі врожаї культури, на більшості полів при великих затратах праці та матеріальних ресурсів урожайність не перевищує 120-150 ц у перерахунку на гектар. Це в той час, коли сучасні сорти картоплі повинні забезпечувати врожай бульб не менше 300-400 ц/га.

        Причин такої ситуації досить багато. Через недостатню обізнаність з культурою картоплі фермери й одноосібники часто використовують для садіння неякісний, малопродуктивний посадковий матеріал, суміші сортів або сорти, які вирощувались невідомо скільки років до того, як потрапили на поле чи присадибну ділянку виробника. Можуть вирощувати той самий матеріал у монокультурі протягом 6 років і більше. Є й несумлінне ставлення реалізатора посадкового матеріалу: досить часто, купуючи сорт, який характеризується комплексом цінних господарських ознак, люди навіть не знають, як він виглядає, тож в результаті отримують врожай картоплі набагато менший від

     

    altочікуваного. На жаль, таких прикладів досить багато.

        Проблема також полягає і в тому, що часто аграрій обирає більш дешеві і, відповідно, менш якісні та неефективні пестициди. Через це доводиться замість однієї рекомендованої обробки застосовувати 2, а то й більше. Як наслідок, відбувається пригнічення росту та розвитку рослини, що в свою чергу дає не тільки мінімальний врожай, а й наявність залишків пестицидів у бульбах, звідси втрата схожості посадкового матеріалу та непридатність до вживання картоплі.

        В умовах виробництва інколи досить швидко сорт втрачає свої господарські показники та продуктивність через високу сприйнятливість до хвороб. Можуть виникати проблеми з підтриманням сортової чистоти, коли сорт майже перестає відповідати потребам відмінності, однорідності та стабільності.

        В Україні офіційно зареєстровано 133 сорти, серед яких 75 - української селекції та 58 – зарубіжної (29 німецьких; 26 голландських; шотландський, польский, російський – по 1).

    Сорти картоплі відрізняються не тільки за смаком, кольором, формою бульб і групою стиглості, але і за стійкістю до шкідливих організмів. Різні сорти мають оптимальність росту при різній температурі та вологості. Тому вибір оптимального сорту - надто важливе завдання.

        В першу чергу, потрібно звернути увагу на те, в якому регіоні ви збираєтеся вирощувати сорт картоплі, а також якої групи стиглості він вам потрібен. По-друге, для чого ви плануєте використовувати картоплю (переробка на картоплепродукти, крохмаль, спирт, заморожування або зберігання у вигляді бульб). Повинні також враховуватися показники стійкості до найбільш розповсюджених у вашому регіоні хвороб.

        Асортимент картоплі постійно оновлюється: щорічно державний реєстр поповнюється новими сортами з кращими характеристиками, що відповідають потребам споживача. Неконкурентоспроможні сорти автоматично зникають.

        Для картоплі, як культури, що вегетативно розмножується, характерним є те, що при довготривалому беззмінному використанні насінного матеріалу спостерігається прогресуюче з роками зниження врожаю. Основна причина такого негативного процесу - інтенсивність накопичення вірусу в рослині. Віруси, що потрапили в рослину, переміщуються в бульби, де й накопичуються, знижуючи з кожним роком урожайність картоплі. Тому виробництво картоплі в усьому світі переведено на

     

    altбезвірусну основу з використанням найбільш ефективного на сьогодні методу апікальних меристем (оздоровлення).

        Раціональне використання оздоровленого матеріалу є важливим етапом підтримання продуктивних якостей сорту в системі елітного насінництва картоплі. Елітне насінництво ведуть спеціалізовані насіннєві господарства, що мають ліцензію на їх виробництво під контролем оригінатора сорту, і головним завданням яких є забезпечення прискореного розмноження насінного матеріалу картоплі при одночасному збереженні і підтримці його сортової чистоти, продуктивних ознак та посівних якостей. Тому насіннєву картоплю сортів української та зарубіжної селекції слід купувати лише в науково-дослідних установах чи насінницьких господарствах, які мають відповідні документи на право її    вирощування і реалізацію.

