Аграрний тиждень. Україна
» » Український хміль. Яка його якість?
» » Український хміль. Яка його якість?

    Український хміль. Яка його якість?


    хмельОдним із найголовніших пріоритетів держави для розвитку аграрної сфери є формування сучасного ринку комерційних сортів агрокультур. Упродовж багатьох років для України хміль був високоприбутковою специфічною культурою, яка в умовах розширеного виробництва здатна забезпечити потребу пивоварної промисловості та інших галузей народного господарства унікальною сировиною.

     

    Українські сорти хмелю ароматичної та гіркої груп, завдяки сприятливим для них агрокліматичним умовам вирощування, славилися здавна та мають високі пивоварні якості.

    Торік, як і в 2010 році, спостерігалось зменшення валового збору хмелесировини на 49,1% у порівнянні з 2009-м, коли було найбільше зібрано хмелю за останнє десятиріччя – 1340 тонн. Валовий збір хмелю в 2011-му становив 681,4 тонн. За останні три роки площа насаджень хмелю скоротилась щонайменше на 443 гектари. Торік його зібрали лише з 645 гектарів.

    Нинішній стан у хмелярстві спричинений тим, що тільки малі та середні пивоварні заводи, яким належить до 10% пивного ринку України та ПАТ «Оболонь», в своїх технологіях використовують хміль гранульований вітчизняного виробництва. Найбільші ж пивоварні компанії з іноземним капіталом, уклавши попередні довгострокові контракти, закуповують виключно імпортну хмелесировину у вигляді гранул та екстрактів гірких сортів американського і німецького виробництва, а також ізомеризованих препаратів, у т.ч. тетра-гідро-ізо-екстрактів. Основою цих препаратів є сполуки неприродного характеру, яких ні в хмелі, ні в натуральних хмельових препаратах, а тим паче в пиві, виготовленому з натуральної хмелесировини – не виявлено. Це і зумовило подальше витіснення вітчизняних хмелевиробників з українського ринку. Починаючи з 2009-го, в галузі виникла проблема з реалізацією хмелю, створивши за 2 роки рекордні його залишки. Це призводить до зубожіння хмелярських господарств і ставить під загрозу функціонування всієї галузі.

    Співробітники лабораторії відділу біохімії хмелю та пива, яка атестована на визначення якості хмелю та хмелепродуктів міжнародними методами ЕВС 7.4, ЕВС 7.5, ЕВС 7.7 та ін., провели моніторинг якості хмелю урожаю 2011 року в 37 хмелярських господарствах країни згідно діючих національних стандартів: ДСТУ 7067:2009 Хміль. Технічні умови, ДСТУ 4099:2009 Хміль. Правила відбирання проб та методи випробування, які набули чинності з 1 липня 2011 року.

    Із 681,4 т хмелю, вирощеного в Україні і проаналізованого нами (табл.1), 550 т – хмелесировина ароматичних і тонкоароматичних сортів (81,0% від загальної кількості зібраного хмелю). Характерна особливість цих сортів - нарівні з високим вмістом загальних смол є перевага в смолах частки бета-кислот над часткою альфа-кислот. Тобто у них зберігається позитивний коефіцієнт ароматичності між вмістом бета- і альфа-кислот, що становить більше 1. Це – вирішальна ознака в оцінці пивоварної якості хмелю. В ароматичних сортах хмелю української селекції високоякісний склад гірких речовин поєднується з тонким ароматом, характерним для найкращих європейських сортів, таких як Клон 18, Жатецький, Любельський, Тетнангер.

    Третина загального валового збору – це хміль високопродуктивного ароматичного високосмольного сорту Заграва, вироблений в 19 господарствах. Залежно від агротехнічних умов та зони вирощування, вміст альфа-кислот – основного ціноутворюючого фактора - коливався від 5,8% до 7,5%. У шишках хмелю цього сорту велика питома вага бета-кислот у загальному показнику гіркоти. Співвідношення бета-кислот до альфа-кислот становить 1-1,2, що спостерігається в найкращих сортах світової колекції. Збір цінних для пивоваріння речовин з 1 га ароматичного сорту Заграва в 5 разів більший, ніж Клону 18. Сировина даного хмелю переробляється в гранули тип 90.

