Аграрний тиждень. Україна
» » Захист зернових колосових культур від шкідників інсектицидами компанії «Сингента»
» » Захист зернових колосових культур від шкідників інсектицидами компанії «Сингента»

    Захист зернових колосових культур від шкідників інсектицидами компанії «Сингента»


    З прадавніх часів злакові зернові культури, які вирощувалися для виготовлення хліба, завжди мали важливе економічне та продовольче значення. Так, за даними істориків, пшеницю на теренах нашої держави почали висівати ще у 3–4 тисячолітті до н. е., а її зерно у V–VI століттях стало головним продуктом експорту до Греції та Римської імперії — з південних територій, що тепер географічно відповідають зоні Степу та Причорномор'я України. 
    Упродовж усього часу, особливо за останні два століття, технологія вирощування зернових культур постійно розвивалася і покращувалася. Створювалися нові, більш продуктивні сорти, вдосконалювалися системи сівозмін, обробітку ґрунту, удобрення, захисту рослин від шкодочинних організмів тощо. І це дало свій результат. На сьогодні вже стала реальною врожайність озимої пшениці 80–100 ц/га, а в окремих регіонах у певні роки вона сягала 120 ц/га і навіть більше. 
    Щоб отримати такі показники продуктивності, необхідно максимально збалансувати всі чинники, важливі для росту і розвитку рослин. Зокрема, отримання високих урожаїв зернових колосових є неможливим без ефективної системи захисту від бур’янів, хвороб та шкідників. Адже без надійного контролю втрати від них на сьогодні можуть становити 30–40% і навіть досягати 50–70%. З огляду на відчутне загальне зростання вартості сільськогосподарської продукції, яке відбулося за останні 2 десятиліття, паритет цін на зерно злакових культур і засоби захисту рослин істотно змінився. Тому на високопродуктивних полях стало економічно вигідно використовувати максимальний захист. Так, сільгоспвиробники, які у 2012–2014 рр. отримали понад 100 ц/га озимої пшениці сортів Сейлор та Балетка (виробництво «Сингента»), крім усього іншого, в осінній та весняно-літній періоди проводили разом 3–4 фунгіцидні та 2–3 інсектицидні обробки. І рентабельність культури при цьому лише збільшувалася!   


    Шкідники зернових злаків
    З-поміж шкодочинних організмів зернових колосових важливе економічне значення мають комахи-фітофаги, прямі втрати від яких в Україні щорічно складають 2–3 млн т зерна. Так, з одного гектара пшеничного поля через них не добирають у середньому 500–800 кг врожаю. Лише фітофаги, що належать до групи сисних, зменшують продуктивність посівів на 350–500 кг/га. Це все прямі втрати, а є ще й непрямі. Зокрема, від вірусних захворювань, переносниками яких переважно є попелиці й цикадки, додаткові втрати збільшуються ще на 200–300 кг/га. Вивченням шкідливості фітофагів колосових злакових культур свого часу займалися чимало дослідників, чиїми даними ми сьогодні можемо успішно користуватися (Альохін В. Т., 1995, 1996; Секун М. П., 1998).
    Шкідливий ентомокомплекс на зернових колосових культурах налічує більш як півсотні видів комах-фітофагів із 21 біологічної родини. З-поміж них в агроценозах України найчастіше зустрічаються наступні спеціалізовані шкідники: злакові попелиці, цикадки, хлібні клопи, пшеничний трипс, хлібний турун, хлібні жуки, хлібні блішки, п'явиці, хлібні трачі, звичайна зернова совка, злакові мухи. Крім цього, на посівах зернових злаків відчутно шкодять також і багатоїдні комахи, серед яких варто виділити гусениць підгризаючих совок, дротяників, личинок пластинчастовусих жуків (хрущів, хлібних жуків) тощо. Однак, практично в усіх природно-кліматичних зонах найбільш поширеними і небезпечними у весняно-літній період є такі групи шкідників, як сисні (попелиці, цикадки, трипси, хлібні клопи); внутрішньостеблові (злакові мухи); хлібні блішки, п'явиці та хлібні жуки. 
    Щоб правильно підібрати інсектициди та розробити ефективну систему їх застосування, необхідно знати видовий склад, особливості біології, поведінки та поширення шкідливих комах, враховувати оптимальні й критичні для контролю стадії розвитку та періоди їх появи на полях зернових злаків. Тож давайте зупинимося на основних, найнебезпечніших групах комах-фітофагів, які завжди присутні на наших полях зернових колосових злаків, виділивши деякі моменти, що є особливо важливими для ефективного захисту (рис. 1–4). 

