Аграрний тиждень. Україна
» » РЕЗЕРВ СТАБІЛІЗАЦІЇ ВИРОБНИЦТВА ЗЕРНА В УКРАЇНІ
» » РЕЗЕРВ СТАБІЛІЗАЦІЇ ВИРОБНИЦТВА ЗЕРНА В УКРАЇНІ

    РЕЗЕРВ СТАБІЛІЗАЦІЇ ВИРОБНИЦТВА ЗЕРНА В УКРАЇНІ


    В останні роки відбувається глобальне потепління клімату та частіше спостерігаються засухи, заморозки в період вегетації рослин, різкі перепади температур, особливо взимку, тому в таких складних метеоумовах непросто отримати запланований урожай зерна. Тож виникає необхідність пошуку резервів стабілізації виробництва зерна в нашій країні. Одним із шляхів вирішення цієї проблеми є вирощування сільгоспкультур з підвищеною стійкістю до стресових факторів вирощування.

     

    Однією з таких культур є просо посівне (Panicum miliaceum L.), яке краще від інших зернових культур використовує ґрунтову вологу, менше страждає від засухи та добре реагує на покращення агротехніки вирощування. Воно дає продовольче зерно, зернофураж, зелену масу, а солома займає перше місце серед соломи хлібних злаків за вмістом білків, цукрів та кормових одиниць і за поживністю наближається до лучного сіна другого класу.

    Перевагами цієї культури є також скоростиглість, що дає можливість варіювати із строками сівби, високий коефіцієнт розмноження (норма висіву становить 30-35 кг/га, що в 5-6 разів менше, ніж у ярих зернових – пшениці, вівса, ячменю) та високий адаптивний потенціал.

    За стійкістю до засухи, вилягання, хвороб просо є однією із найстабільніших культур, яке може вирощуватись практично на будь-яких ґрунтах, менш вимогливе до попередників і не знижує врожайності при розміщенні його після зернових.

    Широка амплітуда строків сівби робить просо ідеальною страховою культурою. На зерно воно висівається з початку травня до середини червня, а на зелену масу – до кінця другої декади липня.

    Просо доцільно включати до зеленого конвеєру, щоб у серпні, особливо у посушливі роки, коли відчувається дефіцит зелених кормів для великої рогатої худоби, отримати високоякісний зелений корм, який за урожайністю сухої речовини перевищує інші зернові культури на 1,8-2,5 ц/га та містить на 0,5-1,8% більше сирого протеину.

    Всього просо посівне висівається в 30 країнах, світове виробництво його зерна становить, за даними ФАО, майже 3 млн. тонн. Частка України у світовому виробництві проса в 2001-2010 рр. склала 8,2%, що на 0,3% ниже, ніж було вирощено в 1996-2000 роках. Тобто, незважаючи на всі переваги цієї культури, її потенціал реалізується у виробництві ще не повністю, це пояснюється недотриманням технології вирощування та сівбою несортовим або низькорепродукційним насінням. Водночас у нашій країні досягнуто значних успіхів у створенні високопродуктивних, стійких до найбільш поширених рас сажки, з високим адаптивним потенціалом сортів проса. Такими є сорти селекції ННЦ «Інститут землеробства НААН» - Київське 87, Київське 96, Омріяне.

    Сорт проса Київське 87 - середньостиглий, достигає за 73-93 дні, що на 3-5 днів раніше від стандарту Миронівське 51. Високоурожайний – 4,8-5,5 т/га. Стійкий до вилягання та генетично імунний до 9 найбільш розповсюджених рас сажки, а також стійкий до ураження ядер меланозом. Зернівка жовта, середньої величини (маса 1000 зерен 7,5-8,0 г), плівчастість близько 17%, вихід крупи - 78-80%, вміст білку в зерні - до 14%.

    Придатний для вирощування круп’яного зерна, а також з успіхом може використовуватись для кормових цілей, на сінаж і монокорм, який значно стимулює молочну продуктивність ВРХ.

    Київське 96 відзначається поєднанням ранньостиглості, посухостійкості, стійкості до вилягання, осипання і ураження 9 патотипами сажки та меланозом. Характеризується високою зерновою продуктивністю – 4,5-5,2 т/га та стабільністю. Зернівка червона, маса 1000 зерен 8,1-8,4 г, плівчастість - 15,5-18,0%, вихід крупи - 76-78%, вміст протеїну в зерні - 13,4-15,0%.