                                    1. Валовий збір та показники якості хмелю урожаю 2011 року

    № п/п

    Сорт хмелю

    Валовий збір, т

    % до загального збору

    Масова частка альфа-кислот, % до СР.

    (середнє по Україні)

    Масова частка хмельових домішок, %

    (середнє по Україні)

    Масова частка насіння, %,

    (середнє по Україні)

    Ушкодження хмелю шкідниками, %

    (середнє по Україні)

    Сорти тонкоароматичного типу хмелю

    1

    Слов’янка

    78,3

    11,5

    5,3

    0,6

    0,5

    0,5

    2

    Національний

    86,7

    12,7

    7,6

    0,9

    0,3

    0,9

    3

    Злато Полісся

    43,2

    6,3

    5,1

    0,9

    0,5

    0,5

    4

    Клон

    28,0

    4,1

    3,8

    0,6

    0,5

    1,0

    Сорти ароматичного типу хмелю

    5

    Заграва

    239,4

    35,1

    6,8

    0,6

    0,4

    0,5

    6

    Староволинський

    27,2

    4,0

    7,8

    0,4

    0,4

    0,4

    7

    Гайдамацький

    21,8

    3,2

    4,5

    0,6

    0,3

    1,1

    8

    Інші

    22,4

    3,3

    6,7

    0,7

    0,4

    0,6

    Сорти гіркого типу

    9

    Промінь

    55,3

    8,1

    8,7

    0,6

    0,4

    0,7

    10

    Поліський

    33,3

    4,9

    8,2

    0,3

    0,4

    0,6

    11

    Альта

    32,1

    4,7

    9,8

    0,7

    0,2

    1,0

    12

    Інші

    13,7

    2,1

    8,1

    0,5

    0,3

    0,4

     

    Всього

    681,4

    100

     

     

     

     

     

    Хміль тонкоароматичного сорту Слов’янка вирощувався в 15 господарствах. Сорт містить значну кількість смол, у нього найкраще співвідношення бета-кислот до альфа-кислот (1,4-1,6). Високий показник ароматичності, кількість і склад ефірної олії в поєднанні з іншими компонентами характеризують сорт як особливо цінну, тонкоароматичну форму хмелю для пивоваріння. Переробляється в гранули тип 90, у перспективі можлива переробка в гранули тип 45. В ПрАТ «Дубнохміль» урожайність хмелю цього сорту становила 23,1 ц/га.

    ХмельПодібними властивостями наділений хміль сорту Національний (зібрано 86,7 т). Гарно зарекомендував себе в Житомирській і Львівській областях. Для сорту характерний найбільш високий в тонкоароматичній групі вміст альфа-кислот та досить сталий показник співвідношення між альфа- й бета-кислотами. Має відмінні пивоварні якості.

    Слід відмітити високу пивоварну оцінку хмелю тонкоароматичного сорту Злато Полісся. Має оптимальне співвідношення (близько 1) між кількістю бета- та альфа-кислот. Поєднання такого складу гірких речовин і ефірної олії дає можливість отримувати пиво високої якості. Переробляється в гранули тип 90, в перспективі можлива переробка в гранули тип 45.

    Гіркі сорти характеризуються різким хмельовим ароматом і високим вмістом альфа-кислот, вміст загальних смол коливається від 22 до 30%, з них на частку альфа-кислот припадає 30-50%. Кількість бета-кислот значно нижча, ніж в ароматичному хмелі. В сорті хмелю гіркого типу Промінь у складі ефірної олії міститься фарнезен, що відповідає за якість аромату. Як правило, у гірких сортах іноземної селекції він відсутній.