    Злакові попелиці та хлібні клопи. Зерновим злакам шкодять, висисаючи сік з вегетативних та генеративних органів, що знижує врожай зерна і його якість. На посівах озимих зернових з'являються, зазвичай, починаючи від фази закінчення весняного кущіння – початку виходу в трубку (попелиці) та у фазі виходу в трубку (клопи). Зважаючи на характер живлення цих фітофагів і тривалий період заселення й розвитку на зернових, для ефективного захисту необхідно застосовувати сучасні контактно-системні інсектициди зі значним періодом захисної дії. Саме діючі речовини групи неонікотиноїдів, які здатні надійно й на довгий час токсикувати рослину, будуть проти них достатньо ефективними. З описаних вище особливостей поведінки даних шкідників стає зрозуміло, що захист озимих від них потрібно розпочинати ще на початку виходу в трубку, а не при появі прапорцевого листка, коли значних пошкоджень рослинам вже буде завдано.
    Пшеничний трипс. Для планування захисних заходів слід звернути особливу увагу на 2 важливі моменти: період появи шкідливої стадії (личинки) — вже у колосі; та конкретне місце її локалізації і живлення — тобто під лусками. Також слід брати до уваги й те, що сокорух у тоненьких колоскових і квіткових лусочках досить уповільнений, і системному інсектициду, що рухається акропетально, потрібен певний час, щоб досягти цих органів. Якщо такий препарат із тривалою захисною дією застосувати ще на початку фази виходу в трубку, у діючої речовини буде достатньо часу для надходження до найвіддаленіших частин рослини і якісної їх токсикації. Якраз інсектицидна сполука тіаметоксам, яка має найкращу системність з-поміж усіх неонікотиноїдів, й забезпечує найвищу ефективність проти личинок трипса, що неодноразово було підтверджено у численних дослідах компанії «Сингента».  

    Хлібні жуки. Надійний захист можливий за умови застосування високоефективних контактно-кишкових інсектицидів. Слід зазначити, що хлібні жуки, як і багато інших представників родини пластинчастовусих, вирізняються загалом підвищеною стійкістю до них (не плутати з набутою резистентністю), що пов'язано з потужним ферментативним апаратом у цих комах. З огляду на це, необхідно використовувати препарати, які мають високу стартову ефективність («нокдаун-ефект») та широкий спектр інсектицидної дії. Такими є, наприклад, діючі речовини групи синтетичних піретроїдів.    

    Інсектицидний захист
    Розпочинати захист необхідно з насіння, оскільки вже відразу після його висівання у ґрунт посівам починають загрожувати низка видів ґрунтових і наземних шкідників. Адже саме на початкових етапах розвитку рослин заподіяна фітофагами шкода є найбільш відчутною, а втрати врожаю через зрідження стеблостою стають непоправними. 
    Тому обробка насіння ефективними комбінованими препаратами, до складу яких входить системний інсектицид, має бути обов'язковою. Зокрема, сучасні фунгіцидно-інсектицидні протруйники виробництва компанії «Сингента», такі як Селест Макс та Вайбранс Інтеграл, надійно захищають сходи зернових злаків від комплексу ґрунтоживучих шкідників, злакових мух, попелиць, хлібних блішок, що починають шкодити на полях з озимими ще восени, а на ярих — у весняний період. Упродовж місяця і навіть більше посіви від них будуть захищені надійно, що дасть можливість рослинам безперешкодно рости, швидше проходячи вразливі стадії розвитку.    