    Сорт Омріяне - середньостиглий (вегетаційний період 79-96 днів). Рівень врожайності зерна 4,5-6,0 т/га, вміст протеїну в зерні - 14,0-16,0%. Стійкий до вилягання (9 балів), імунний до ураження одночасно 9-ма патотипами сажки, з високими технологічними якостями зерна (зернівка округла, маса 1000 зерен близько 8 г, вирівняність зерна - 85%, плівчастість - 13-14%, вихід крупи – 79-82%). Є національним стандартом з 2010 року.

    В державному сортовипробуванні з 2010 року вивчається новий восковидний (ваксі) сорт проса Чабанівське, який дає прибавки урожаю у всіх зонах випробовування. Слід відмітити унікальність сорту: це перший амілопектиновий сорт проса, створений для переробної промисловості - харчової, консервної, текстильної, паперової, сталепрокатної, нафтодобувної, фармацевтичної та інших. Його доцільно використовувати також для переробки на біопаливо, тому що амілопектинові крохмальні зерна проса найдрібніші з усіх зернових культур, що сприяє найвищому виходу спирту з одиниці маси зерна.

    Таким чином, маючи в господарстві просо, в складній ситуації завжди буде можливість вибору: будь то загибель озимих і недостача насіння для їхнього пересіву або дефіцит зелених кормів у літній період.

     

    Л. І. ПЕРЕВЕРТУН,

    канд. с.-г. наук,

    провідний науковий співробітник

    відділу селекції круп’яних культур

    ННЦ «Інститут землеробства НААН»

     

     





    Схожі новини
  • Льон-довгунець української селекції
  • ЗАПОРУКА СТАБІЛЬНИХ УРОЖАЇВ
  • Сорти ячменю ярого для лісостепу України
  • Стан та перспективи селекції рису в Україні
  • Аграрний фонд готовий здійснювати регулювання на ринку круп

  • Додати комментар
    reload, if the code cannot be seen

    Забороняється використовувати не нормативну лексику, принижувати інших користувачів, розміщувати посилання на сторонні сайти, та додавати рекламу в коментарях.

РЕЗЕРВ СТАБІЛІЗАЦІЇ ВИРОБНИЦТВА ЗЕРНА В УКРАЇНІ


В останні роки відбувається глобальне потепління клімату та частіше спостерігаються засухи, заморозки в період вегетації рослин, різкі перепади температур, особливо взимку, тому в таких складних метеоумовах непросто отримати запланований урожай зерна. Тож виникає необхідність пошуку резервів стабілізації виробництва зерна в нашій країні. Одним із шляхів вирішення цієї проблеми є вирощування сільгоспкультур з підвищеною стійкістю до стресових факторів вирощування.

 

Однією з таких культур є просо посівне (Panicum miliaceum L.), яке краще від інших зернових культур використовує ґрунтову вологу, менше страждає від засухи та добре реагує на покращення агротехніки вирощування. Воно дає продовольче зерно, зернофураж, зелену масу, а солома займає перше місце серед соломи хлібних злаків за вмістом білків, цукрів та кормових одиниць і за поживністю наближається до лучного сіна другого класу.

Перевагами цієї культури є також скоростиглість, що дає можливість варіювати із строками сівби, високий коефіцієнт розмноження (норма висіву становить 30-35 кг/га, що в 5-6 разів менше, ніж у ярих зернових – пшениці, вівса, ячменю) та високий адаптивний потенціал.

За стійкістю до засухи, вилягання, хвороб просо є однією із найстабільніших культур, яке може вирощуватись практично на будь-яких ґрунтах, менш вимогливе до попередників і не знижує врожайності при розміщенні його після зернових.

Широка амплітуда строків сівби робить просо ідеальною страховою культурою. На зерно воно висівається з початку травня до середини червня, а на зелену масу – до кінця другої декади липня.