    Одним із основних органолептичних показників якості є колір шишок хмелю. Притаманний їм зелений свідчить про дотримання технології вирощування, про те, що рослини отримували достатню кількість азоту, хміль був добре захищений від шкідників і хвороб, зібраний в оптимальні строки та висушений з дотриманням технології післязбиральної обробки і сушіння  .

    Результати досліджень якості хмелю урожаю 2011 року показали, що майже 64% шишок мали колір від світло-жовто-зеленого до золотисто-зеленого та зеленого. 26% - жовто-зелений колір з окремими почервонілими кінчиками пелюсток. Зафіксовано наявність шишок з бурими плямами (до 5%), що склало 10,4% від усього урожаю.

    Лупулінові зерна шишок хмелю у фазі повної технічної стиглості мали золотисто-жовтий колір, були блискучими та липкими. Масова частка хмельових домішок та насіння була в межах норми.

    В результаті проведених досліджень встановлено, що український хміль урожаю 2011 року за всіма показниками відповідає чинному стандарту ДСТУ 7067:2009 Хміль. Технічні умови. А тонкоароматичні та ароматичні сорти Слов’янка, Національний, Заграва перевищують світові аналоги за вмістом альфа-кислот, співвідношенням бета-кислот до альфа-кислот, що є більше 1 та вмістом і якісним складом ефірної олії фарнезенового типу, якої в даних сортах від 2 до 3,5%.

    Десять найбільших підприємств-виробників хмелю в Україні наведено в табл. 2.

    2. Найбільші виробники хмелю 2011 року

    № п/п

    Підприємство, область, район

    Валовий збір, тонн

    Площа хмелю, га

    Урожайність, ц/га

    1

    СТОВ «Спілка хмелярів та

    пивоварів», Чуднівський район, Житомирська область

    112,1

    72,0

    15,6

    2

    ТОВ «Вертокіївка», Житомирський район, Житомирська область

    65,4

    38,5

    16,9

    3

    ПА «Щедрий урожай», Бродівський район, Львівська область

    55,0

    33,5

    16,1

    4

    ДГ ДП «Пасічна», Старосинявський район, Хмельницька

     область

    46,8

    41,1

    11,4

    5

    ПАФ «Дружба», Черняхівський район, Житомирська область

    40,7

    31,0

    11,5

    6

    ФГ «Еліта хміль», Бердичівський район, Житомирська область

    36,4

    24,6

    14,8

    7

    ТОВ «Андріяшівка-Агро», Бердичівський район, Житомирська область

    32,4

    46,9

    6,9

    8

    ПП «Івановецьке 2008», Червоноармійський район, Житомирська область

    22,5

    13,3

    16,9

    9

    ПА «Галицька», Бродівський район, Львівська область

    21,3

    15,2

    14,0

    10

    ПП «Зарічне», Бердичівський район, Житомирська область

    20,3

    16,8

    12,1

    Та чи смакуватиме український споживач пивом, що має ніжний хмельовий аромат й пікантну м’яку гіркоту, зварене з шишок чи гранул вітчизняного хмелю сорту Слов’янка або Злато Полісся, вирощеного під щедрим українським сонцем? Чи й надалі питиме пивний напій, виготовлений, в кращому разі, із заморських гранул, екстрактів та ізомеризованих препаратів надгірких грубих сортів хмелю? Питання залишається відкритим…

    Р. РУДИК, к. с.-г. н., директор інституту,

    Л. ПРОЦЕНКО, к.т.н., начальник відділу біохімії хмелю та пива,

    І. ПАСІЧНИК, Т. ГРИНЮК, О. СВІРЧЕВСЬКА, наукові співробітники 

    Інститут сільського господарства Полісся НААН України





    Схожі новини
  • Передумови для розвитку
  • Галузь хмелярства залишається рентабельною
  • ХМІЛЬ НЕ ВРОДИТЬ — ГОЛОДУ НЕ БУДЕ. БУДЕ СПРАГА
  • ХМІЛЬ НЕ ВРОДИТЬ — ГОЛОДУ НЕ БУДЕ. БУДЕ СПРАГА
  • Хміль потрібно не саджати, а вирощувати. Думка експертів

  • Додати комментар
    reload, if the code cannot be seen

    Забороняється використовувати не нормативну лексику, принижувати інших користувачів, розміщувати посилання на сторонні сайти, та додавати рекламу в коментарях.

