Аграрний тиждень. Україна
» » Гарно заробляти можна...
» » Гарно заробляти можна...

    Гарно заробляти можна...


    ПРОДОВЖЕННЯ

     

    Гарно заро***ти можна...

     

    Й на лікарських рослинах, як переконані науковці Полтавської державної аграрної академії. Продовжуємо тему розмови, розпочатої у попередньому номері нашої газети.

     

    - Серйозно вивчати розторопшу плямисту та її властивості в Україні почали порівняно нещодавно – долучається до розмови доцент кафедри землеробства і.агвр_хімії_ ГЩААд, кандидат сільськогосподарських наук, доктор філософії Сергій Поспєлов. - Останні 20-30 років її вирощували невеличкими площами тільки в Криму та Прикарпатті. Та й то безсистемно. Тому що не було збуту. Та нині, завдяки стабільній ціні на неї на світовому ринку, з'явився попит, і розторопшу почали більше вирощувати.

    - До речі, які особливості вирощування розторопші плямистої?

    С.П.: - Мій колега вже сказав, що ця культура - надрання. Необхідно, щоб її насіння встигло вхопити весняну вологу, яка є в ґрунті. Якщо трішки ґрунт пересушений, ми вже не отримаємо добрих, рівних сходів.

    - Посіяне насіння прикотковують?

    - Обов'язково. Поле готують як під цукровий буряк. Воно повинне бути вирівняне, оброблене, закотковане... Причому коткування ро***ть і перед сівбою, і після неї. Норма висіву коливається в межах 10-15 кг насіння на гектар, залежно від способу вирощування.

    Коли ж насіння проросло, починається боротьба з бур'янами. Адже вони дуже швидко заповнюють міжряддя, заважають культурі нормально розвиватися. Треба здійснювати міжрядний обробіток ґрунту і вносити необхідну кількість гербіцидів. Якщо всі ці умови дотримані, то можна сподіватись на непоганий врожай.

    - І скільки ж насіння розторопші можна зібрати з гектара посіву?

    - Якщо ви отримали його більше 500-600 кг з гектара, то це вже дуже добре. Ми навіть на дослідних ділянках не одержували його більше 12-13 ц. Поки що...

     

    Гарно росте навіть на суглинках

    - А які ґрунти полю***є ця рослина?

    - Вона невибаглива. Чудово росте навіть на важких, суглинистих ґрунтах, якщо під неї вносити добрива. Рекомендується вносити азотні, фосфорні, калійні добрива, з розрахунку 60-70 кг діючої речовини на гектар. Бажано вносити їх за сезон не менше, ніж 3-4 рази. Дуже хороший ефект дає внесення добрив під час міжрядного обробітку ґрунту.

    В.С.: - Технологія вирощування розторопші така ж, як і соняшнику. Тільки на відміну від нього, вона дуже чутлива до зміни температури й освітлення. І їй для проростання потрібно більше вологи. Розторопшу сіють тоді ж, коли й овес. А витримує вона навіть приморозки до -5 градусів за Цельсієм.

    - Чи вигідно вирощувати розторопшу фермерським господарствам?

    - Так, і, до речі, саме фермери є піонерами з вирощування цієї культури в нашій області. Передусім це стосується Володимира Замули – керівника приватного кооперативу ім. Шевченка з Новосанжарського району. Він ще в 1998 році почав вирощувати рослину в селі Соколова Балка. Причому використав насіння сорту із значним вмістом сілімарину, яке завіз з Німеччини. Майже п'ять років опікується промисловим вирощуванням розторопші голова ПСП «Колос», що у Кобеляцькому районі, Микола Нестеренко.

    Та особливо велику роботу із розторопшею на Полтавщині проводить приватний підприємець з Кременчука В'ячеслав Холоша. Він не тільки організував її культивування на великих площах, а й, залучивши науковців з Харкова, отримав фармакопейну документацію на її плоди та продукти переробки, які цими днями надійдуть для продажу в аптеки України.

    - Вікторе Миколайовичу, хіба вітчизняне насіння розторопші не годиться для вирощування ?

    - У нас в державі є тільки один сорт розторопші – бойківчанка. Я цього сорту не бачив, але те насіння, яке привозять з Росії, воно, м'яко кажучи, не витримує критики і конкуренції. Тому починати вирощення розторопші варто все ж з імпортного насіння.

    - Але де ж його брати?

    - Так це сьогодні проблема.

    - А ви звідки взяли німецьке та італійське насіння, яким поділилися з фермерами ?

    - Повинен вас розчарувати. Ми його не виро***ємо. Просто ми мали контакти з фірмами-оригінаторами, і вони трохи подарували нам свого насіння.

    - Кому фермерські господарства реалізують вирощений урожай розторопші?

    - Сьогодні дуже багато насіння розторопші плямистої використовує Житомирське фармацевтичне підприємство «Ліктрави», Київська фармацевтична фабрика, ряд інших підприємств. З насіння розторопші виготовляють олію, додають його в хлібобулочні вироби тощо.

     

    Шрот з розторопші поживнішій за соняшникову макуху

    - Чи використовують розторопшу в тваринництві?