    Підбір та строки застосування інсектицидів. Як уже зазначалося, щоб скласти ефективну систему контролю фітофагів, передусім потрібно враховувати їх видовий склад, особливості розвитку й живлення, строки заселення й пошкодження ними рослин. Окрім того, вибір конкретних інсектицидів має базуватися на знанні їхніх властивостей, механізмів дії на комах та способів токсикації рослин. 
    При прийнятті рішень щодо необхідності й строків інсектицидних обробок слід пам'ятати, що економічні пороги шкідливості (ЕПШ) більшості фітофагів, що вказані в агрономічній літературі, мають середні, тобто приблизні значення. Тож сьогодні ними можна користуватися лише орієнтовно. З іншого боку, в агроценозах зернових колосових майже всіх ґрунтово-кліматичних зон України присутні певні біологічні групи шкідників, що заселяють посіви постійно, з року в рік. Їх чисельність, стрімко зростаючи навесні, швидко досягає рівня шкідливості й щороку створює загрозу культурам. З огляду на це, щоб не допустити істотних пошкоджень рослин і відчутних втрат урожаю, проти них сьогодні стали необхідними саме обов'язкові інсектицидні обробки, які слід проводити завжди, в оптимальні періоди. Такі періоди були пов'язані з фазами росту і розвитку рослин: Т1 (початок виходу в трубку), Т2 (поява прапорцевого листа), Т3 (налив зерна: молочна – воскова стиглість). У зв'язку з цим, щоб надійно захистити посіви, у весняно-літній період необхідно проводити як мінімум 2, а часто й 3 інсектицидні обробки.
    Відповідно, з метою ефективного контролю всього комплексу фітофагів компанією «Сингента» було розроблено конкретні рекомендації по застосуванню інсектицидів власного виробництва з чітким позиціонуванням кожного з них стосовно фази рослини, а система захисту зернових колосових культур від шкідників передбачає дво-три-кратне обприскування ними посівів у період вегетації (рис. 5). Розглянемо детальніше призначення й регламенти цих обробок та цільові об'єкти, обґрунтувавши застосування конкретних препаратів. 

     - Т1 (початок виходу в трубку). Найкраще застосовувати інсектицид Енжіо 247 SC, к.с. (0,18–0,22 л/га залежно від культури та виду шкідника) разом із гербіцидом та фунгіцидом. Обробка проводиться, як правило, в середині квітня (на озимих культурах), або в середині — другій половині травня (на ярих культурах), що збігається з початком заселення посівів сисними фітофагами (попелицями, цикадками, хлібними клопами). Ця обробка також буде ефективною й проти злакових мух, зокрема проти їхнього нового (першого весняного) покоління, що намагатиметься заселити культурні рослини; проти хлібних блішок та п'явиць, жуки яких теж з'являтимуться на посівах у цей період. Як уже відзначалося раніше, застосування у Т1-обробці системних інсектицидів групи неонікотиноїдів має особливо високий ефект проти пшеничного трипса. Препарат Енжіо з діючою речовиною тіаметоксам, яка належить до цієї групи і має найкращу системність серед її представників, гарантує практично повний контроль личинок нового покоління цього фітофага аж до збирання врожаю. До того ж, завдяки ефективній токсикації рослин тіаметоксамом Енжіо забезпечуватиме тривалий термін захисту (20 днів і більше), особливо добре контролюючи прихованоживучих шкідників. Інша діюча речовина препарату, лямбда-цигалотрин, має добре виражену контактно-кишкову дію, відразу після застосування виявляє високу стартову ефективність (або «нокдаун-ефект») і має широкий спектр інсектицидної активності — тобто надійно знищуватиме усіх фітофагів у тих стадіях, які мігруватимуть з місць зимівлі й заселятимуть посіви колосових культур. Зрештою, поєднання в одному препараті 2-х вказаних вище інсектицидних сполук із різними механізмами дії на організми шкідливих комах унеможливлює виникнення у них резистентності. Особливо це стосується таких полівольтинних фітофагів, як попелиці, що можуть розвиватися у 10–12 поколіннях за сезон.  

    - Т2 (поява прапорцевого листа). Оптимально ефективним у цей період буде використання піретроїдного інсектициду Карате Зеон 050 SC, мк. с. (0,15–0,3 л/га). Зазвичай Т2-обробка проводиться в кінці квітня — на початку травня (озимі зернові) та наприкінці травня — у першій половині червня (ярі зернові) водночас із другим внесенням фунгіциду. Вона також є дуже важливою, і її строки збігаються із триваючим заселенням злакових культур попелицями, імаго зимуючого покоління хлібних клопів, продовженням льоту імаго трипса — проти яких власне вона й призначена. З огляду на ефективний термін захисної дії Енжіо від моменту його застосування у Т1 (три тижні), а також тривалість періоду між фазами початку виходу в трубку і появи прапорцевого листа (від 2 до 3 тижнів), цей комбінований препарат забезпечуватиме надійний контроль усього шкідливого ентомокомплексу в зазначеному часовому інтервалі. Тому внесення Карате Зеон у фазу прапорцевого листа буде не лише достатньо ефективним проти даних фітофагів (що продовжуватимуть мігрувати на посіви), надаючи додаткового захисту, але й оптимальним за гектарною вартістю. Вказані вище переваги лямбда-цигалотрину, а також спеціальна формуляція, яка називається мікрокапсульована суспензія, забезпечує надійнішу і тривалішу захисну дію Карате Зеон порівняно з іншими піретроїдами. Відповідно, від часу застосування цього препарату у Т2-обробку необхідний нам контроль шкідливих комах триватиме аж до фази цвітіння. 