Український хміль. Яка його якість?


хмельОдним із найголовніших пріоритетів держави для розвитку аграрної сфери є формування сучасного ринку комерційних сортів агрокультур. Упродовж багатьох років для України хміль був високоприбутковою специфічною культурою, яка в умовах розширеного виробництва здатна забезпечити потребу пивоварної промисловості та інших галузей народного господарства унікальною сировиною.

 

Українські сорти хмелю ароматичної та гіркої груп, завдяки сприятливим для них агрокліматичним умовам вирощування, славилися здавна та мають високі пивоварні якості.

Торік, як і в 2010 році, спостерігалось зменшення валового збору хмелесировини на 49,1% у порівнянні з 2009-м, коли було найбільше зібрано хмелю за останнє десятиріччя – 1340 тонн. Валовий збір хмелю в 2011-му становив 681,4 тонн. За останні три роки площа насаджень хмелю скоротилась щонайменше на 443 гектари. Торік його зібрали лише з 645 гектарів.

Нинішній стан у хмелярстві спричинений тим, що тільки малі та середні пивоварні заводи, яким належить до 10% пивного ринку України та ПАТ «Оболонь», в своїх технологіях використовують хміль гранульований вітчизняного виробництва. Найбільші ж пивоварні компанії з іноземним капіталом, уклавши попередні довгострокові контракти, закуповують виключно імпортну хмелесировину у вигляді гранул та екстрактів гірких сортів американського і німецького виробництва, а також ізомеризованих препаратів, у т.ч. тетра-гідро-ізо-екстрактів. Основою цих препаратів є сполуки неприродного характеру, яких ні в хмелі, ні в натуральних хмельових препаратах, а тим паче в пиві, виготовленому з натуральної хмелесировини – не виявлено. Це і зумовило подальше витіснення вітчизняних хмелевиробників з українського ринку. Починаючи з 2009-го, в галузі виникла проблема з реалізацією хмелю, створивши за 2 роки рекордні його залишки. Це призводить до зубожіння хмелярських господарств і ставить під загрозу функціонування всієї галузі.

Співробітники лабораторії відділу біохімії хмелю та пива, яка атестована на визначення якості хмелю та хмелепродуктів міжнародними методами ЕВС 7.4, ЕВС 7.5, ЕВС 7.7 та ін., провели моніторинг якості хмелю урожаю 2011 року в 37 хмелярських господарствах країни згідно діючих національних стандартів: ДСТУ 7067:2009 Хміль. Технічні умови, ДСТУ 4099:2009 Хміль. Правила відбирання проб та методи випробування, які набули чинності з 1 липня 2011 року.

Із 681,4 т хмелю, вирощеного в Україні і проаналізованого нами (табл.1), 550 т – хмелесировина ароматичних і тонкоароматичних сортів (81,0% від загальної кількості зібраного хмелю). Характерна особливість цих сортів - нарівні з високим вмістом загальних смол є перевага в смолах частки бета-кислот над часткою альфа-кислот. Тобто у них зберігається позитивний коефіцієнт ароматичності між вмістом бета- і альфа-кислот, що становить більше 1. Це – вирішальна ознака в оцінці пивоварної якості хмелю. В ароматичних сортах хмелю української селекції високоякісний склад гірких речовин поєднується з тонким ароматом, характерним для найкращих європейських сортів, таких як Клон 18, Жатецький, Любельський, Тетнангер.