        Урожайні властивості та сортові якості насіння також знижуються внаслідок порушень правил ведення насінництва. Отже, виникає потреба проводити сортооновлення або сортозаміну. Сортооновлення – це заміна сортового садивного матеріалу бульбами цих самих сортів, але вищих репродукцій. Сортооновлення проводиться елітою або репродукційним насінням в залежності від конкретних ґрунтово-кліматичних умов раз у 2-6 років.

       Сортозаміна – це повна заміна на виробничих насадженнях одного реєстрованого сорту іншим. Як правило, нові реєстровані сорти істотно перевищують за врожайністю старі.

    Проте необхідно пам’ятати, що для отримання високого врожаю підібрати відповідний сорт замало. Тільки при застосуванні інтегрованої системи вирощування культури (поєднання агротехнічних, імунологічних, хімічних, біологічних та інших заходів), оптимальному внесенню добрив, контролюванню чисельності шкідливих організмів, дотриманню строків посадки та збирання можна отримати стабільні високі врожаї картоплі.

     

    Ігор ШКУРКО,

    генеральний директор ЗАТ НВО "Чернігівеліткартопля",

    кандидат економічних наук

    Марія ПОНОМАРЕНКО,

    науковий співробітник





    Схожі новини
  • Двоврожайна культура картоплі на півдні України
  • Двоврожайна культура картоплі на півдні України
  • Насінництво і біотехнологія
  • Галузевий семінар з картоплярства
  • № 26 (195) 25.07-31.07.2011

  • Додати комментар
    reload, if the code cannot be seen

    Забороняється використовувати не нормативну лексику, принижувати інших користувачів, розміщувати посилання на сторонні сайти, та додавати рекламу в коментарях.

Картоплярство: складові високого врожаю



 

alt    Картопля - цінний продукт харчування. Завдяки високому вмісту крохмалю, вітамінів, незамінних амінокислот, мінеральних та інших сполук вона значною мірою забезпечує потребу людини в поживних елементах.

    Звісно, про картоплю все давно відомо, дану культуру в нас вирощують досить давно та успішно. Але... З роками площі, на яких виробляють картоплю в Україні, зменшуються. За даними Державного комітету статистики, за останні роки площі вирощеної картоплі зменшилися на 44 тис. гектарів.

    19,7 млн. т картоплі вирощено в агропромислових і фермерських господарствах, на городах і дачних ділянках України в 2009 році на площі 1,44 млн. гектарів. Це четверте місце в світі. На кожного українця припадає 420 кг бульби, в той час як споживається тільки 130-140 кілограмів. Хоча на частині площі збирають досить високі врожаї культури, на більшості полів при великих затратах праці та матеріальних ресурсів урожайність не перевищує 120-150 ц у перерахунку на гектар. Це в той час, коли сучасні сорти картоплі повинні забезпечувати врожай бульб не менше 300-400 ц/га.

    Причин такої ситуації досить багато. Через недостатню обізнаність з культурою картоплі фермери й одноосібники часто використовують для садіння неякісний, малопродуктивний посадковий матеріал, суміші сортів або сорти, які вирощувались невідомо скільки років до того, як потрапили на поле чи присадибну ділянку виробника. Можуть вирощувати той самий матеріал у монокультурі протягом 6 років і більше. Є й несумлінне ставлення реалізатора посадкового матеріалу: досить часто, купуючи сорт, який характеризується комплексом цінних господарських ознак, люди навіть не знають, як він виглядає, тож в результаті отримують врожай картоплі набагато менший від

 

altочікуваного. На жаль, таких прикладів досить багато.

    Проблема також полягає і в тому, що часто аграрій обирає більш дешеві і, відповідно, менш якісні та неефективні пестициди. Через це доводиться замість однієї рекомендованої обробки застосовувати 2, а то й більше. Як наслідок, відбувається пригнічення росту та розвитку рослини, що в свою чергу дає не тільки мінімальний врожай, а й наявність залишків пестицидів у бульбах, звідси втрата схожості посадкового матеріалу та непридатність до вживання картоплі.

    В умовах виробництва інколи досить швидко сорт втрачає свої господарські показники та продуктивність через високу сприйнятливість до хвороб. Можуть виникати проблеми з підтриманням сортової чистоти, коли сорт майже перестає відповідати потребам відмінності, однорідності та стабільності.