    -Т3 (налив зерна: молочна – воскова стиглість). Ця обробка необхідна для контролю хлібних жуків, що шкодять колосовим культурам у фазу наливу зерна. Проводиться за необхідності й вибірково. Щоб зупинити заселення жуками посівів, буває достатньо й крайових обробок по периметру полів. Однак, у разі раптової навали та різкого зростання їх чисельності нерідко виникає необхідність у суцільних обприскуваннях усього масиву культури. Проти цих фітофагів найбільш доцільно використовувати потужні контактно-кишкові інсектициди групи синтетичних піретроїдів, яким є препарат Карате Зеон (0,2 л/га) від компанії «Сингента». Лямбда-цигалотрин, справляючи універсальну інсектицидну дію, досить надійно знищує таких важкоконтрольованих шкідників, як хлібні жуки. Багато інших інсектицидів проти них є просто малоефективними. 

    Переваги та властивості інсектицидів Енжіо і Карате Зеон. Насамперед варто зазначити, що формуляції обох препаратів створені за унікальною технологією Зеон-капсуляції, яка була розроблена і запатентована компанією «Сингента». Відповідно, препаративні форми Карате Зеон (мікрокапсульована суспензія) та Енжіо (концентрат мікрокапсульованої суспензії) завдяки цій технології набули унікальних характеристик. Суть її полягає в тому, що піретроїд (лямбда-цигалотрин) було поміщено в тонкі полімерні мікрокапсули, які розподілені у рідкому середовищі препаративної форми й утворюють своєрідну суспензію. До складу мікрокапсул також входить розчинник та спеціальний фотопротектор, який захищає діючу речовину від сонячного (ультрафіолетового) опромінення. Отже, технологія Зеон-капсуляції змогла забезпечити більш тривалий період деструкції піретроїдної складової і, відповідно, удвічі довший термін її інсектицидної дії. Крім того, важливою й цінною властивістю мікрокапсул є можливість поступового вивільнення активної речовини після нанесення робочого розчину на листовий апарат рослини, що також сприяло подовженню періоду її ефективної дії. Отже, вказані корисні характеристики даної новітньої формуляції надають препаратам Енжіо та Карате Зеон такі практичні переваги:
    • стійкість до ультрафіолетових сонячних променів;
    • стійкість до змивання опадами;
    • стійкість до швидкого висихання на обробленій поверхні;
    • триваліша інсектицидна дія і, відповідно, вища ефективність захисту;
    • вища безпека для користувачів та навколишнього середовища.
    Порівняно з аналогічними інсектицидами конкурентів, Енжіо володіє й іншими цінними властивостями, які надають йому додаткових технологічних переваг. Так, на відміну від подібних йому комбінованих препаратів, цей препарат характеризується:
    • найкращою розчинністю тіаметоксаму у воді (порівняно з іншими неонікотиноїдами), що забезпечує йому найвищу системність і, відповідно, можливість найефективнішої токсикації оброблених рослин;
    • високою термостабільністю: препарат стабільно утримує свою інсектицидну активність у широкому діапазоні температур — від +5 до 25ᴼС (реально ефективний від +3 до 30ᴼС);
    • значно більшою кількістю піретроїду, яка припадає на 1 га за рекомендованих норм витрати (що відповідає приблизно 2 нормам Карате Зеон);
    • утворенням клотіанідину при розпаді тіаметоксаму в рослині — одного з метаболітів, що також має інсектицидну дію; у підсумку тривалість періоду ефективного захисту препарату подовжується до 3 тижнів.
    Як один із цінних технологічних моментів варто також виділити можливість безпечного для рослин поєднання Енжіо чи Карате Зеон із різноманітними фунгіцидами та гербіцидами у бакових сумішах. Особливо це стосується Т1-обробки, під час проведення якої часто й практикують такі суміші.    
    Усі сучасні рекомендації із застосування інсектицидів було розроблено спеціалістами компанії «Сингента» на основі результатів численних польових дослідів, які неодноразово перевірено у виробництві та обґрунтовано економічними розрахунками. Тому система захисту зернових колосових культур від «Сингенти» на сьогодні є високоефективною й рентабельною.