Просо доцільно включати до зеленого конвеєру, щоб у серпні, особливо у посушливі роки, коли відчувається дефіцит зелених кормів для великої рогатої худоби, отримати високоякісний зелений корм, який за урожайністю сухої речовини перевищує інші зернові культури на 1,8-2,5 ц/га та містить на 0,5-1,8% більше сирого протеину.

Всього просо посівне висівається в 30 країнах, світове виробництво його зерна становить, за даними ФАО, майже 3 млн. тонн. Частка України у світовому виробництві проса в 2001-2010 рр. склала 8,2%, що на 0,3% ниже, ніж було вирощено в 1996-2000 роках. Тобто, незважаючи на всі переваги цієї культури, її потенціал реалізується у виробництві ще не повністю, це пояснюється недотриманням технології вирощування та сівбою несортовим або низькорепродукційним насінням. Водночас у нашій країні досягнуто значних успіхів у створенні високопродуктивних, стійких до найбільш поширених рас сажки, з високим адаптивним потенціалом сортів проса. Такими є сорти селекції ННЦ «Інститут землеробства НААН» - Київське 87, Київське 96, Омріяне.

Сорт проса Київське 87 - середньостиглий, достигає за 73-93 дні, що на 3-5 днів раніше від стандарту Миронівське 51. Високоурожайний – 4,8-5,5 т/га. Стійкий до вилягання та генетично імунний до 9 найбільш розповсюджених рас сажки, а також стійкий до ураження ядер меланозом. Зернівка жовта, середньої величини (маса 1000 зерен 7,5-8,0 г), плівчастість близько 17%, вихід крупи - 78-80%, вміст білку в зерні - до 14%.

Придатний для вирощування круп’яного зерна, а також з успіхом може використовуватись для кормових цілей, на сінаж і монокорм, який значно стимулює молочну продуктивність ВРХ.

Київське 96 відзначається поєднанням ранньостиглості, посухостійкості, стійкості до вилягання, осипання і ураження 9 патотипами сажки та меланозом. Характеризується високою зерновою продуктивністю – 4,5-5,2 т/га та стабільністю. Зернівка червона, маса 1000 зерен 8,1-8,4 г, плівчастість - 15,5-18,0%, вихід крупи - 76-78%, вміст протеїну в зерні - 13,4-15,0%.

Сорт Омріяне - середньостиглий (вегетаційний період 79-96 днів). Рівень врожайності зерна 4,5-6,0 т/га, вміст протеїну в зерні - 14,0-16,0%. Стійкий до вилягання (9 балів), імунний до ураження одночасно 9-ма патотипами сажки, з високими технологічними якостями зерна (зернівка округла, маса 1000 зерен близько 8 г, вирівняність зерна - 85%, плівчастість - 13-14%, вихід крупи – 79-82%). Є національним стандартом з 2010 року.

В державному сортовипробуванні з 2010 року вивчається новий восковидний (ваксі) сорт проса Чабанівське, який дає прибавки урожаю у всіх зонах випробовування. Слід відмітити унікальність сорту: це перший амілопектиновий сорт проса, створений для переробної промисловості - харчової, консервної, текстильної, паперової, сталепрокатної, нафтодобувної, фармацевтичної та інших. Його доцільно використовувати також для переробки на біопаливо, тому що амілопектинові крохмальні зерна проса найдрібніші з усіх зернових культур, що сприяє найвищому виходу спирту з одиниці маси зерна.

Таким чином, маючи в господарстві просо, в складній ситуації завжди буде можливість вибору: будь то загибель озимих і недостача насіння для їхнього пересіву або дефіцит зелених кормів у літній період.

 

Л. І. ПЕРЕВЕРТУН,

канд. с.-г. наук,

провідний науковий співробітник

відділу селекції круп’яних культур

ННЦ «Інститут землеробства НААН»

 

 





Схожі новини
  • Льон-довгунець української селекції
  • ЗАПОРУКА СТАБІЛЬНИХ УРОЖАЇВ
  • Сорти ячменю ярого для лісостепу України
  • Стан та перспективи селекції рису в Україні
  • Аграрний фонд готовий здійснювати регулювання на ринку круп

  • Додати комментар
    reload, if the code cannot be seen

    Забороняється використовувати не нормативну лексику, принижувати інших користувачів, розміщувати посилання на сторонні сайти, та додавати рекламу в коментарях.