    С.П.: - Дуже давно. У тварин теж є печінка, яка має здатність хворіти. В Росії та Білорусі з цією метою використовують перемелену в порошок надземну масу рослин, змішану з трав'яним борошном. До речі, з гектара розторопші можна накосити до 10 т зеленої маси. І потім цю суміш додають у раціон худобі. Як наслідок – у тварин поліпшується травлення, зміцнюється загальний стан організму.

    В.С.: - Вчені Донецького ботанічного саду навіть спеціальний сорт розторопші створили. Бо ви ж знаєте, що з 1 січня 2006 року Євросоюз заборонив використовувати антибіотики, інші хімічні добавки у тваринництві...

    Після вироблення олії залишається шрот, то це такий чудовий концентрований корм для худоби, кращий навіть за соняшникову макуху. Цей шрот тварин просто «на ноги» ставить, як показали досліди.

    - Чи можна гарно заро***ти, спеціалізуючись тільки на розторопші?

    - Можна. Зокрема, у Воронезькій області Російської Федерації багато фермерів тільки з розторопші й живуть. Хоча до цього вирощували соняшник. Але вони вирощують розторопшу виключно на замовлення і сотнями тонн. Якщо виростити 2-3 мішки насіння розторопші, то її дуже важко буде продати.

    С.П.: - В такому разі краще використати розторопшу та її насіння для поліпшення вашого власного здоров'я та здоров'я ваших рідних. Недарма ж болгари кажуть: «Якщо в домі є розторопша, то інших ліків людині вже не потрібно».

    В.С.: - Я б кожному нашому читачеві радив: купіть олію розторопші й один місяць, кожного дня по ложці, попийте. І ви подивитесь, якого кольору буде у вас обличчя, наскільки ви поздоровішаєте.

    С.П.: - І, до речі, розторопшеву олію можна готувати вдома. Для цього треба тільки подрібнити насіння розторопші й залити його кукурудзяною олією. Все. Через 2-3 тижні чудодійна олія буде готова до використання.

                                                                      

    Олександр ДАНИЛЕЦЬ

                                                                                                         Полтава

     

     





    Схожі новини
  • Рекордний урожай зернових стабілізував ціни на насіннєвий матеріал
  • Імпортне насіння підвело українських селян.
  • Післяукісні та післяжнивні посіви сої
  • Гарно заробляти можна...
  • 40 ГРИВЕНЬ – ЗА КВІТКУ ЕХІНАЦЕЇ

  • Додати комментар
    reload, if the code cannot be seen

    Забороняється використовувати не нормативну лексику, принижувати інших користувачів, розміщувати посилання на сторонні сайти, та додавати рекламу в коментарях.

Гарно заробляти можна...


ПРОДОВЖЕННЯ

 

Гарно заро***ти можна...

 

Й на лікарських рослинах, як переконані науковці Полтавської державної аграрної академії. Продовжуємо тему розмови, розпочатої у попередньому номері нашої газети.

 

- Серйозно вивчати розторопшу плямисту та її властивості в Україні почали порівняно нещодавно – долучається до розмови доцент кафедри землеробства і.агвр_хімії_ ГЩААд, кандидат сільськогосподарських наук, доктор філософії Сергій Поспєлов. - Останні 20-30 років її вирощували невеличкими площами тільки в Криму та Прикарпатті. Та й то безсистемно. Тому що не було збуту. Та нині, завдяки стабільній ціні на неї на світовому ринку, з'явився попит, і розторопшу почали більше вирощувати.

- До речі, які особливості вирощування розторопші плямистої?

С.П.: - Мій колега вже сказав, що ця культура - надрання. Необхідно, щоб її насіння встигло вхопити весняну вологу, яка є в ґрунті. Якщо трішки ґрунт пересушений, ми вже не отримаємо добрих, рівних сходів.

- Посіяне насіння прикотковують?

- Обов'язково. Поле готують як під цукровий буряк. Воно повинне бути вирівняне, оброблене, закотковане... Причому коткування ро***ть і перед сівбою, і після неї. Норма висіву коливається в межах 10-15 кг насіння на гектар, залежно від способу вирощування.

Коли ж насіння проросло, починається боротьба з бур'янами. Адже вони дуже швидко заповнюють міжряддя, заважають культурі нормально розвиватися. Треба здійснювати міжрядний обробіток ґрунту і вносити необхідну кількість гербіцидів. Якщо всі ці умови дотримані, то можна сподіватись на непоганий врожай.

- І скільки ж насіння розторопші можна зібрати з гектара посіву?

- Якщо ви отримали його більше 500-600 кг з гектара, то це вже дуже добре. Ми навіть на дослідних ділянках не одержували його більше 12-13 ц. Поки що...

 

Гарно росте навіть на суглинках

- А які ґрунти полю***є ця рослина?

- Вона невибаглива. Чудово росте навіть на важких, суглинистих ґрунтах, якщо під неї вносити добрива. Рекомендується вносити азотні, фосфорні, калійні добрива, з розрахунку 60-70 кг діючої речовини на гектар. Бажано вносити їх за сезон не менше, ніж 3-4 рази. Дуже хороший ефект дає внесення добрив під час міжрядного обробітку ґрунту.