    Микола ДЕМ'ЯНЮК, 
    менеджер з технічної підтримки компанії «Сингента»





    Схожі новини
  • На Донеччині засіяли 468,7 тис гектарів ярових
  • В умовах поточного року
  • Універсальний протруйник
  • В Україні змінюватиметься зональна структура посівних площ зернових
  • Особливості підготовки ґрунту і сівби озимих культур

  • Додати комментар
    reload, if the code cannot be seen

    Забороняється використовувати не нормативну лексику, принижувати інших користувачів, розміщувати посилання на сторонні сайти, та додавати рекламу в коментарях.

Захист зернових колосових культур від шкідників інсектицидами компанії «Сингента»


З прадавніх часів злакові зернові культури, які вирощувалися для виготовлення хліба, завжди мали важливе економічне та продовольче значення. Так, за даними істориків, пшеницю на теренах нашої держави почали висівати ще у 3–4 тисячолітті до н. е., а її зерно у V–VI століттях стало головним продуктом експорту до Греції та Римської імперії — з південних територій, що тепер географічно відповідають зоні Степу та Причорномор'я України. 
Упродовж усього часу, особливо за останні два століття, технологія вирощування зернових культур постійно розвивалася і покращувалася. Створювалися нові, більш продуктивні сорти, вдосконалювалися системи сівозмін, обробітку ґрунту, удобрення, захисту рослин від шкодочинних організмів тощо. І це дало свій результат. На сьогодні вже стала реальною врожайність озимої пшениці 80–100 ц/га, а в окремих регіонах у певні роки вона сягала 120 ц/га і навіть більше. 
Щоб отримати такі показники продуктивності, необхідно максимально збалансувати всі чинники, важливі для росту і розвитку рослин. Зокрема, отримання високих урожаїв зернових колосових є неможливим без ефективної системи захисту від бур’янів, хвороб та шкідників. Адже без надійного контролю втрати від них на сьогодні можуть становити 30–40% і навіть досягати 50–70%. З огляду на відчутне загальне зростання вартості сільськогосподарської продукції, яке відбулося за останні 2 десятиліття, паритет цін на зерно злакових культур і засоби захисту рослин істотно змінився. Тому на високопродуктивних полях стало економічно вигідно використовувати максимальний захист. Так, сільгоспвиробники, які у 2012–2014 рр. отримали понад 100 ц/га озимої пшениці сортів Сейлор та Балетка (виробництво «Сингента»), крім усього іншого, в осінній та весняно-літній періоди проводили разом 3–4 фунгіцидні та 2–3 інсектицидні обробки. І рентабельність культури при цьому лише збільшувалася!   


Шкідники зернових злаків
З-поміж шкодочинних організмів зернових колосових важливе економічне значення мають комахи-фітофаги, прямі втрати від яких в Україні щорічно складають 2–3 млн т зерна. Так, з одного гектара пшеничного поля через них не добирають у середньому 500–800 кг врожаю. Лише фітофаги, що належать до групи сисних, зменшують продуктивність посівів на 350–500 кг/га. Це все прямі втрати, а є ще й непрямі. Зокрема, від вірусних захворювань, переносниками яких переважно є попелиці й цикадки, додаткові втрати збільшуються ще на 200–300 кг/га. Вивченням шкідливості фітофагів колосових злакових культур свого часу займалися чимало дослідників, чиїми даними ми сьогодні можемо успішно користуватися (Альохін В. Т., 1995, 1996; Секун М. П., 1998).
Шкідливий ентомокомплекс на зернових колосових культурах налічує більш як півсотні видів комах-фітофагів із 21 біологічної родини. З-поміж них в агроценозах України найчастіше зустрічаються наступні спеціалізовані шкідники: злакові попелиці, цикадки, хлібні клопи, пшеничний трипс, хлібний турун, хлібні жуки, хлібні блішки, п'явиці, хлібні трачі, звичайна зернова совка, злакові мухи. Крім цього, на посівах зернових злаків відчутно шкодять також і багатоїдні комахи, серед яких варто виділити гусениць підгризаючих совок, дротяників, личинок пластинчастовусих жуків (хрущів, хлібних жуків) тощо. Однак, практично в усіх природно-кліматичних зонах найбільш поширеними і небезпечними у весняно-літній період є такі групи шкідників, як сисні (попелиці, цикадки, трипси, хлібні клопи); внутрішньостеблові (злакові мухи); хлібні блішки, п'явиці та хлібні жуки. 
Щоб правильно підібрати інсектициди та розробити ефективну систему їх застосування, необхідно знати видовий склад, особливості біології, поведінки та поширення шкідливих комах, враховувати оптимальні й критичні для контролю стадії розвитку та періоди їх появи на полях зернових злаків. Тож давайте зупинимося на основних, найнебезпечніших групах комах-фітофагів, які завжди присутні на наших полях зернових колосових злаків, виділивши деякі моменти, що є особливо важливими для ефективного захисту (рис. 1–4). 