Третина загального валового збору – це хміль високопродуктивного ароматичного високосмольного сорту Заграва, вироблений в 19 господарствах. Залежно від агротехнічних умов та зони вирощування, вміст альфа-кислот – основного ціноутворюючого фактора - коливався від 5,8% до 7,5%. У шишках хмелю цього сорту велика питома вага бета-кислот у загальному показнику гіркоти. Співвідношення бета-кислот до альфа-кислот становить 1-1,2, що спостерігається в найкращих сортах світової колекції. Збір цінних для пивоваріння речовин з 1 га ароматичного сорту Заграва в 5 разів більший, ніж Клону 18. Сировина даного хмелю переробляється в гранули тип 90.

                                1. Валовий збір та показники якості хмелю урожаю 2011 року

№ п/п

Сорт хмелю

Валовий збір, т

% до загального збору

Масова частка альфа-кислот, % до СР.

(середнє по Україні)

Масова частка хмельових домішок, %

(середнє по Україні)

Масова частка насіння, %,

(середнє по Україні)

Ушкодження хмелю шкідниками, %

(середнє по Україні)

Сорти тонкоароматичного типу хмелю

1

Слов’янка

78,3

11,5

5,3

0,6

0,5

0,5

2

Національний

86,7

12,7

7,6

0,9

0,3

0,9

3

Злато Полісся

43,2

6,3

5,1

0,9

0,5

0,5

4

Клон

28,0

4,1

3,8

0,6

0,5

1,0

Сорти ароматичного типу хмелю

5

Заграва

239,4

35,1

6,8

0,6

0,4

0,5

6

Староволинський

27,2

4,0

7,8

0,4

0,4

0,4

7

Гайдамацький

21,8

3,2

4,5

0,6

0,3

1,1

8

Інші

22,4

3,3

6,7

0,7

0,4

0,6

Сорти гіркого типу

9

Промінь

55,3

8,1

8,7

0,6

0,4

0,7

10

Поліський

33,3

4,9

8,2

0,3

0,4

0,6

11

Альта

32,1

4,7

9,8

0,7

0,2

1,0

12

Інші

13,7

2,1

8,1

0,5

0,3

0,4

 

Всього

681,4

100

 

 

 

 

 

Хміль тонкоароматичного сорту Слов’янка вирощувався в 15 господарствах. Сорт містить значну кількість смол, у нього найкраще співвідношення бета-кислот до альфа-кислот (1,4-1,6). Високий показник ароматичності, кількість і склад ефірної олії в поєднанні з іншими компонентами характеризують сорт як особливо цінну, тонкоароматичну форму хмелю для пивоваріння. Переробляється в гранули тип 90, у перспективі можлива переробка в гранули тип 45. В ПрАТ «Дубнохміль» урожайність хмелю цього сорту становила 23,1 ц/га.

ХмельПодібними властивостями наділений хміль сорту Національний (зібрано 86,7 т). Гарно зарекомендував себе в Житомирській і Львівській областях. Для сорту характерний найбільш високий в тонкоароматичній групі вміст альфа-кислот та досить сталий показник співвідношення між альфа- й бета-кислотами. Має відмінні пивоварні якості.

Слід відмітити високу пивоварну оцінку хмелю тонкоароматичного сорту Злато Полісся. Має оптимальне співвідношення (близько 1) між кількістю бета- та альфа-кислот. Поєднання такого складу гірких речовин і ефірної олії дає можливість отримувати пиво високої якості. Переробляється в гранули тип 90, в перспективі можлива переробка в гранули тип 45.

Гіркі сорти характеризуються різким хмельовим ароматом і високим вмістом альфа-кислот, вміст загальних смол коливається від 22 до 30%, з них на частку альфа-кислот припадає 30-50%. Кількість бета-кислот значно нижча, ніж в ароматичному хмелі. В сорті хмелю гіркого типу Промінь у складі ефірної олії міститься фарнезен, що відповідає за якість аромату. Як правило, у гірких сортах іноземної селекції він відсутній.

Одним із основних органолептичних показників якості є колір шишок хмелю. Притаманний їм зелений свідчить про дотримання технології вирощування, про те, що рослини отримували достатню кількість азоту, хміль був добре захищений від шкідників і хвороб, зібраний в оптимальні строки та висушений з дотриманням технології післязбиральної обробки і сушіння  .