В.С.: - Технологія вирощування розторопші така ж, як і соняшнику. Тільки на відміну від нього, вона дуже чутлива до зміни температури й освітлення. І їй для проростання потрібно більше вологи. Розторопшу сіють тоді ж, коли й овес. А витримує вона навіть приморозки до -5 градусів за Цельсієм.

- Чи вигідно вирощувати розторопшу фермерським господарствам?

- Так, і, до речі, саме фермери є піонерами з вирощування цієї культури в нашій області. Передусім це стосується Володимира Замули – керівника приватного кооперативу ім. Шевченка з Новосанжарського району. Він ще в 1998 році почав вирощувати рослину в селі Соколова Балка. Причому використав насіння сорту із значним вмістом сілімарину, яке завіз з Німеччини. Майже п'ять років опікується промисловим вирощуванням розторопші голова ПСП «Колос», що у Кобеляцькому районі, Микола Нестеренко.

Та особливо велику роботу із розторопшею на Полтавщині проводить приватний підприємець з Кременчука В'ячеслав Холоша. Він не тільки організував її культивування на великих площах, а й, залучивши науковців з Харкова, отримав фармакопейну документацію на її плоди та продукти переробки, які цими днями надійдуть для продажу в аптеки України.

- Вікторе Миколайовичу, хіба вітчизняне насіння розторопші не годиться для вирощування ?

- У нас в державі є тільки один сорт розторопші – бойківчанка. Я цього сорту не бачив, але те насіння, яке привозять з Росії, воно, м'яко кажучи, не витримує критики і конкуренції. Тому починати вирощення розторопші варто все ж з імпортного насіння.

- Але де ж його брати?

- Так це сьогодні проблема.

- А ви звідки взяли німецьке та італійське насіння, яким поділилися з фермерами ?

- Повинен вас розчарувати. Ми його не виро***ємо. Просто ми мали контакти з фірмами-оригінаторами, і вони трохи подарували нам свого насіння.

- Кому фермерські господарства реалізують вирощений урожай розторопші?

- Сьогодні дуже багато насіння розторопші плямистої використовує Житомирське фармацевтичне підприємство «Ліктрави», Київська фармацевтична фабрика, ряд інших підприємств. З насіння розторопші виготовляють олію, додають його в хлібобулочні вироби тощо.

 

Шрот з розторопші поживнішій за соняшникову макуху

- Чи використовують розторопшу в тваринництві?

С.П.: - Дуже давно. У тварин теж є печінка, яка має здатність хворіти. В Росії та Білорусі з цією метою використовують перемелену в порошок надземну масу рослин, змішану з трав'яним борошном. До речі, з гектара розторопші можна накосити до 10 т зеленої маси. І потім цю суміш додають у раціон худобі. Як наслідок – у тварин поліпшується травлення, зміцнюється загальний стан організму.

В.С.: - Вчені Донецького ботанічного саду навіть спеціальний сорт розторопші створили. Бо ви ж знаєте, що з 1 січня 2006 року Євросоюз заборонив використовувати антибіотики, інші хімічні добавки у тваринництві...

Після вироблення олії залишається шрот, то це такий чудовий концентрований корм для худоби, кращий навіть за соняшникову макуху. Цей шрот тварин просто «на ноги» ставить, як показали досліди.

- Чи можна гарно заро***ти, спеціалізуючись тільки на розторопші?

- Можна. Зокрема, у Воронезькій області Російської Федерації багато фермерів тільки з розторопші й живуть. Хоча до цього вирощували соняшник. Але вони вирощують розторопшу виключно на замовлення і сотнями тонн. Якщо виростити 2-3 мішки насіння розторопші, то її дуже важко буде продати.

С.П.: - В такому разі краще використати розторопшу та її насіння для поліпшення вашого власного здоров'я та здоров'я ваших рідних. Недарма ж болгари кажуть: «Якщо в домі є розторопша, то інших ліків людині вже не потрібно».

В.С.: - Я б кожному нашому читачеві радив: купіть олію розторопші й один місяць, кожного дня по ложці, попийте. І ви подивитесь, якого кольору буде у вас обличчя, наскільки ви поздоровішаєте.

С.П.: - І, до речі, розторопшеву олію можна готувати вдома. Для цього треба тільки подрібнити насіння розторопші й залити його кукурудзяною олією. Все. Через 2-3 тижні чудодійна олія буде готова до використання.

                                                                  

Олександр ДАНИЛЕЦЬ

                                                                                                     Полтава

 

 





Схожі новини
  • Рекордний урожай зернових стабілізував ціни на насіннєвий матеріал
  • Імпортне насіння підвело українських селян.
  • Післяукісні та післяжнивні посіви сої
  • Гарно заробляти можна...
  • 40 ГРИВЕНЬ – ЗА КВІТКУ ЕХІНАЦЕЇ

  • Додати комментар
    reload, if the code cannot be seen

    Забороняється використовувати не нормативну лексику, принижувати інших користувачів, розміщувати посилання на сторонні сайти, та додавати рекламу в коментарях.