Злакові попелиці та хлібні клопи. Зерновим злакам шкодять, висисаючи сік з вегетативних та генеративних органів, що знижує врожай зерна і його якість. На посівах озимих зернових з'являються, зазвичай, починаючи від фази закінчення весняного кущіння – початку виходу в трубку (попелиці) та у фазі виходу в трубку (клопи). Зважаючи на характер живлення цих фітофагів і тривалий період заселення й розвитку на зернових, для ефективного захисту необхідно застосовувати сучасні контактно-системні інсектициди зі значним періодом захисної дії. Саме діючі речовини групи неонікотиноїдів, які здатні надійно й на довгий час токсикувати рослину, будуть проти них достатньо ефективними. З описаних вище особливостей поведінки даних шкідників стає зрозуміло, що захист озимих від них потрібно розпочинати ще на початку виходу в трубку, а не при появі прапорцевого листка, коли значних пошкоджень рослинам вже буде завдано.
Пшеничний трипс. Для планування захисних заходів слід звернути особливу увагу на 2 важливі моменти: період появи шкідливої стадії (личинки) — вже у колосі; та конкретне місце її локалізації і живлення — тобто під лусками. Також слід брати до уваги й те, що сокорух у тоненьких колоскових і квіткових лусочках досить уповільнений, і системному інсектициду, що рухається акропетально, потрібен певний час, щоб досягти цих органів. Якщо такий препарат із тривалою захисною дією застосувати ще на початку фази виходу в трубку, у діючої речовини буде достатньо часу для надходження до найвіддаленіших частин рослини і якісної їх токсикації. Якраз інсектицидна сполука тіаметоксам, яка має найкращу системність з-поміж усіх неонікотиноїдів, й забезпечує найвищу ефективність проти личинок трипса, що неодноразово було підтверджено у численних дослідах компанії «Сингента».  

Хлібні жуки. Надійний захист можливий за умови застосування високоефективних контактно-кишкових інсектицидів. Слід зазначити, що хлібні жуки, як і багато інших представників родини пластинчастовусих, вирізняються загалом підвищеною стійкістю до них (не плутати з набутою резистентністю), що пов'язано з потужним ферментативним апаратом у цих комах. З огляду на це, необхідно використовувати препарати, які мають високу стартову ефективність («нокдаун-ефект») та широкий спектр інсектицидної дії. Такими є, наприклад, діючі речовини групи синтетичних піретроїдів.    

Інсектицидний захист
Розпочинати захист необхідно з насіння, оскільки вже відразу після його висівання у ґрунт посівам починають загрожувати низка видів ґрунтових і наземних шкідників. Адже саме на початкових етапах розвитку рослин заподіяна фітофагами шкода є найбільш відчутною, а втрати врожаю через зрідження стеблостою стають непоправними. 
Тому обробка насіння ефективними комбінованими препаратами, до складу яких входить системний інсектицид, має бути обов'язковою. Зокрема, сучасні фунгіцидно-інсектицидні протруйники виробництва компанії «Сингента», такі як Селест Макс та Вайбранс Інтеграл, надійно захищають сходи зернових злаків від комплексу ґрунтоживучих шкідників, злакових мух, попелиць, хлібних блішок, що починають шкодити на полях з озимими ще восени, а на ярих — у весняний період. Упродовж місяця і навіть більше посіви від них будуть захищені надійно, що дасть можливість рослинам безперешкодно рости, швидше проходячи вразливі стадії розвитку.    