Результати досліджень якості хмелю урожаю 2011 року показали, що майже 64% шишок мали колір від світло-жовто-зеленого до золотисто-зеленого та зеленого. 26% - жовто-зелений колір з окремими почервонілими кінчиками пелюсток. Зафіксовано наявність шишок з бурими плямами (до 5%), що склало 10,4% від усього урожаю.

Лупулінові зерна шишок хмелю у фазі повної технічної стиглості мали золотисто-жовтий колір, були блискучими та липкими. Масова частка хмельових домішок та насіння була в межах норми.

В результаті проведених досліджень встановлено, що український хміль урожаю 2011 року за всіма показниками відповідає чинному стандарту ДСТУ 7067:2009 Хміль. Технічні умови. А тонкоароматичні та ароматичні сорти Слов’янка, Національний, Заграва перевищують світові аналоги за вмістом альфа-кислот, співвідношенням бета-кислот до альфа-кислот, що є більше 1 та вмістом і якісним складом ефірної олії фарнезенового типу, якої в даних сортах від 2 до 3,5%.

Десять найбільших підприємств-виробників хмелю в Україні наведено в табл. 2.

2. Найбільші виробники хмелю 2011 року

№ п/п

Підприємство, область, район

Валовий збір, тонн

Площа хмелю, га

Урожайність, ц/га

1

СТОВ «Спілка хмелярів та

пивоварів», Чуднівський район, Житомирська область

112,1

72,0

15,6

2

ТОВ «Вертокіївка», Житомирський район, Житомирська область

65,4

38,5

16,9

3

ПА «Щедрий урожай», Бродівський район, Львівська область

55,0

33,5

16,1

4

ДГ ДП «Пасічна», Старосинявський район, Хмельницька

 область

46,8

41,1

11,4

5

ПАФ «Дружба», Черняхівський район, Житомирська область

40,7

31,0

11,5

6

ФГ «Еліта хміль», Бердичівський район, Житомирська область

36,4

24,6

14,8

7

ТОВ «Андріяшівка-Агро», Бердичівський район, Житомирська область

32,4

46,9

6,9

8

ПП «Івановецьке 2008», Червоноармійський район, Житомирська область

22,5

13,3

16,9

9

ПА «Галицька», Бродівський район, Львівська область

21,3

15,2

14,0

10

ПП «Зарічне», Бердичівський район, Житомирська область

20,3

16,8

12,1

Та чи смакуватиме український споживач пивом, що має ніжний хмельовий аромат й пікантну м’яку гіркоту, зварене з шишок чи гранул вітчизняного хмелю сорту Слов’янка або Злато Полісся, вирощеного під щедрим українським сонцем? Чи й надалі питиме пивний напій, виготовлений, в кращому разі, із заморських гранул, екстрактів та ізомеризованих препаратів надгірких грубих сортів хмелю? Питання залишається відкритим…

Р. РУДИК, к. с.-г. н., директор інституту,

Л. ПРОЦЕНКО, к.т.н., начальник відділу біохімії хмелю та пива,

І. ПАСІЧНИК, Т. ГРИНЮК, О. СВІРЧЕВСЬКА, наукові співробітники 

Інститут сільського господарства Полісся НААН України





Схожі новини
  • Передумови для розвитку
  • Галузь хмелярства залишається рентабельною
  • ХМІЛЬ НЕ ВРОДИТЬ — ГОЛОДУ НЕ БУДЕ. БУДЕ СПРАГА
  • ХМІЛЬ НЕ ВРОДИТЬ — ГОЛОДУ НЕ БУДЕ. БУДЕ СПРАГА
  • Хміль потрібно не саджати, а вирощувати. Думка експертів

  • Додати комментар
    reload, if the code cannot be seen

    Забороняється використовувати не нормативну лексику, принижувати інших користувачів, розміщувати посилання на сторонні сайти, та додавати рекламу в коментарях.