    В Україні офіційно зареєстровано 133 сорти, серед яких 75 - української селекції та 58 – зарубіжної (29 німецьких; 26 голландських; шотландський, польский, російський – по 1).

Сорти картоплі відрізняються не тільки за смаком, кольором, формою бульб і групою стиглості, але і за стійкістю до шкідливих організмів. Різні сорти мають оптимальність росту при різній температурі та вологості. Тому вибір оптимального сорту - надто важливе завдання.

    В першу чергу, потрібно звернути увагу на те, в якому регіоні ви збираєтеся вирощувати сорт картоплі, а також якої групи стиглості він вам потрібен. По-друге, для чого ви плануєте використовувати картоплю (переробка на картоплепродукти, крохмаль, спирт, заморожування або зберігання у вигляді бульб). Повинні також враховуватися показники стійкості до найбільш розповсюджених у вашому регіоні хвороб.

    Асортимент картоплі постійно оновлюється: щорічно державний реєстр поповнюється новими сортами з кращими характеристиками, що відповідають потребам споживача. Неконкурентоспроможні сорти автоматично зникають.

    Для картоплі, як культури, що вегетативно розмножується, характерним є те, що при довготривалому беззмінному використанні насінного матеріалу спостерігається прогресуюче з роками зниження врожаю. Основна причина такого негативного процесу - інтенсивність накопичення вірусу в рослині. Віруси, що потрапили в рослину, переміщуються в бульби, де й накопичуються, знижуючи з кожним роком урожайність картоплі. Тому виробництво картоплі в усьому світі переведено на

 

altбезвірусну основу з використанням найбільш ефективного на сьогодні методу апікальних меристем (оздоровлення).

    Раціональне використання оздоровленого матеріалу є важливим етапом підтримання продуктивних якостей сорту в системі елітного насінництва картоплі. Елітне насінництво ведуть спеціалізовані насіннєві господарства, що мають ліцензію на їх виробництво під контролем оригінатора сорту, і головним завданням яких є забезпечення прискореного розмноження насінного матеріалу картоплі при одночасному збереженні і підтримці його сортової чистоти, продуктивних ознак та посівних якостей. Тому насіннєву картоплю сортів української та зарубіжної селекції слід купувати лише в науково-дослідних установах чи насінницьких господарствах, які мають відповідні документи на право її    вирощування і реалізацію.

    Урожайні властивості та сортові якості насіння також знижуються внаслідок порушень правил ведення насінництва. Отже, виникає потреба проводити сортооновлення або сортозаміну. Сортооновлення – це заміна сортового садивного матеріалу бульбами цих самих сортів, але вищих репродукцій. Сортооновлення проводиться елітою або репродукційним насінням в залежності від конкретних ґрунтово-кліматичних умов раз у 2-6 років.

   Сортозаміна – це повна заміна на виробничих насадженнях одного реєстрованого сорту іншим. Як правило, нові реєстровані сорти істотно перевищують за врожайністю старі.

Проте необхідно пам’ятати, що для отримання високого врожаю підібрати відповідний сорт замало. Тільки при застосуванні інтегрованої системи вирощування культури (поєднання агротехнічних, імунологічних, хімічних, біологічних та інших заходів), оптимальному внесенню добрив, контролюванню чисельності шкідливих організмів, дотриманню строків посадки та збирання можна отримати стабільні високі врожаї картоплі.

 

Ігор ШКУРКО,

генеральний директор ЗАТ НВО "Чернігівеліткартопля",

кандидат економічних наук

Марія ПОНОМАРЕНКО,

науковий співробітник





Схожі новини
  • Двоврожайна культура картоплі на півдні України
  • Двоврожайна культура картоплі на півдні України
  • Насінництво і біотехнологія
  • Галузевий семінар з картоплярства
  • № 26 (195) 25.07-31.07.2011

  • Додати комментар
    reload, if the code cannot be seen

    Забороняється використовувати не нормативну лексику, принижувати інших користувачів, розміщувати посилання на сторонні сайти, та додавати рекламу в коментарях.