Підбір та строки застосування інсектицидів. Як уже зазначалося, щоб скласти ефективну систему контролю фітофагів, передусім потрібно враховувати їх видовий склад, особливості розвитку й живлення, строки заселення й пошкодження ними рослин. Окрім того, вибір конкретних інсектицидів має базуватися на знанні їхніх властивостей, механізмів дії на комах та способів токсикації рослин. 
При прийнятті рішень щодо необхідності й строків інсектицидних обробок слід пам'ятати, що економічні пороги шкідливості (ЕПШ) більшості фітофагів, що вказані в агрономічній літературі, мають середні, тобто приблизні значення. Тож сьогодні ними можна користуватися лише орієнтовно. З іншого боку, в агроценозах зернових колосових майже всіх ґрунтово-кліматичних зон України присутні певні біологічні групи шкідників, що заселяють посіви постійно, з року в рік. Їх чисельність, стрімко зростаючи навесні, швидко досягає рівня шкідливості й щороку створює загрозу культурам. З огляду на це, щоб не допустити істотних пошкоджень рослин і відчутних втрат урожаю, проти них сьогодні стали необхідними саме обов'язкові інсектицидні обробки, які слід проводити завжди, в оптимальні періоди. Такі періоди були пов'язані з фазами росту і розвитку рослин: Т1 (початок виходу в трубку), Т2 (поява прапорцевого листа), Т3 (налив зерна: молочна – воскова стиглість). У зв'язку з цим, щоб надійно захистити посіви, у весняно-літній період необхідно проводити як мінімум 2, а часто й 3 інсектицидні обробки.
Відповідно, з метою ефективного контролю всього комплексу фітофагів компанією «Сингента» було розроблено конкретні рекомендації по застосуванню інсектицидів власного виробництва з чітким позиціонуванням кожного з них стосовно фази рослини, а система захисту зернових колосових культур від шкідників передбачає дво-три-кратне обприскування ними посівів у період вегетації (рис. 5). Розглянемо детальніше призначення й регламенти цих обробок та цільові об'єкти, обґрунтувавши застосування конкретних препаратів. 

 - Т1 (початок виходу в трубку). Найкраще застосовувати інсектицид Енжіо 247 SC, к.с. (0,18–0,22 л/га залежно від культури та виду шкідника) разом із гербіцидом та фунгіцидом. Обробка проводиться, як правило, в середині квітня (на озимих культурах), або в середині — другій половині травня (на ярих культурах), що збігається з початком заселення посівів сисними фітофагами (попелицями, цикадками, хлібними клопами). Ця обробка також буде ефективною й проти злакових мух, зокрема проти їхнього нового (першого весняного) покоління, що намагатиметься заселити культурні рослини; проти хлібних блішок та п'явиць, жуки яких теж з'являтимуться на посівах у цей період. Як уже відзначалося раніше, застосування у Т1-обробці системних інсектицидів групи неонікотиноїдів має особливо високий ефект проти пшеничного трипса. Препарат Енжіо з діючою речовиною тіаметоксам, яка належить до цієї групи і має найкращу системність серед її представників, гарантує практично повний контроль личинок нового покоління цього фітофага аж до збирання врожаю. До того ж, завдяки ефективній токсикації рослин тіаметоксамом Енжіо забезпечуватиме тривалий термін захисту (20 днів і більше), особливо добре контролюючи прихованоживучих шкідників. Інша діюча речовина препарату, лямбда-цигалотрин, має добре виражену контактно-кишкову дію, відразу після застосування виявляє високу стартову ефективність (або «нокдаун-ефект») і має широкий спектр інсектицидної активності — тобто надійно знищуватиме усіх фітофагів у тих стадіях, які мігруватимуть з місць зимівлі й заселятимуть посіви колосових культур. Зрештою, поєднання в одному препараті 2-х вказаних вище інсектицидних сполук із різними механізмами дії на організми шкідливих комах унеможливлює виникнення у них резистентності. Особливо це стосується таких полівольтинних фітофагів, як попелиці, що можуть розвиватися у 10–12 поколіннях за сезон.  

- Т2 (поява прапорцевого листа). Оптимально ефективним у цей період буде використання піретроїдного інсектициду Карате Зеон 050 SC, мк. с. (0,15–0,3 л/га). Зазвичай Т2-обробка проводиться в кінці квітня — на початку травня (озимі зернові) та наприкінці травня — у першій половині червня (ярі зернові) водночас із другим внесенням фунгіциду. Вона також є дуже важливою, і її строки збігаються із триваючим заселенням злакових культур попелицями, імаго зимуючого покоління хлібних клопів, продовженням льоту імаго трипса — проти яких власне вона й призначена. З огляду на ефективний термін захисної дії Енжіо від моменту його застосування у Т1 (три тижні), а також тривалість періоду між фазами початку виходу в трубку і появи прапорцевого листа (від 2 до 3 тижнів), цей комбінований препарат забезпечуватиме надійний контроль усього шкідливого ентомокомплексу в зазначеному часовому інтервалі. Тому внесення Карате Зеон у фазу прапорцевого листа буде не лише достатньо ефективним проти даних фітофагів (що продовжуватимуть мігрувати на посіви), надаючи додаткового захисту, але й оптимальним за гектарною вартістю. Вказані вище переваги лямбда-цигалотрину, а також спеціальна формуляція, яка називається мікрокапсульована суспензія, забезпечує надійнішу і тривалішу захисну дію Карате Зеон порівняно з іншими піретроїдами. Відповідно, від часу застосування цього препарату у Т2-обробку необхідний нам контроль шкідливих комах триватиме аж до фази цвітіння. 

-Т3 (налив зерна: молочна – воскова стиглість). Ця обробка необхідна для контролю хлібних жуків, що шкодять колосовим культурам у фазу наливу зерна. Проводиться за необхідності й вибірково. Щоб зупинити заселення жуками посівів, буває достатньо й крайових обробок по периметру полів. Однак, у разі раптової навали та різкого зростання їх чисельності нерідко виникає необхідність у суцільних обприскуваннях усього масиву культури. Проти цих фітофагів найбільш доцільно використовувати потужні контактно-кишкові інсектициди групи синтетичних піретроїдів, яким є препарат Карате Зеон (0,2 л/га) від компанії «Сингента». Лямбда-цигалотрин, справляючи універсальну інсектицидну дію, досить надійно знищує таких важкоконтрольованих шкідників, як хлібні жуки. Багато інших інсектицидів проти них є просто малоефективними. 

Переваги та властивості інсектицидів Енжіо і Карате Зеон. Насамперед варто зазначити, що формуляції обох препаратів створені за унікальною технологією Зеон-капсуляції, яка була розроблена і запатентована компанією «Сингента». Відповідно, препаративні форми Карате Зеон (мікрокапсульована суспензія) та Енжіо (концентрат мікрокапсульованої суспензії) завдяки цій технології набули унікальних характеристик. Суть її полягає в тому, що піретроїд (лямбда-цигалотрин) було поміщено в тонкі полімерні мікрокапсули, які розподілені у рідкому середовищі препаративної форми й утворюють своєрідну суспензію. До складу мікрокапсул також входить розчинник та спеціальний фотопротектор, який захищає діючу речовину від сонячного (ультрафіолетового) опромінення. Отже, технологія Зеон-капсуляції змогла забезпечити більш тривалий період деструкції піретроїдної складової і, відповідно, удвічі довший термін її інсектицидної дії. Крім того, важливою й цінною властивістю мікрокапсул є можливість поступового вивільнення активної речовини після нанесення робочого розчину на листовий апарат рослини, що також сприяло подовженню періоду її ефективної дії. Отже, вказані корисні характеристики даної новітньої формуляції надають препаратам Енжіо та Карате Зеон такі практичні переваги:Порівняно з аналогічними інсектицидами конкурентів, Енжіо володіє й іншими цінними властивостями, які надають йому додаткових технологічних переваг. Так, на відміну від подібних йому комбінованих препаратів, цей препарат характеризується:Як один із цінних технологічних моментів варто також виділити можливість безпечного для рослин поєднання Енжіо чи Карате Зеон із різноманітними фунгіцидами та гербіцидами у бакових сумішах. Особливо це стосується Т1-обробки, під час проведення якої часто й практикують такі суміші.    
Усі сучасні рекомендації із застосування інсектицидів було розроблено спеціалістами компанії «Сингента» на основі результатів численних польових дослідів, які неодноразово перевірено у виробництві та обґрунтовано економічними розрахунками. Тому система захисту зернових колосових культур від «Сингенти» на сьогодні є високоефективною й рентабельною.

Микола ДЕМ'ЯНЮК, 
менеджер з технічної підтримки компанії «Сингента»





Схожі новини
  • На Донеччині засіяли 468,7 тис гектарів ярових
  • В умовах поточного року
  • Універсальний протруйник
  • В Україні змінюватиметься зональна структура посівних площ зернових
  • Особливості підготовки ґрунту і сівби озимих культур

  • Додати комментар
    reload, if the code cannot be seen

    Забороняється використовувати не нормативну лексику, принижувати інших користувачів, розміщувати посилання на сторонні сайти, та додавати рекламу в коментарях.